Mam do wymiany kilka rzeczy ...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
piotrek1990
Newbie
Newbie

Mam do wymiany kilka rzeczy ...

Post autor: piotrek1990 »

Mam do wymiany kilka rzeczy i chcialbym sie dowiedziec ile bede musial zebrac kasy :niewiem:
Do wymiany mam dwa lozyska w kolach z przodu i klocki hamulcowe. Jakie czesci proponujecie i ile one kosztuja i ile Wy placiliscie za ich wymiane???
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Łożysk na przód to koszt ok 80-100zł sztuka. Polecane firmy to FAG, SKF. Do tego dojdzie robocizna. Lepiej oddać to do zrobienia mechanikowi niż samemu się męczyć.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

klocki bierz takie w cenie powyżej 60 zł bo tańszych nie warto,
sprawdź przed kupnem czy masz tarcze wentylowane czy nie bo do jednych i drugich są klocki różniące się objętością!
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Klocki najlepsze są ATE. Dobre są też TRW. Zgodne z cennikiem http://ekatalog.intercars.com.pl/ ATE 139zł, TRW 119zł za komplet.
p
piotrek1990
Newbie
Newbie

a ile biora kasy za takie wymiany Wasi mechanicy??
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Mój mechanik nie wiem czy wziąłby 80 zł :D Z resztą przy odrobinie lektury sam dasz radę to zrobić :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
p
piotrek1990
Newbie
Newbie

to chyba znajomy :) ja wlasnie wymienilem i oddalem do mechanika i mi duzo wiecej zaspiewal !!!
Awatar użytkownika
JuStIcE

No tak, mam kilka znajomych mechaników :) Ale takie sprawy jak łożysko czy klocki to mógłbyś sam wymienić, wszystko jest opisane w Książce "Sam naprawiam..." :D

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""JuStIcE""]Ale takie sprawy jak łożysko[/quote]
W Sam naprawiam jest opis tylko do łożysk z tyłu. Pytanie czy taki opis pasuje do łożysk z przodu. Bo ponoc tam troszke inaczej być.
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""czaja454""]
W Sam naprawiam jest opis tylko do łożysk z tyłu. Pytanie czy taki opis pasuje do łożysk z przodu. Bo ponoc tam troszke inaczej być.[/quote]

Hehe, może i masz rację :) W każdym razie z takim zabiegiem można sobie poradzić samemu (chyba) :D

p
piotrek1990
Newbie
Newbie

chyba hehe :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

wymiana łożysk najlepiej na prasie hydraulicznej je demontować i montować nowe,
można też domowym sposobem montować czyli wielkim młotem tylko że tu jest ryzyko uszkodzenia łożyska lub jego bieżni podczas wbijania.
Jednak najbezpieczniej prasą te łożyska montować bo przy okazji zaoszczędzimy dużo czasu i przekleństw podczas wybijania młotem... :commando:
civic r18a2/407 1,6 HDi
P
Przemas
Newbie
Newbie

Post autor: Przemas »

klocki TRW albo ATE dokladnie...one sa najlepsze i cenowo trzeba troche pieniedzy wylozyc...ale zadowolenie bedzie...co do lozyska to warto Ruvilla ( Evr ) lug Fag albo SkF...zapraszam do Inter Carsu :) :vinsent:
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

piotrek1990 na pierwszy montaż do VW, Skody, Seata i Audi montowane są łożyska SKF i FAG.
Obie firmy prezentują porównywalną jakośc z przewagą cenową (tańsze) na FAG.
Klocki najlepsze do normalnej jazdy ATE, no chyba, że coś z bardziej wyczynowych np. Zimermann ale to już inna półka cenowa :)

Wymiana łożyska przedniego tylko na prasie jeśli chcesz miec zrobione to dobrze. Minęły czasy kiedy robiono to metodami kowalskimi (młot i odpowiednio dobrana tuleja).
Często przy takim sposobie łożysko niestety zostaje uszkodzone. Robiono to kiedyś gdy dostęp to odpowiednich urządzeń był utrudniony. A i same auta poruszały się z innymi prędkościami.

Jeśli chodzi o klocki jak masz choc trochę zacięcia majsterkowicza i dostęp do kilku podstawowych kluczy, młotka zrobisz to bez problemu.
[size=12px]
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”