Na początek, czego nie powinno się podobnno robić

Jak w w.w. temacie postu mam problem. Jestem posiadaczem Polo 2001 [6N2 (1999-2001)]. Silnik benzynowy, 1.4 MPI (44kw-60KM).Od pewnego czasu świeciła mi się lampka "check engine". Zaprzyjaźniony warsztat, jedyne co niestety robil to kasował błąd, który oczywiście pojawiał się już następnego dnia.
Ja sam, nie orientując się za bardzo w tematach motoryzacyjnych, nie wiedziąc co z tym fantem zrobić zacząłem poszukiwać informacji na forach i tym podobnym stronach. W między czasie zakupiłem Interfejs diagnostyczny VAG KKL OBD2 na usb i zainstalowałem VAG na komputerze, dzięki czemu odczytałem masę starych błędów, które wykasowałem, a tym który ponownie się pojawił jest właśnie: 16525 oraz 16524.
Z tego co znalazłem oba dotyczą Sondy Lambdy. Pierwszy "podgrzewacza" a drugi "braku zmiany napięcia" - oba miały opis strona 1 czujnik 2.
Szczerze powiem, że nic mi to nie mówi.
Proszę dlatego o waszą poradę i pomoc w tej kwestii. Co należy uczynić aby znów autko działało dobrze?
Jeżeli należy wymienić sondę, to proszę o podpowiedź jaką mam kupić? a jeśli da się naprawić to jak?
Będę wdzięczny na wszelkie sugestie.
Tomasz
ps
może od razu nadmienię, coś co wiedziałem, że pojawiało się w podobnych postach w późniejszych pytaniach do zamieszczonego tematu - nie mam pojęcia ile i czy więcej auto spala. Generalnie podobno gdy zapala się ów lampa to automatycznie więcej spala. Ja wychodzę z prostego założenia - muszę jeździć, więc po prostu leje paliwo.
Uzupełnij posta o dane silniczka itp. Łatwiej będzie innym odpowiadać

Temat przeniosłem do odpowiedniego działu