Stuki z ręcznego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szuwaks
Newbie
Newbie

Stuki z ręcznego

Post autor: szuwaks »

Witam, przydarzyło mi się dzisiaj takie zjawisko. Jak wiemy jest mokro i śnieżno no i odstawiłem autko do garażu. Rano wyjeżdzając (używam ręcznego przy ruszaniu na podjazd) podczas jazdy zaczęło mi coś stukać. Czym szybciej jadę tym częstotliwość stuków jest częstsza. PRoblem jest z ręcznym bo jak złapie za dźwignie to czuje na niej te stuki. Także sam skok dźwigni jest jakiś krótszy i hamulec jakby szybciej łapie. Co może być przyczyną? Nie znam budowy hamulca w Poli a jutro chciałbym zajrzeć pod auto i zobaczyć co się dzieje. Pozdrawiam!
Polo 1999 1.4 AKV
205 000 km
Gaz ziemny!
6 l/100 km
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Witam, masz bębny ? na moje oko to nie odbiły Ci szczęki w bębnie. Popukaj młotkiem, powinno pomóc. Może linki od ręcznego masz do wymiany, gdzieś w pancerzu się pozadzierały i blokują. Najprościej będzie zdjąć bęben i zobaczyć co i jak , użyj szukajki, bodajże w manualach jest opisane jak zdjąć bęben itd. Pozdrawiam
s
szuwaks
Newbie
Newbie

Dzięki za odpowiedź, jutro zajrzę. Ale to by była przyczyna stukania? Co stuka? Linki może o koło gdzieś. Dam znać jak jutro pójdzie
Polo 1999 1.4 AKV
205 000 km
Gaz ziemny!
6 l/100 km
s
szuwaks
Newbie
Newbie

Witam. Zdjąłem dzisiaj koło i powodem stukania była linka hamulca. Blaszką która powinna ją przytrzymywać odpadła gdzieś w śniegach. Jednak jak się zrobi cieplej troszkę to otworzę bęben bo wydaje mi się, że lekko zapieczone są hamulce w jednym kole. Znaczy się ręczny działa lecz prawe tylne koło na luzie obraca się z oporem większym niż lewe
Polo 1999 1.4 AKV
205 000 km
Gaz ziemny!
6 l/100 km
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Cylinderki mogły się zapiec i dlatego nie odbija hamulec, sprawdź i daj znać co było :)
s
szuwaks
Newbie
Newbie

A czy wiecie gdzie jest jakiś manual z dokładną instrukcją rozbierania bębna?? Nie jestem mechanikiem i jak czuję jakiś opór to wole poczekać. Czy ściąga się go w takiej kolejności, że po zdjęciu koła, zdejmujemy jakimś cudem (młotkiem) tą zaślepkę na którym koło się trzyma?
Nie mam dwóch lewych rąk, jednak raczej czuję się mocny w innych dziedzinach techniki a w motoryzację się dopiero wdrażam :)
Polo 1999 1.4 AKV
205 000 km
Gaz ziemny!
6 l/100 km
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

no to sluchaj:D zdejmujesz ten kapsel blaszany obcegami albo wybijakiem podwazasz i zeskoczy, potem masz wsowke taka jak do wlosow to trzyma koronke, potem odkrecasz nakretke ktora trzyma lozysko i sciagasz caly beben. to tyle:P skladasz w druga strone tak samo.
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

sarecto
ta ta ta ta :P a gdzie tu mowa o zabezpieczeniu sczęk itd. ?? w tym poście co napisałem jest napisane wszystko krok po kroku :P
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

ja mowie jak sam robilem:D szcek mi nie sciagalo do srodka...;P przepraszam ze chcialem pomoc:D
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Spoko spoko, tak tylko mówie ;) , koniec OT :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”