[6n2] Problem ze skrętem, szumem opon i krzywą kierownicą.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Santimu
Newbie
Newbie

[6n2] Problem ze skrętem, szumem opon i krzywą kierownicą.

Post autor: Santimu »

Witam
Mam pytanie, wczoraj wymieniłem sobie w końcu zimówki, bo wcześniej podczas jazdy zauwazyłem żę przy hamowaniu słysze taki szum, typowe "szyyyyyyyyyyy" , znajomy i tata mówili że to przez tę zimówke właśnie ale ku zdziwieniu dalej mi szumi, poza tym kierwonica jest lekko skrzywione w prawą strone, bo jak trzymam prosto to zjeżdza mi na lewo, myślalem że to też jest związane z zimówka bo mówąc prawde nowa to ona nie była, czy geometria tutaj wystarczy. Jeszcze jedno z rana jak jade na uczelnie czy do pracy, przy zimnym silniku na wstęcznym jak wcisne hamulec i maksymalnie skręce na lewo czy prawo ale bardziej w lewo to co mi ociera tak jakby piszczy, dzięk podobny do tego "jakby ktoś nie mógl a chciał" tak ledwo, sam nie wiem jak to nazwać, czy to może być przegłub?
pozdrawiam i prosze o pomoc
Awatar użytkownika
cobra63
Początkujący
Początkujący

Post autor: cobra63 »

Mam podobny problem z kierownica okazało się że mam uszkodzona przekładnie kierownicza i zbieżność szlak trafił
A przegłub jak jest już wyrobiony to przy pełnym skręcie słychać takie cykanie (tyrkotanie)
Niech moc będzie z wami :)
viewtopic.php?f=28&t=3438&start=0
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

Post autor: ryuk »

ja mam z kolei taki problem ze na zimowkach wszystko ladnie pieknie prosto jedzie nawet jak puszcze kierownice a jak zmienilem kola na letnie to sciaga w prawo.. zeszlego lata tez sciagalo na prawo pojechalem na zbieznosc gosciu mi zrobil ale dalej sciagalo i nic wiecej z tym nie zrobilem. I mam jeszcze jedno pytanie bo jak zmienialem opony na zimowki to nie przepisalem sobie prawa przednia itd. i teraz zalozylem je tak ze ktora miala w miare lepszy bieznik to zalozylem do przodu (wszystkie opony byly wywazane) to czy nic sie nie stanie jak tak bede jezdzil? no i dlaczego moze sciagac w prawo? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

@ ryuk

ja jak przyliczyłem w zimie w krawężnik to mi opona straciła geometrie i mi sciagalo przez nia. moze masz tak samo z letnią

@ Santimu

Uszkodzony przegub jest w wiekszości przez przetertą lub źle ściśniętą gumę od przegubu i wtedy dostaje sie woda do łozyska. Odkręć koło i zerknij czy z zaciskami gumy od przegubu i z sama guma jest wszystko w porzadku. Jesli jest to i z przegubem jest w porzadku. Geometria moze pomóc ale nie musi. Jesli jest cos do zrobienia i wyjdzie Ci to na geometrii to i tak 2 razy płacisz za ustawienie zbieznosci. Wiec doszukaj się co może być uszkodzone. Opony Ci nie ścina z żadnej strony?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”