Co wymienic po zakupie??? 1.9 Sdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gosia85
Newbie
Newbie

Co wymienic po zakupie??? 1.9 Sdi

Post autor: Gosia85 »

Witam od kilku dni jestem posiadaczka polo z silniekiem 1.9 Sdi , chcialabym sie dowiedziec co nalezy wymienic po zakupie ? Rocznik 1996 przebieg 210tys... Wiem ze jak narazie pasek rozrzadu jest do wymiany.Auto pali rano za 3 razem przy grzaniu swiec.Poprzednia wlascicielka mowila ze swiece byly wymieniane ... Nieznam sie za bardzo na autach takze prosze o pomoc.

Pozdrawiam Gosia :D
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Gosiu :)

Olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr powietrza, filtr kabinowy tzw przeciwpyłkowy. Przy wymianie rozrządu wymień od razu pompę wodną,pasek klinowy, wypadałoby zobaczyć do hamulców w jakim stanie są klocki i tarcze z przodu, szczęki z tyłu, sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów, stan uszczelniacza na wodziku w skrzyni biegów ( lubi z niego podciekać).

To by były takie podstawowe rzeczy do zrobienia i sprawdzenia :)

pozdraVWiam :)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, 16:45 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

no tak jak kolega napisal wsztstkie filtry, olej rozrzad (razem z pompa wodna) dobrze by bylo tez sprawdzic stan zawieszenia i jesli np chodzi o blacharke to dokladnie trzeba przejzec w kazdym zakamarku czy nie ma zadnych ognisk rdzy, zeby sie ich pozbyc poki sa malutkie zanim beda wieksze, przydaloby sie jeszcze wjechac na kanał i zajrzec pod podwozie jesli nie zostalo to zrobione przed zakupem

ps. pochwal sie zakupem ;)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

tak jak koledzy wyzej napisali plus SWIECE ZAROWE bo to ze ona ci powiedziala ze wymianiala a auto ci pali za 3 razem dopiero to nie dobrze. Chyba ta pani co ci sprzedawala to klamala. Diesel ma palic za 1 razem i juz.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
G
Gosia85
Newbie
Newbie

Moje polo ma zółty kolor nie jest jakies piekne zwlaszcza ze mialo malowana klape ,prawe nadkole.Przedni zderzak tez jakis dorabiany ale ogladalam kilka aut przed zakupem w tym 2 poloweczki i jedna byla strasznie pordzewiala na progach itp.Ta tez nie jest idealna ale wiadomo ma swoje lata .Mam jeszcze pytanie co do silnika bo nie mam pojecia czy to sdi czy zwykly diesel a nie chce kupic zlych czesci...a po zdjeciach na forum nie potrafie rozroznic :P

Co do wymian to pasek klinowy byl nie dawno wymieniany ,olej tak samo ale wymienie za miesiac ,2 bo narazie nie mam pieniedzy az tyle :P. Za wymiane paska rozrzadu ,swiec i filtra paliwa znajomy mechanik mojego chlopaka policzyl 250zl , a dochodzi jeszcze koszt pompy wody a widze na allegro ze to znowu 100zl wiecej ,czy wtedy koszt wymiany wzrosnie :( za wszystkie filtry pasek swiece wyjdzie mi kolo 300zl ,no ale wole miec to z glowy .Tak wiec musze kupic odrazu pompe wody ??? Nie znam sie wiec pytam :D

--- EDIT 13:02 ---
http://img251.imageshack.us/i/p3160173.jpg/ Widac jaki brzydki zderzak , wogole chyba nie od tego modelu bo nie widzialam takiego na zdjeciach , ale narazie chce zrobic to co trzeba pozniej zadbam o wyglad :P

Staraj się edytowac swoje posty :)
czaja454
G
Gosia85
Newbie
Newbie

Tak bede edytowac , ale nie przeczytalam ze po wyslaniu posta moderator musi go zaakceptowac :PP :hello:

Pierwsze kilka postów jest moderowanych. Potem już, powiedzmy, wolna ręka :)
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Pompy wodnej nie musisz wymieniać jeżeli jest sprawna i nie ma wycieków, nie jest ona napędzana paskiem rozrządu tylko paskiem ładowania.
Koledzy pomylili silnik diesla z benzynowym[quote=""Gosia85""]nie mam pojecia czy to sdi czy zwykly diesel a nie chce kupic zlych czesci[/quote] W bagażniku na ściance tylnej (po podniesieniu wykładziny) jest wlepka z wszystkimi informacjami musisz odczytać z niej kod literowy silnika i dopiero po tym będzie można stwierdzić.
G
Gosia85
Newbie
Newbie

Sprawdzalam w bagazniku to w tamtym miejscu mam lekko zgnita blache tzn jest mieka i czarna ale tylko w tym jednym miejscu :( ale widzialam ze na allegro do sdi czy 1.9d pasek jest ten sam
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""Gosia85""]Przedni zderzak tez jakis dorabiany[/quote]
Wcale nie jest dorabiany :) To jest fabryczny zderzak (wąski), ma tylko wstawioną siatkę zamiast kratki, w dodatku nie tu gdzie być powinna :D
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""JuStIcE""][quote=""Gosia85""]Przedni zderzak tez jakis dorabiany[/quote]
Wcale nie jest dorabiany :) To jest fabryczny zderzak (wąski), ma tylko wstawioną siatkę zamiast kratki, w dodatku nie tu gdzie być powinna :D[/quote]

I nie ma hokey'a ;p
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""bleah1986""]I nie ma hokey'a ;p[/quote]
Fakt, na to nie zwracałem uwagi, bo sam nie mam :P Ale po weekendzie wparuje kompletny szeroki na przód :yahoo:
A co do autka, ładne :) Mi się kolorek podoba i mam nadzieję że będziesz zadowolona z jego użytkowania :)

Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

a moge wiedziec ile ma przejechane to polo ? moim zdaniem to SDI bo nie widziałem nigdy zóltego zwyklego diesla
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""suhhar""]a moge wiedziec ile ma przejechane to polo ? moim zdaniem to SDI bo nie widziałem nigdy zóltego zwyklego diesla[/quote]
Odpowiedź masz kolego w pierwszym poscie, trzeba tylko poczytać :)
[quote=""Gosia85""]Rocznik 1996 przebieg 210tys.[/quote]

A co do koloru, to chyba nie jest wyznacznik tego jaki ktoś ma silnik, nieprawdaż? Klient przy zakupie mógł sobie zażyczyć dowolny kolor, tylko trzeba było za niego dopłacać.

P
Pat
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Pat »

Ja też do jakiegoś momentu myślałem ze mam SDI ale już wiem ze mam 1.9D i był oryginalnie w żółtym kolorze więc to niema znaczenia
G
Gosia85
Newbie
Newbie

ze zdjec to mam mam czarna pokrywe nie pofalowana takze chyba 1.9d i za grilem mam linke od gazu to jednak bedzie 1.9D?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”