[9n] Niedziałający zamek w klapie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tejer
Newbie
Newbie

[9n] Niedziałający zamek w klapie.

Post autor: tejer »

Witam

Po zimie i długim nieotwieraniu zamka bagażnika teraz całkowicie się zaciął. WD nie pomogło, smary również. Po wsadzeniu kluczyka słychać ile tam syfu w środku, trzeszczy, puka stuka. Zapewne jedynym rozwiązaniem jest wyjęcie zamka od środka i jego przeczyszczenie.

Potrzebuję pomocy ( instrukcji :) ) jak go wyjąć przy zamkniętej klapie bagażnika. Sam sobie z tym nie dałem rady. Ma może macie jakiś schemat, instrukcję jak wygląda wymontowanie zamka z klapy ?

Polo 1.2 - 2002, 3 drzwiowy okularnik.
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

hymm żeby wyjąć zamek to trzeba zdjąć obudowę tylnej klapy więc bez otwarcia zamka chyba ani rusz :(
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Hmm, a nie da się od wewnątrz zdjąć obudowy?? Złóż kanapę i spróbuj. Nie wiem jak wygląda zamek w 9n, ale u mnie w 6n da się bez problemu ro zrobić od wewnątrz (oprócz wyjęcia zamka).
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Rada na przyszłość,jeśli naprawisz ten zamek to co jakiś czas trzeba kluczykiem rozruszać wszystkie zamki bo są z materiału pokrywającego się patyną i po dłuższym czasie są nie do ruszenia,podobnie jest w audi.
t
tejer
Newbie
Newbie

[quote=""JuStIcE""]Hmm, a nie da się od wewnątrz zdjąć obudowy?? Złóż kanapę i spróbuj. Nie wiem jak wygląda zamek w 9n, ale u mnie w 6n da się bez problemu ro zrobić od wewnątrz (oprócz wyjęcia zamka).[/quote]

No właśnie nie bardzo. Mam wrażenie, że bez otwartej klapy nie bardzo można się do zamka dostać. Z drugiej strony byłoby to bez sensu....
Wlazłem od środka, wykręciłem dwie śruby jakie są w miejscach do zamykania klapy. Szarpać za bardzo nie chciałem, ale po dobroci nie bardzo plastik chciał puścić. Prawdopodobnie są jakieś zatrzaski lecz jak potraktuje siłą mogę więcej szkody i łamania.

Pomyślałem jeszcze o sprężonym powietrzu - może wydmuchać ten bród ?
Awatar użytkownika
JuStIcE

Możesz spróbować. Ale wolałbym nie robić tego sprężonym powietrzem do czyszczenia klawiatur, tylko np. sprężarką :)

t
tejer
Newbie
Newbie

Sprężarką ? to wydmucha mi połowę zapadek :)
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Potraktuj to środkiem penetrującym i próbuj kluczykiem.Ostatnio na TURBO robił tak gościu przy fabii i pomogło,program mechanik.
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""tejer""]o wydmucha mi połowę zapadek[/quote]
Zapadki siedzą w korpusie, więc ich nie wydmucha :P

m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin »

Dziś miałem (mam ) ten sam problem.. Udało mi się otworzyć klapę. Poskładałem siedzenia wyjąłem półkę, wszedłem do bagażnika wykręciłem dwie śrubki i odciągnąłem na tyle tą osłonę aby wcisnąć rękę od góry, wymacałem cięgno i otworzyłem bagażnik.. Teraz muszę znaleźć nową wkładkę, bo coś się urwało jak próbowałem na siłę kluczykiem otworzyć bagażnik.. :/
t
tejer
Newbie
Newbie

a ja od miesiąca nie mogę się dostać do zamka ....
mocno musiałeś plaski odginać ? czy tylko te dwie śruby trzymały plastik ?
m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

Na górze są jeszcze jakieś zatrzaski, ale one odskakują. Złapałem plastik na wysokości wycieraczki i odciągnąłem z 10cm Tyle żeby wsunąć rękę. Dobrze jest mieć chude ręce;)
t
tejer
Newbie
Newbie

[quote=""marcin""]Na górze są jeszcze jakieś zatrzaski, ale one odskakują. Złapałem plastik na wysokości wycieraczki i odciągnąłem z 10cm Tyle żeby wsunąć rękę. Dobrze jest mieć chude ręce;)[/quote]

Tak jest :)

w ten sam sposób dostałem się do swojego zamka. Można potem cały plastik spokojnie zdjąć po otwarciu klapy ( siedzi właśnie na kilku zatrzaskach ). W moim przypadku zamek był strasznie zaśmiecony. Do smaru dostał się piasek i zablokował zapadki. Pomogło wyczyszczenie gruntowne i działa :grin:
r
rafalcio91
Newbie
Newbie

Post autor: rafalcio91 »

[quote=""tejer""][quote=""marcin""]Na górze są jeszcze jakieś zatrzaski, ale one odskakują. Złapałem plastik na wysokości wycieraczki i odciągnąłem z 10cm Tyle żeby wsunąć rękę. Dobrze jest mieć chude ręce;)[/quote]

Tak jest :)

w ten sam sposób dostałem się do swojego zamka. Można potem cały plastik spokojnie zdjąć po otwarciu klapy ( siedzi właśnie na kilku zatrzaskach ). W moim przypadku zamek był strasznie zaśmiecony. Do smaru dostał się piasek i zablokował zapadki. Pomogło wyczyszczenie gruntowne i działa :grin:[/quote]

2 śrubki trzymają w rączkach a reszta to zatrzaski, bez problemu można pociągnąć i odchodzi. Nie ma się co bać o te zatrzaski, bo można takie dostać w ASO za grosze. Sa metalowe i wcale tak łatwo się nie połamią, prędzej wygną, ale można odgiąć ;) Potem do zamka to już krótka droga. A od zewnątrz to proponowałbym WD40, ale z taką wąską przedłużką i do środka popsikaj, odczekaj chwilę, znowu popsikaj i potem "pomajtaj" kluczykiem. Na pewno się ruszy ;) Powodzenia!
m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""rafalcio91""]2 śrubki trzymają w rączkach a reszta to zatrzaski, bez problemu można pociągnąć i odchodzi. Nie ma się co bać o te zatrzaski, bo można takie dostać w ASO za grosze. Sa metalowe i wcale tak łatwo się nie połamią, prędzej wygną, ale można odgiąć Potem do zamka to już krótka droga.[/quote]
Wszystko się zgadza, tylko przy zamkniętej klapie i braku możliwości jej otwarcia nie da się zdjąć tej pokrywy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”