Witam,
Mam pytanie odnośnie polówek z silnikiem 1.3 55KM. Silnik ten produkowany był, z tego co udało mi się dowiedzieć, tylko dwa lata (1994-1995). Czy ktoś z Was posiada polówkę z tym silnikiem i czy może się podzielić wrażeniami. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym silnikiem. Czy był to udany silnik? Dlaczego produkowano go tylko dwa lata?.
ja też jestem posiadaczem Poli 1,3 + LPG i jak narazie przejechałem nim sporo km bo okolo 75 tys.
mam dosyć ciężką nogę ale i tak jestem zadowolony ze spalania bo czasem nawet się zdarzało, że w 4 osoby z bagażem na 2 tygodnie, poli spaliło na autostradzie 7,5 litra LPG przy prędkości 140km/h.
przy jeździe po mieście w zimie się czasem spala okolo 13 litrów.
Co do awaryjności to miałem problem z :
1. samonapinacz paska ( ale mogło byc spowodowane tym że samochód zamin kupiłem stał na trawniku przez 6 miesięcy może trochę się zestarzał i póścił).
2. dwa razy już wymieniałem linkę sprzęgła i chyba będę musiał na wiosnę znowu to zrobić.
3. teraz jeszcze zepsuła się pompa wspomagania co trochę kosztowało ale już przyszedł na nią czasem.
4. Uszczelka pod klawiaturą.
5. Rozrusznik ostatnio dał mi popalić bo się już skończył tak to powiedział mechanik.
6. Nie wiem jak inni ale ja mam cały czas jaki problem z rozłażącymi się tłumikami, pomimo że wymienione na nowe dalej "pierdzi trochę".
Hmm trochę tego się nazbierało ale jestem zadowolony z tego samochodu i mam nadzieję, że jeszcze mi trochę posłuży bo nie mam zamiaru go sprzedawać.
Jak będziesz miał jakieś pytania pisz a ja postaram się odpowiedzieć jak będę wiedział.
Witam. Też mam to polo i jestem puki co zadowolony. Mam je dopiero8 miesięcy, kupiłem ze sporym przebiegiem 194000, teraz ma 205000, założyłem gaz, troszke porobiłem ale to takie eksploatacyjne żeczy ale linkę sprzęgła też musiałem. Mam ciężką nogę i prawie nie jeżdżę w dłuższe trasy, głównie takie do 5 km i ali od 8l najmniej do 12 nawet ale to w zimę. Ogólnie polecam. PZDR.
Polo 6n 1.3 ADX 55km 1994 LPG Seat Leon 1m 1.9tdi ASZ 130km 2004 Bmw e46 318i 1.9 118km 1999 LPG
witam posiadam również 1.3 adx i jestem zadowolony jak kupiłem 5 lat temu to wymieniam przy nim tylko olej i filtr a nie powiem bo nie ma lekko zrobiłem nim 80 tyś i nigdy mnie nie zawiódł. ze spalaniem zależy od nogi jadąc spokojnie można nawet do 5l zejść po mieście niestety 6-7 a teraz zimą na trasie 10 km łyka 9/100km i więcej ale zima wiadomo -20 zdąży zejść ze ssania jak na 1.3 to nawet ciągnie jak się jedzie samemu ale jak załadowany to jednak na wyprzedzanie tira trzeba troszę czasu chyba że zalejemy shela 101 :mrgreen: jedyna wada tylko taka żę nie da rady tak łatwo zrobić w przyszłości swapa na 16v :banghead: bo to monowtrysk. i zostaje 1,6aea jak by coja już się czaje. ale ogólnie może być
Dzięki wszystkim za opinie.
Wydaje się więc, że nie jest to zły silnik. Zastanawiał mnie tylko krótki okres produkcji w porównianiu do silnika 1.4 60KM ( chyba w latach 1995 do 2001) i dlatego poruszyłem temat na forum.
jeżdżę do pracy z kumplem, który ma właśnie 55-konne polo no i wszyscy zauważyli że jest odczuwalna różnica w dynamice jazdy - sam mam 1.4 aex, więc zaledwie 5 kucy więcej. jeśli idzie o awaryjność to nie narzeka, bo odkąd go ma (około 3 lat) nie miał z nim żadnych problemów
ja tez jestem posiadaczem polo 1,3 ogólnie zadowolony bo to pierwsze autko... z czasem bedzie tuning... na silnik nie narzekam ale jak poprzednicy- czasami brakuje mocy... po za tym silnik nie sprawia problemow- jak narazie bo autko mam 5 mieszkow zrobilem 30 tys i jak to trzeba tylko wymiana plynow i olejkow... reszta spox
"...Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski..."
[quote=""dziurekxx""]Silnik występował w polo tylko 2 lata ponieważ to jest stara konstrukcja zaadoptowana z vw golfa II[/quote]
bzdura totalna, to jest właśnie nowy silnik, w porównaniu do golfa II jest ona bardziej doprężony, ma większy moment mając tyle samo KM co ten w golfie przy mniejszym skoku tłoka, jest to bankowo lepsza jednostka. A co do tego który silnik powstał na bazie tego z golfa II, to jest 1.4ABD w golfie III i tam zwiększono skok tłoka o całe 7mm :piwo:
adam skoro taki nowy to czemu wycofali po dwóch latach??? Nikt by nie zainwestował wówczas kupę marek w opracowanie całkiem nowego silnika by po dwóch latach zaprzestać jego oferowania
Oferowali przez dwa lata bo jak podejrzewam 1.4 lepiej im schodziło.
też posiadam taką polówke myśle ze spalanie mniejsze niz w 1,4, a moc porównywalna..?mi na trasie 400kilometrów pali nawet 5/100 ,ale wiadomo przy 55 koniach nie poszalejesz ... 145 na blacie i silnik ma wyskoczyć ,ale zbiera sie tak do 80km/h w miare szybko ,więc do wyprzedzania w miescie i zwinnej jazdy sie nadaje elegancko ,troche już tym autkiem jeżdze i brakuje mi mocy ale dla nowego kierowcy autko z tym silnikiem super