Wymiana rozrządu - co jaki okres

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Alan
Raczkujący
Raczkujący

Wymiana rozrządu - co jaki okres

Post autor: Alan »

witam mam Polo 1,4 benzynka z 98roku mam teraz przejechane 162tys kupiłem go od znajomego mówił ze moge jezdzić do 180tys na tym rozrządzie spokojnie.Ale wiadomo jak to z znajomymi najlepiej na zdjeciu sie wychodzi.jakie są zalecane wymiany w tych SILNIKI??
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Podstawowe pytanie to kiedy rozrząd był wymieniany. Jeśli nie ufasz koledze to wymień. Rozrząd powinno się wymieniać co 60 tys bodajże. Koszt kompletnego rozrządu to 400-500 zł + robocizna.
Awatar użytkownika
kolekcjoner79
Newbie
Newbie

Post autor: kolekcjoner79 »

witam mam takie pytanie co do rozrządu zanim go wymieniałem to auto szlo 150km/h więcej się bałem i teraz czy to możliwe ze jak o jeden ząbek w jedna albo w druga stronę rozrzad przesunięty może mieć to na to wpływ jakiś ??
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Zalezy jaki masz silnik ten 1.4 w polo ale mimo to producent nie zakladal okresowej wymiany paska w tej pojemnosci. Kontrola jedynie po 60 tys ale mil wiec wychodzi okolo 95 tys km. Potem juz kontrola co 20 tys mil chyba ze zajdzi ekoniecznosc wymiany to znowy spokojnie sobie smigasz 95 tys km.
Niedlugo to chyba bedziecie wymieniac paski czesciej jak olej.
Awatar użytkownika
tomek_tf
Newbie
Newbie

Post autor: tomek_tf »

Witam ja przy kupnie polówki mialem 155tys wymieniłem go za cześci z robocizna zapłaciłem 300zł rozrząd wymieniamy co 60-70 tys jezeli lubisz dbac o auto warto w połowie tam zajżeć i przesmarowac rolke Te 60-70 tys to wskazanie producenta przy ekonomicznej jeździe dociagniesz do 90tys

pozdrawiam
....W KOŃCU ODWIEDZI NAS WŁADEK JAGIEŁŁO I BEDZIE TEGO PEŁNO.
moje polo]http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=15572[/url]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Koszt kompletnego rozrządu to 400-500 zł + robocizna.
dosyć dużo, ja dałem za kompletny rozrząd 250 zł (pasek conti+rolka ruville+pompa graf) + 90 zł wymiana,
do 16 zaworowych silników jest droższy z tego co się orientuję
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Smarowanie rolek w rozrządzie pierwsze słyszę. Rozrząd można wymieniać co 60tys lub co 90tys. Przy każdej wymianie powinno się wymieniać pasek, rolkę napinającą, rolki i pompę wody. Przy 90tysiach wymieniamy wszystkie koła (na wałkach i wale) mądry człowiek raczej tego nie zrobi po przeliczeniu kosztów części. Polecam części z Ruvila.
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

[quote=""Luki38""]Rozrząd można wymieniać co 60tys lub co 90tys. Przy każdej wymianie powinno się wymieniać pasek, rolkę napinającą, rolki i pompę wody. [/quote]
Dokładnie tak !
[size=12px]
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

rozrząd wymienia się po pierwszysch 90 tyś, a następnie co 60 tyś. Oraz po zakupie samochodu.Wymienia się od razu wszystko pasek, rolkę napinającą, rolki oraz pompę wody.
Smarowanie rolek ???
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Producent nie wymaga okresowej wymiany rozrzadu w zadnym silniku 1.4 w polo 6n. Wyglad ana to ze musi tam byc rozrzad bezkolizyjny ale nie wiem tego. Tak podaje autodata. Zazwyczaj jak podaje autodata ze trzeba wymieniac dany pasek to jest tez podane ze nalezy go kontrolowac co jakis czas i zazwyczaj jest to co 20 tys km. Mnie uczono ze kazdy producent pasków jaki silnikow zaklada zapas mocy paska o drugie 100% Czyli jak jest mowione ze wymieniamy co 90 tys km to wytrzymac powinien 180 tys km. Wiadoma sprawa jest tez fakt ze niektorzy zrobia ta ilosc km w rok a niektorzy w 10 lat tego nie zrobia no i liczy sie tez jak ktos robi te km bo jak ktos smiga tylko po miescie i gasi co pol godziny auto to niestety ale nieco inaczje sie ma do jazdy na autostradzie 500 km za jednym zamachem.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tak jak borys_wrocek
ja jak nabyłem polo miało 26,5tys tylko przejechane, ale wymieniłem bo autko miało już 10lat, przeważnie po zakupie powinno się wymieniać, wtedy masz wszystko pewne ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”