[9n] Problem z kontrolką oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
ginter
Newbie
Newbie

[9n] Problem z kontrolką oleju

Post autor: ginter »

Witam.
Mam taki problem. Wracałem w nocy z pracy i na trasie nagle włączyła mi się kontrolka od oleju świecąc na kolor pomarańczowy. Zatrzymałem samochód celem sprawdzenia poziomu oleju. Niestety nie zobaczyłem dokładnie ile było ponieważ wszystko działo się na drodze przez las. Dojechałem do pobliskiej miejscowości zakupiłem dwa litry oleju i wlałem je. Kontrolka nadal świeciła. Dojechałem do domu. Na drugi dzień sprawdziłem na bagnecie ile jest oleju i było za dużo ponad maximum, a kontrolka po przekręceniu kluczyka w stacyjce nadal świeci na pomarańczowo. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.Z góry dziękuję za każde podpowiedzi.
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

no kolego pospieszyłeś się trochę z tym laniem dwóch litrów oleju. Jest możliwość, że czujnik poziomu oleju jest uszkodzony <dolałeś 2litry, jest dużo ponad max i nadal kontrolka świeci>. Jak masz możliwość podepnij VAG do auta, jak nie to musisz wzrokowo obadać czujnik -> może wiązka jest uszkodzona.
g
ginter
Newbie
Newbie

Post autor: ginter »

ok. Byłem u elektryka i wyłączył mi tą świecącą kontrolkę i poinformował mnie, że brakuje mi właśnie czujnika zamknięcia pokrywy silnika. Czy może wiesz gdzie można go dostać i ile może kosztować. Czy tobie też w odpowiedzi chodziło o ten czujnik.
S
SNOP19
Newbie
Newbie

Post autor: SNOP19 »

Witam w moim przypadku,ta kontrolka też mi się zapalała i wystarczyło poruszyć wtyczką która jest podłączona do zbiornika z płynem chłodniczym,odpiąłem,wsadziłem i problem znikł.
s
slawan1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slawan1 »

sprawdz czujnik po silnikiem byc moze tylko trzeba poprawic wtyczke
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario23 »

jeszcze jest jedna opcja, że pada pompa i zaczyna się problem z ciśnieniem oleju...... czasem to się zdarza sprawdź elektrykę a jeżeli nie pomoże to może to byc potencjalna przyczyna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”