OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

hej zaakceptowałem Twoj post z premedytacją :)

musisz poszukać na forum informacji o dystansach, glosnikach w drziwach itd :)

o mocowaniu czegokolwiek w półce zapomnij :):):) na forum wyjaśniano dlaczego :)
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
M
Morenka
Newbie
Newbie

Post autor: Morenka »

właśnie przewalam całe forum na nowo i znalazłem zbliżony temat. Szukam tego dlaczego w półce mogę zapomnieć bo nie kumam;)

Dopiero dowiaduję się o tym aucie i jego możliwościach:P
Chce "coś" z tym autkiem zrobić do maja;) tempo jest ostre dlatego cenne są dla mnie wskazówki do problemów, które opóźniają prace;)
robię to sam bo będzie miało większą wartość dla mnie:P (taki private schiz) :jester:

Dzięki za przyjęcie :bb:
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

słabo szukasz. jest przyklejone na samej górze w viewtopic.php?f=33&t=13491 punkt 8
M
Morenka
Newbie
Newbie

Post autor: Morenka »

gafy na początek :crazy:

dajcie mi czasu na ogarnięcie forum :blush2:

Pozdr i dzięki za odp:)

---
zamykam, gdyż temat wyczerpany
suff
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MATIS »

witam
napoczatku napisze ze na car audio nieznam sie ani troche a pradu sie boje :blush2:
po porzednim wlascicielu zostaly glosniki w pulce. z glosnikow zwisaja kable gdzies okolo 10 cm od kazdego a do tego sa przylaczone kable ktore leca juz do radyjka. kable sa polaczone tasma izolacyjna a chcialbym to miec jakos porzadniej.czy mozna te kabelki polutowac razem zeby byly na stale?
pozatym mam zepsuty potencjometr w radiu.a na pokretle tym jest takze balans i glosniki graja nierowno jeden ciszej drugi glosniej i niemam pojecia jak ten potencjometr naprawic :niewiem: dodam ze radio jest bardzo stare na kasety jeszcze
pozdraVWiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ja na twoim miejscu zainwestowałbym w następujące rzeczy:
1. Nowe/używane ale sprawne radyjko. Dostaniesz takie za grosze.
2. Pociągnąłbym nowe kable od kostki z radia do głośników. Zawsze to pewniejsze niż lutowanie już istniejących kabli.
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: hadula »

Hmmm no to masz dylemat. Biorąc pod uwagę, to że masz takie stare radyjko nie zwracałbym uwagi na kable na taśme izolacyjną bo na pewno nie zrobi to nikomu różnicy. Chyba, że tylko estetyczną. Zainwestuj w radio i pomyśl o nowych kablach. Lub poprostu załóż kostkę. Pozdro.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Zlutowanie tych przewodów to 5 minut roboty. Bierzesz lutownicę i lutujesz. Na to koszulka termokurczliwa lub izolacja i gra.
Co do potencjometru to nie wiem czy taki dostaniesz jeżeli to stare radyjko. Musiałbyś wymontować i uderzyć do sklepu elektronicznego.

Pomijając ważność jakości sygnału w tym przypadku, powinno się stosować jak najmniej połączeń typu kostki czy łączki aby uzyskać jak najmniejsze straty i wyeliminować zakłócenia.

Gdybyś przejeżdżał przez moje rejony to Ci to zrobię na poczekaniu.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
MATIS
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MATIS »

kabel jest nowy tylko ziomek mi kupilo metr za krutki :-( i dlatego tak musze teraz kombinowac
a co do radyjka to jest klimatyczne do tego autka ale bede musial pomyslec o czyms nowym tylko ze krucho z kasa ale nie potrzebuje jakiegos wypasu tylo cos prostego i taniego
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tocamartin »

witam.
jak w temacie, kupuje skrzynie basową (sobwoofer + wzmacniacz + okablowanie =299zł w NORAUTO bielany Wrocław: http://www.norauto.pl/gazetka/index.php - strona 6/7) do mojego varianta. Nie bede robił imprezy tylko potrzebuje delikatny basik w furze :) Mam soniaka 4x40, mam mozliwosc podłączyc sobwoofer pod czincze. bas podłąćze do radia i przeciągne przez fure kable.
Problem polega na zasilaniu (nie jestem elektrykiem, nie znam sie na elektryce auta) nie wiem skad pociągnąć zasilanie.
Myslalem, zeby rowniez przeciągnąć kabelek zasilający od wzmacniacza i podłączyć pod zapalniczke w kokpicie (ale nie jako złącze zapalniczki tylko gdzies w kokpicie). Chyba jeszcze do masy podłączyć???
Jeszcze jedno co słyszałem, ze tuba dużo prądu z aku ciągnie (nawet jak nie gra). Moze jakis przełącznik zamontoewac, ze jak fure na noc zostawiam, to wyłączam prąd do skrzyni.
Nie znam sie i jestem laikiem, wiec naprawde kazda porada bedzie cenna dla mnie.
(jezeli ten temat nie jest do działu CAR AUDIO, prosze o przeniesienie).
[size=12px]
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

zasilanie bierzesz zawsze z akumulatora. w 6N (pewnie w variancie tak samo) pod zbiornikiem wyrownawczym jest zaslepka dzieki której bedziesz mógł dostać się do wnętrza. przejscie znajduje się za pudełkiem z bezpiecznikami przy drzwiach kierowcy. Ciagniesz jeden kabel do podłączenia wzmacniacza i drugi przy kablach sygnałowych od radia który odpowiada za wzbudzenie.
Awatar użytkownika
tocamartin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tocamartin »

znalazłem juz to przejscie miedzy silnikiem a wnetrzem samochodu. teraz ta kwestia:
[quote=""suff""]Ciagniesz jeden kabel do podłączenia wzmacniacza i drugi przy kablach sygnałowych od radia który odpowiada za wzbudzenie[/quote]
jak juz wspomnialem nie jestem elektrykiem i nie wiem ktory kabel do czego... "kabel sygnałowy", "wzbudzenie"
Szukałem jakiegos manuala - krok po kroku jak przeprowadzic taką operacje (najlepiej foty).
Jezeli mi kolego podpowiesz co gdzie podpiąć było by super.
Zawsze moge isc do kogos, zapłacić i problem z głowy! Ale nie w tym rzecz. Dla niektórych pewnie to proscizna, ja nie siedze w elektryce i nie wiem co do czego. Sam zestaw (skrzynia, wzmacniacz, kable) podłącze po instrukcji ale co dalej :D
[size=12px]
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

do wzmacniacza idą dwa przewody. jeden zasilający który przeciągasz do akumulatora, musi on posiadać bezpiecznik. Drugi to kabel sygnałowy, podwójny chinch. Taki kabel powinien mieć zewnętrzną żyłę najcześciej zakonczoną płaską końcówką, ten kabel służy do wzbudzenia wzmacniacza. po prostu radio po włączeniu podaje sygnał do wzmacniacza włączając go.
Sam sobie bez problemu poradzisz, tylko poproś kogoś żeby pomógł przy podłączaniu kabli. Podaj też radio jakie posiadasz łatwiej będzie podać ci końcówki pod które co podłączyć.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

kup taki zestaw: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1003956496. jest tani, ale wystarczający i posiada wszystkie potrzebne okablowanie (dla zestawu 2kanałowego).
Jeśli wzmacniacz jest 4 kanałowy będziesz potrzebował dodatkowy kabel sygnałowy (RCA albo jak kto woli czincz)

w zestawie masz:
:arrow: bezpiecznik z oprawką
:arrow: czerwony gruby kabel to zasilanie. trzeba na nim zamontować bezpiecznik, blizej końca który podłączasz do akumulatora
:arrow: niebieski cieniutki to wzbudzenie wzmacniacza
:arrow: przezroczysty 2 kanałowy RCA to kable sygnałowe.

po obu stronach pod plastikiem przy progu masz haczyki, które pozwolą Ci trzymać kable na miejscu. Plastik trzyma się na śrubkę z tyłu i kilka zatrzasków.

po stronie kierowcy ciągniesz kabel zasilający, po stronie pasażera kable sygnałowe i wzbudzenie. Mase wzmacniacza przykręcasz do śrubki pod siedzeniem. Wzmacniacz montujesz na oparciu kanapy w bagażniku. Niestety zdjęć nie mam coby to zobrazować
Awatar użytkownika
foxmen1
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: foxmen1 »

ja bym dołożył 20-30 zela i kupił to:
http://www.allegro.pl/item1010257557_di ... _20mm.html
:)
Było... viewtopic.php?f=56&t=11878
Jest Golf IV 1.9TDI 115kucy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”