Polo 6n gaśnie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
michaln0
Newbie
Newbie

Polo 6n gaśnie

Post autor: michaln0 »

Mam problem koledzy. W mojej polówce przy hamowaniu przed światłami na mieście gaśnie silnik, a jeśli nie zgaśnie to obroty spadają do ok. 500 i wracają na nowo do właściwych dla biegu jałowego. Nie dzieje się to zawsze ale miałem dzisiaj przypadek na skrzyżowaniu, że zgasł mi samochód i było gorąco - wiecie brak wspomagania i hamulce twarde jak kamień. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje odnośnie tego co się dzieje to z gory dzięki.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Przepustnica do czyszczenia
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
evilgood
Newbie
Newbie

Post autor: evilgood »

a jeżeli to nie to? mam te same objawy i przepustnice przeczyściłem. nie gaśnie przed światłami tak często ale obroty skaczą od 400 do 1000. silniczek krokowy? być może, choć obroty są wyższe bez włączonych świateł wiec może coś z elektryką.

stało się to zimą w największe mrozy. z racji jakości polskiego paliwa (woda+benzyna) dolałem ok 100ml spirytusu do pełnego baku. autko stoi na dworze więc bałem sie żeby coś nie zamarzło. zrobiłem pare tras i było ok. dopieo po dość długiej przejażdżce kiedy sie dobrze rozgrzał pojawiły się te objawy. co to kurcze jest?! świece żarowe się wypaliły? kable do wymiany?

prosze o fachową radę
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""evilgood""]świece żarowe się wypaliły[/quote]
Świece żarowe kolego to w dieslu, a z tego co widzę to masz AEX'a :) A tak na serio, mam podobną przypadłość i mechanik powiedział mi że to krokowiec :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Po wyczyszczeniu przepustnicy w niektórych silnikach trzeba zaadaptować przepustnicę VAGiem. U mnie w 1.4 AKV akurat po wyczyszczeniu obroty falowały przez jakieś 20-30km i po tym przepustnica sama się zaadaptowała, ale przy takich objawach domyślam się, że po adaptacji będzie ok. Chyba, że rzeczywiście padły wam krokowce.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
evilgood
Newbie
Newbie

czyli najlepszym rozwiązaniem jest jechać na komputerowe badanie diagnostyczne do serwisu (jeżeli nie mamy sprzętu)?
Awatar użytkownika
michaln0
Newbie
Newbie

Widzę, że mogę mieć doczynienia z awarią silnika krokowego, albo przepustnicy. Kolego madmax a co to jest VAG. I jeszcze jedno ( banalne ) pytanie czy te awarie są kosztowne??
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

Ja bym Ci polecił, jeśli jesteś pewien że wyczyściłeś przepustnice, żebyś zaczął od jej adaptacji.
Awatar użytkownika
evilgood
Newbie
Newbie

wyczyścilem. adaptacja polega na podłączeniu VAGa i wykonaniu opowiednich czynności a co się z tym wiąże serwis. nie mam kabli, wiec moge se... chyba że jest ktoś z Łodzi i chce mi pomóc?

[quote=""michaln0""]Widzę, że mogę mieć doczynienia z awarią silnika krokowego, albo przepustnicy. Kolego madmax a co to jest VAG. I jeszcze jedno ( banalne ) pytanie czy te awarie są kosztowne??[/quote]
VAG to system komputerowy pozwalający na wychwycenie błędów, adaptacje nowych częsci, kasowanie błędów itp. Krokowy i przepustnica to kosztowne części. dlatego polecam szrot i kombinowanie i sprawdzanie sprzętu

proszę edytować posty a nie pisać jeden po drugim.

bleah1986
Awatar użytkownika
michaln0
Newbie
Newbie

Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michaln0
Newbie
Newbie

[quote=""michaln0""]Mam problem koledzy. W mojej polówce przy hamowaniu przed światłami na mieście gaśnie silnik, a jeśli nie zgaśnie to obroty spadają do ok. 500 i wracają na nowo do właściwych dla biegu jałowego. Nie dzieje się to zawsze ale miałem dzisiaj przypadek na skrzyżowaniu, że zgasł mi samochód i było gorąco - wiecie brak wspomagania i hamulce twarde jak kamień. Jeśli ktoś ma jakieś propozycje odnośnie tego co się dzieje to z gory dzięki.[/quote]

Jeśli ktoś byłby ciekawy co to było - to podaje. Przepustnica się rozregulowała - koszt naprawy 150 zł
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi, przynajmniej wiedziałem , że mechanik nic nie kręci.
Awatar użytkownika
evilgood
Newbie
Newbie

miałem to samo :) tylko koszt 80zł na serwisie, nie u mechanika
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”