[9n] sygnał dźwiękowy przy hamowaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
borki_br
Newbie
Newbie

[9n] sygnał dźwiękowy przy hamowaniu

Post autor: borki_br »

Witam, zauważyłam dziś pewnien problem, podczs gwałtownego hamowania włącza mi się trzykrotny sygnał dźwiękowy, ale nie zapala się żadna lampka. Płyn hamulcowy mam pod korek, abs sprawny. Co to może być?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

A jak tam poziom oleju?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
b
borki_br
Newbie
Newbie

olej raczej w normie, tylko że w marcu musi być wymieniony (zalany aralem 5W30 long life III)
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""borki_br""]olej raczej w normie[/quote]
Raczej, czy na bank? :)
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
b
borki_br
Newbie
Newbie

jest czysty, jest 2/3 na miarce
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Może być tak, że podczas hamowania olej siłą bezwładności odsunął się spod króćca ssawnego pompy olejowej, spadło ciśnienie i buczek dał znać.
Jeśli się nie powtórzy - nie ma się czym przejmować.

b
borki_br
Newbie
Newbie

zauważyłam ostatnio przy długiej trasie, że przy gwałtownym hamowaniu a czasem przy ostrym skręcie w lewo pojawia się brzęczenie, czasem towarzyszy mu czerwona lampka migająca hamulca ręcznego. Wcześniej to jest ok. 3 tyg. temu też to miałam, mechanik dolał płynu hamulcowego i wszystko wróciło do normy, ale teraz znów brzęczy. CZy oznacza to, że mam jakąś nieszczelność układu hamulcowego? gdzie tego szukać?
A w sprawie tego oleju, to co mam zrobić?
-----
byłam u mechanika i okazało się, że miałam dziurę w zbiorniku płynu hamulcowego, wymienił zbiornik i na razie jest OK. Co do oleju to stwierdził, że jest w bardzo dobrym stanie.
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

[quote=""borki_br""]zauważyłam ostatnio przy długiej trasie, że przy gwałtownym hamowaniu a czasem przy ostrym skręcie w lewo pojawia się brzęczenie, czasem towarzyszy mu czerwona lampka migająca hamulca ręcznego. Wcześniej to jest ok. 3 tyg. temu też to miałam, mechanik dolał płynu hamulcowego i wszystko wróciło do normy, ale teraz znów brzęczy. CZy oznacza to, że mam jakąś nieszczelność układu hamulcowego? gdzie tego szukać?
A w sprawie tego oleju, to co mam zrobić?[/quote]
mam to samo :( link do posta - viewtopic.php?f=22&t=11839
to chyba oznacza wyciek tylko też nie wiem gdzie szukać :( również proszę o pomoc
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""coolper""]to chyba oznacza wyciek tylko też nie wiem gdzie szukać [/quote]
najpewniej przy cylinderkach z tyłu. Zobacz czy nie ma sladow wycieku na wewnetrznej czesci felgi. Ale najlepiej i tak najechac na kanał i przyświecić lampą całe podwozie i szczegolnie okolice bębnów z tyłu i przewodow do nich idących.
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

Tak to był cylinderek przy prawym tylnym hamulcu :) wymienione i płynu już nie ubywa :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”