Wszystko o: Felgi i opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Witamy w gronie Polomaniaków.
Wg. mnie na zdjęciu ta felga to jest 18". Najbardziej optymalnym wyborem chyba jest 16" z oponą w rozmiarze 205/45/16 - taka felga w 9n wychodziła oryginalnie. Z tego co widzę to masz silnik 1.2 który nie grzeszy zbytnio moca, więc ja bym obstawiał 15" i oponę 195/55(50)15 lub 185/60(55)/15.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
K
Keenzoo
Newbie
Newbie

Post autor: Keenzoo »

Dziękuje za pomoc, a wiesz może jakiej firmy są te alufelgi ?

Zakupię w takim razie 16" (mam nadzieje, że nie będzie obcierać nic).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

Zastanów się dobrze, i dobierz odpowiednią szerokości opony. Przy siniku 55km i szerokiej oponie nie będziesz odczuwał mocy auta (np przy wyprzedzaniu).
Kolega ma w polo 6N alufelgi 16'' (tylko nie wiem jaki profil opony) i trochę obnizone zawieszenie. On mówi, że jeździ mu się dobrze. Jechałem tym autem i mam odmienne zdanie ! Na naszych drogach była MAKABRA !!!!!!! Rozwoziłem nim kiedys znajomych z imprezy to musiałem jechać na dwa razy, bo na tyle jak się wpakowały 3 osoby to nie dało sie jechać !!!!
Jeśli jeździsz samemu to moze to ma jakis cel/sens ale przywalać takie duże felgi w takim mały autko ? tylko chyba dla efektu optycznego...
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
K
Keenzoo
Newbie
Newbie

Post autor: Keenzoo »

Oczywiście chodzi mi o efekt optyczny, ale jak pisałem w 1 poście, interesuje mnie możliwie najlepszy wybór przy zachowaniu całkowitej funkcjonalności.
Pewnie zakupię felgi 16" tylko nadal nie znam ich producenta. Druga sprawa to opony - pewnie muszę kupić z wyższym profilem, żeby zachować "funkcjonalność".
Tak jak piszesz - mija się z celem zakup felg 17" czy 18" żeby później na każdej dziurze odczuwać dyskomfort, albo odwozić ludzi z imprezy na kilka turnusów :)

Szukam identyczne wzoru felg w możliwie najlepszym układzie wraz z oponami.

Dzięki :)
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Damian91 »

Jeśli nie 205/45/16 to pasowały będą również 195/50/16 :)

Zakładam takie koła wiosną, zobaczymy jak będzie się jeździło. :)
Awatar użytkownika
Dasmin
Newbie
Newbie

Post autor: Dasmin »

Poradnik - Opony zimowe Polo 9N >> * - zalecane przez Volkswagen AG
Awatar użytkownika
Dasmin
Newbie
Newbie

Potwierdzam, ten model (205/60/R15) ma za dużą średnicę jak na Polo 9N, i będą problemy z trakcja w kopnym śniegu!

Poradnik - Opony zimowe Polo 9N
Awatar użytkownika
Dasmin
Newbie
Newbie

Rozsądna szerokość opony przy silniku 1.2 to max. 195mm. Przy feldze 15" efekt optyczny będzie niezauważalny i mało interesujący, osobiście polecam 16".

Polecane zamienniki: (profil opony około 90mm)
185/50 R16
195/45 R16

Opcjonalne zamienniki opon pasujące do Polo 9N: (profil opony około 100mm)
185/55 R16
195/50 R16
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Kulon »

odświeżę temat - po moich wyliczeniach i porównaniach najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o felgę 16" to 205/50/16 - wiem że fabryka to profil 45 - ale na tym prawie nie da się jeździć jak ktoś ma trochę twardszą zawieche
W
WOJTAS®
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WOJTAS® »

kontynując temat moze ktos moglby polecic jakis model dobrej opony na felge 15 w rozmiarze 195/50/R15 oczywiscie na lato. rozgladajac sie troche po roznych stronach ciezko mi samemu cos wybrac (niestety mam swoj pierwszy samochod i dopiero sie ucze) ale z roznych opini zapisalem sobie Bridgestone Turanza ER300 82 H XL lub GoodYear EfficentGrip 82 V lub cos z Yokohama choc nie wiem czy sie oplaca czy moze cos tanszego, raczej jezdze spokojnie i zalezy mi na komforcie i bezpieczenstwie ale tez zeby moc nie spadala zeby autko bylo w miare swoich mozliwosci zrywne. dodam ze silnik to benzyna 1.4 55 KW 75 KM przebieg jesli to przydatne to 106 000 km. jestem w stanie wydac do 1 000 pln na opony nówki. z gory dzieki za wszelka pomoc. pozdrawiam

p.s. byc moze ktos zaproponuje inny rozmiar opony, felga jak w linku ponizej, kupiona razem z autem, zawieszenie nic nie robione
http://moto.allegro.pl/item891516557_no ... honda.html
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

cześć
wybrałeś stosunkowo niski profil... nie jeździlem na tych które opisaleś ale widzę, że mierzysz w wyższą półke cenową więc szczególnie mogę polecić Ci oponę Dunlop sport maxx - mam takie w rozmiarze 205/45/ R16 i co moge o nich powiedzieć to to że gumki są bardzo ciche, ŚWIETNIE tłumią nierówności i są naprawdę zachowawcze w ekstremalnych sytuacjach!!! ja po przesiadce z michelina i continentala na tych oponach w końcu pokochałem jazdę z profilem 45'. W przyszlości kupię je jeszcze raz....
pozdr.
W
WOJTAS®
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: WOJTAS® »

dzieki za porade, rozgladalem sie juz za ta oponka i faktycznie dobrze sie prezentuje i opinie tez dobre, skoro mowisz ze przetestowales to chyba sie na nia skusze :grin: a co do profilu to taki wybralem bo taki jest w oponach ktore aktualnie mam na tych felgach, uwazasz ze powinienem wybrac inny ?
n
niunia-gti
Newbie
Newbie

Post autor: niunia-gti »

Witam wszystkich
nie chce zakladac nowego postu ale sie zapytam bo mam mozliwosc kupienia FELG od POLO CUP - 7,5 x 17
Mam seryjne zawieszenie i chcialbym sie dowiedziec czy jak je zamontuje to nie bedzie nigdzie ocierac czy musialbym jeszcze zainwestowac w zawieszenie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Kulon »

[quote=""niunia-gti""]mam mozliwosc kupienia FELG od POLO CUP - 7,5 x 17[/quote]
ja bym brał - w polo cup jest chyba taka rozmiarówka 205/40 R17 - według mnie wejdzie bez dodatkowych kosztów a dlatego że ja mały profil opony
Awatar użytkownika
polodriver13
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polodriver13 »

nie chce zakladac nowego postu ale sie zapytam bo mam mozliwosc kupienia FELG od POLO CUP - 7,5 x 17
Mam seryjne zawieszenie i chcialbym sie dowiedziec czy jak je zamontuje to nie bedzie nigdzie ocierac czy musialbym jeszcze zainwestowac w zawieszenie?
Felgi 17"x7,5J z oponami 205/40/R17 wchodzą bez żadnych dodatkowych przeróbek.

http://www.volkswagen-zubehoer.de/shop/ ... ilber.html

powyżej przykład
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”