[6N] bicie kierownicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wojjttek22
Newbie
Newbie

[6N] bicie kierownicy

Post autor: wojjttek22 »

witam . Od pewnego czasu przy jezdzie od predkosci okolo 70 km/h mam bicia kierownicy . Bez roznicy czy przy skrecaniu czy hamowaniu caly czas przy wiekszej predkosci czuc dosc mocne drgania kierownicy . Prosze o pomoc .
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Na moje to guzy masz na oponach i dlatego takie bicie. Sprawdź opony

Edit. ewentualnie sprawdź czy wszystkie koła dokręcone :P
w
wojjttek22
Newbie
Newbie

sprawdzalem opony no i przy okazji dokrecilem dokladnie kola ;p
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

sprawdzałeś opony tzn zdjąłeś każdą i patrzyłeś ? bo jeśli na aucie to wiesz, guz może być po wew stronie i nie zobaczysz ;p
w
wojjttek22
Newbie
Newbie

Tak wiem śćiagalem bo zmienialem tylnie kola na przednie bo myslalem ze to cos z felgami . Mam tarcze do wymiany , musi byc gdzies skrzywiona bo mi klocki prawie do zera sie zdarly i tarcza moze miec min 18mm a ma 18,5 . Ale gdyby to bylo przez to to raczej bilo by przy hamowaniu .
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

1. Śnieg nabity w felgi.
2. Skrzywiona felga
3. Zgubiony ciężarek / niewyważone koło
4. Uszkodzona opona
.
...ADAM...
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ...ADAM... »

3. Zgubiony ciężarek / niewyważone koła albo chociażby niedobre ciśnienie w oponach;p
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Tak jak kolega wyżej, wbity śnieg na felgę lub nawet zamarznięte błogo mogą powodac bicie. Ogólnie to raczej coś z kołami własnie.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

[quote=""mazi1990""]Tak jak kolega wyżej, wbity śnieg na felgę lub nawet zamarznięte błogo mogą powodac bicie. Ogólnie to raczej coś z kołami własnie.[/quote]

o bez kitu, ostatnio się wystraszyłem, bo nigdy z tym do czynienia nie miałem, jadę sobie 80km/h, a mało mi tapicerki nie rozerwie od drgań!! Myślałem, że felgi pogiąłem podczas ślizgania się, a to się okazał, że zamarznięty śnieg na felgach! uff :D po przeczyszczeniu jak ręką odjął :)
w
wojjttek22
Newbie
Newbie

wyważylem kola i juz po problemie . Dzieki ;)
e
ebol3
Newbie
Newbie

Post autor: ebol3 »

Dokładnie też tak miałem w Polo i to była wina nie wyważonego koła.
Awatar użytkownika
serkan
Newbie
Newbie

Post autor: serkan »

można tez sprawdzić czy nie są uszkodzone tuleje na wahaczach ( u mnie kiera drgała przez to przy hamowaniu i przy prędkości 80 km/h)
P
Preacher
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Preacher »

sprawdź jeszcze jedną banalną rzecz, czy w felgach ( jeśli to alusy) masz całe redukcje piasty takie plastiki które powinny być w feldze
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""dumle""]
o bez kitu, ostatnio się wystraszyłem, bo nigdy z tym do czynienia nie miałem, jadę sobie 80km/h, a mało mi tapicerki nie rozerwie od drgań!! Myślałem, że felgi pogiąłem podczas ślizgania się, a to się okazał, że zamarznięty śnieg na felgach! uff :D po przeczyszczeniu jak ręką odjął :)[/quote]

Identyczną sytuację miałem ostatnio :D Mokry śnieg zamarzł mi na felgach i powyżej 60 km/h tak biło kierownicą że nie dało się jechać. Ale może to też być kiepsko wyważone koło/koła, zgubiony ciężarek czy bąble na oponach :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Post autor: Żółw »

Witam.

Czytam i czytam i przy nic nie umiem znaleść na moj przypadek. Moje polo przy każdej prędkości bije kierownicą lata cała buda i czuć drgania na hamulcu nożnym (przy hamowaniu). wyważyłem felgi stalowe i zrobiłem zbieżność ściąga mnie na lewą stronę. Goście nie umieli odkręcić śruby aby kierownica była prosto. Wymieniłem tarcze i klocki za każdym razem to samo. Macie jakieś pomysły?? Polo 96 R 6N 3D 1,4l. :szefu:
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”