zepsuty wskaźnik paliwa i coś z zawieszeniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

zepsuty wskaźnik paliwa i coś z zawieszeniem

Post autor: Neccy »

Witam. Mam polo 1,4D Od pewnego czasu coś stało się ze wskaźnikiem paliwa. Według jego wskazań spalanie powinno mi wyjść w okolicach 12-14 litrów, tymczasem po zatankowaniu do pełna i sprawdzeniu po "100" wyszło około 5 litrów. Wskaźnik wyraźnie maleje przy przyspieszaniu i jeździe pod górkę i rośnie przy hamowaniu. Czy może być uszkodzony pływak w baku? Jeśli tak to jak to naprawić? Problem niby banalny ale przecież pola nie ma światełka rezerwy i nie chce jeździć ryzykując zatrzymanie (w dieslu to wyjątkowo kłopotliwe z racji odpowietrzenia później).

Mam jeszcze drugą sprawę: niedawne jechałem ciemną ulicą a że i moje reflektory słabe nie zauważyłem nieciekawej dziurki i wpadłem w nią prawym przednim kołem. Od tamtego czasu skręcanie kierownicą jest niebywale lekkie (rzekłbym nawet ZA lekkie). Możliwe że przy okazji ubiłem sobie łożysko bo dziś przy przekładce kół z zimek na letnie zauważyłem lekki luz i dodatkowo ta osłonka na hamulcu zaczęła się kręcić (ta w której są dziury na śruby do kół). Jakie mogą być tego wszystkiego koszta. Jestem nastawiony na wymianę przekładni (brakuje jej jakiegoś mocowania i tłucze się o karoserię na dziurach).
Awatar użytkownika
analogman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: analogman »

1. zdejmij zaślepkę po d siedzeniem i wyjmij ustrojstwo, przeczyść pływak, nie powinien mieć aż takich różnic przy hamowaniu. Lampka rezerwy i tak byłaby oparta o pomiar z pływaka więc nic by ci to nie dało. jeśli przeczyszczenie nic nie da to wymiana pływaka (nie wiem czy może być od benzyny - w sumie zbiornik chyba ten sam...)
2. kręcąca się osłona (tarcza?) to normalny przy urwanej śrubie mocującej (krzyżak), jeśli przekładnia nie strzela i nie ściąga to bym się lekkim obracaniem nie przejmował. Lepiej ją jednak przymocuj bo szkoda, kupno używanej zawsze wiąże się z ryzykiem że kupisz gorszą.
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

wczoraj byłem na mały przegląd na kanale. Mechanik powiedział, że przekładnia jest w stanie agonalnym (gorszej nie widział) polecił wymianę "na wczoraj". Dla zainteresowanych - po spotkaniu z dziurą nie skrzywił mi się wahacz, ani żadne mocowanie, nie uszkodziłem też łożyska. Uszkodzona przekładnia była wcześniej więc to też nie wynik spotkania z dziurą. Autko jest całkiem mocne.
Co do wskaźnika paliwa - w wolnej chwili przeczyszczę pływak (jeśli uda mi się do niego dostać) i dam znać o efekcie.
Pozdrawiam - Neccy
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”