[quote=""turzol""]najważniejsza kwestia to czy zgadza się elektryka - przed 97 inna i po 97 jest inna. Także na to zwróć uwagę
Bez ecu i ori wiązki silnika nie brałbym tego motorku
Przy 16V inna też jest łapa mocująca silnik po lewej stronie, inny jest także ukł. wydechowy.
Co do hebli - AFH występowało zarówno z bębnami jak i z tarczami na tylnej belce, dodatkowo były wersje z ABS i bez.[/quote]
Kolego podłączę się bo ja mam ten Swap'ik wykonać, w swoim polo mam dokładnie taki sam silnk :-D i znaleźliśmy z kolegą el nińo slink AFH jest on z Polo z roku 97 i ty napisałeś "najważniejsza kwestia to czy zgadza się elektryka - przed 97 inna i po 97 jest inna" chodzi mi o to czy 97 należy do przedziału przed czy po ? :? :-D
[quote=""Kuba_Igor""]chodzi mi o to czy 97 należy do przedziału przed czy po ? :? :-D[/quote]
przed 10.1997 jest inna instalacja tak jak i inna deska zegary itp, po 10.1997 jest juz mały lift i nowe zegary jak i wiele innych szczegolow
Witam.
Mam pytanie związane z wymianą silnika.obecnie mam silnik 1.0 AER z 1997r.jest uszkodzony i wymaga wymiany.znalazłem już używany z tego samego rocznika ,z tym samym kodem AER ale nie wiem czy to jest 1.0 czy 1.4.nikt nie wie.
czy silnik 1.4 bedzie odpowiedni na miejsce 1.0?
nie wiem jak to komputer na to zareaguje,imobilaiser,jego rozmiary itp?
nie znam się zbytnio na tym -może ktoś coś wie na ten temat
dzieki i pozdrawiam
[quote=""borys_wrocek""]aer to silnik 1,0.
jeżeli musisz zmienić silnik wstaw co innego, jakiś 1,4.
Wpisz w wyszukiwarce temat SWAP. Dowiesz się na jakie problemy natrafisz.[/quote]
czy to znaczy jak na tym nowym (co go chce kupić widnieje AER)tzn ,że to napewno jest 1.0? wydaje mi sie,że AERy to też 1.4
ale przeszukam ten dział też
pozdrawiam
AER to napewno 1.0 w silnikach vw.1.4 to jesli juz to AEX, AKV, APQ, ANW , APE , AFH i AQQ benzynowe.AER moze oznaczac silnik 1.4,ale nie napewno w VAG.
[quote=""przem_polo""]AER to napewno 1.0 w silnikach vw.1.4 to jesli juz to AEX, AKV, APQ, ANW , APE , AFH i AQQ benzynowe.AER moze oznaczac silnik 1.4,ale nie napewno w VAG.[/quote]
co to znaczy "ale nie napewno w VAG"?
czy te silniki co wymieniłeś-wzrokowo różnią się od AER?tzn czy można rozpoznać tą różnicę?
problem mam taki ,ze moje 1.0 AER padło-i muszę wstawić nowy.mam już na oku ,...na obudowie od rozrządu widziałem napewno AER...ale mechanik nie wie jaki to czy 1.0 czy 1.4.
jeżeli byłby 1.0 to prosta sprawa bedzie pasował,a co jeśli to jest 1.4 AER? (no chyba,że takich nie ma)
nie ma silników aer 1.4. AER to silnik 1.0
VAG- to grupa volkswagen. czyli vw, seat, skoda i inne.
te silniki które przem_polo wymienił były wstawiane do polówek, więc mozna jest bezproblemowo wstawić, natomiast wymaga to więcej zachodu niż wstawienie takiego silnika jak masz.
[quote=""borys_wrocek""]przem_polo: zamotałeś[/quote]
Moze troszke chodzilo mi tylko o to,ze te oznaczenia co wymienilem to tylko wystepuja w silnikach 1.4.AER oznacza silniki tylko 1.0 i zaden inny,chyba,ze poza grupa vag.
Należące do VAG marki:
Volkswagen, Seat, Audi, Škoda, Bugatti, Scania, MAN, Lamborghini, Porsche,Bentley.W tych markach silnik AER to napewno tylko 1.0 i zaden inny.