[quote=""Bażant""]Troszkę odgrzeje kotleta ale nie warto zakładać nowego tematu;]
U mnie sprawa wgląda tak. Przez wiele wiele lat (9);p jeździłem na niedogrzanym silniku. Temperatura 90 była tylko gdy nawaliła mi pompa wody i zagotował mi się płyn;p Po tym incydencie postanowiłem wymienić termostat i króciec. Kupiłem jakieś "no name" które oczywiście nie działały jak trzeba. Wyjmowałem,wkładałem, przycinałem ten drucik na termostacie ale i tak nie było ok. W lato przy staniu w korkach temp. wznosi siędo 70 i wtedy załącza się wentylator i spada,podczas jazdy 100km/h cały czas leży na dole. Z racji że zauważyłem, że z pod króćca lekko ucieka płyn (chyba oring do wymiany) postanowiłem że przyinwestuje i kupie termostat Wahlera
http://allegro.pl/item878563748_termost ... ahler.html oraz krócieć( raczej zdecyduje się na oryginał,bo z tego co czytałem to zamienniki każdy inny).
Czy wg. was objawy niedogrzania jakie występują mogą zostać naprawione wymianą tych elementów na oryginalne, czy może przyczyna tkwi w czymś innym??[/quote]
Po 1 to gratuluje wytrwałości w zimę tzn jazdy bez ogrzewania

Jeśli przy 70 stopniach włącza Ci się wiatrak to możesz mieć walnięty czujnik temperatury w chłodnicy , albo ten przy termostacie, silnik sie nagrzewa do 90 stopni a TObie na blacie pokazuje 70. Jedyna rada to wymienić termostat, króciec na nowy i zobaczyć co się będzie działo .Daj znać jak wymienisz, jak to nic nie pomoże to będziemy myśleć dalej.