[6N] ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

[6N] ABS

Post autor: przemek6189 »

Mam taki problem od jakiegoś czasu Abs mi działają a czasem przestają jaka może być przyczyna ???
Awatar użytkownika
tom82
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tom82 »

przyczyn może być wiele, najlepiej pod vag'a podpiąc i zobaczyć jakim błędem sypnie
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""przemek6189""]Mam taki problem od jakiegoś czasu Abs mi działają a czasem przestają jaka może być przyczyna ???[/quote]
A po czym to poznajesz ? pisz konkretniej.
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

po pierwsze zapala się kontrolka a po drugie czuje przy chamowaniu że abs nie działają spisują się tak jak by były wyłączone
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

i tak prawdopodobnie uwalony któryś z czujników. Podpięcie pod vaga.
a poznaje pewnie po fakcie ze nie działa i kontrolka nie swieci
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

Poznaje że jak hamuje to tak jak w samochodach bez Abs. A właśnie działa mi jak kontrolka nie świeci a gdy świeci to nie działają.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Najprawdopodobniej czujnik (zabrudzony lub zły styk), bądź pompa.
Z własnego doświadczenia wiem, że gdy pojawi się taki problem, to warto gdzieś na uboczu rozpędzić się i mocno zapiąć "heble". Po tak przeprowadzonym "zabiegu", nie wiem co to jest awaria ABS-u. :grin:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""ragiern""]Najprawdopodobniej czujnik (zabrudzony lub zły styk), bądź pompa.
Z własnego doświadczenia wiem, że gdy pojawi się taki problem, to warto gdzieś na uboczu rozpędzić się i mocno zapiąć "heble". Po tak przeprowadzonym "zabiegu", nie wiem co to jest awaria ABS-u. :grin:[/quote]

Aha dzięki sprawdzę ten zabieg na dniach :-P
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jak się takie coś dzieje to zazwyczaj jest to czujnik ABSu tak jak koledzy prawią, aby nie szukać po kolei podpinasz pod VAGa i na bank wiesz który to, u mnie tylni od strony pasażera ma humory i czasem sobie zaświeci w bardzo niskich temperaturach czasem podczas deszczu, zlewam go skutecznie i się do tego przyzwyczaiłem, nie będę wymieniał daje mu szansę aż się naprawi ehheeheh :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

Niby też dobry pomysł :-P muszę najpierw zrobić "zabieg" Ragiern a jak się nie uda to podepnę go pod VAGa i zobaczymy co to będzie ;)
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

Pamiętaj tylko, że taki zabieg to raczej krótkotrwała poprawa stanu rzeczy, a przecież jak już samochód jest wyposażony w ABS to warto zadbać, żeby był sprawny. Mnie wymiana czujnika na lewym kole kosztowała ok. 120zł (chyba :P bo było to dość dawno).
Co do kontrolki ABS to zaświeca mi się sporadycznie jak mam słaby aku - tak tłumaczył mi mój nadworny mechanik :)
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

No rozumiem. No więc będzie się trzeba liczyć z drobnym wydatkiem :-P A akumilator wymieniałem miesiąc temu ;) więc powinno być dobrze :)
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""ragiern""]warto gdzieś na uboczu rozpędzić się i mocno zapiąć "heble"[/quote]
I jeżeli czujniki abs dobre to nie ma problemu ale jeżeli czujniki uszkodzone to opony do wymiany bo przy dobrych hamulcach zetrze ci opone w jednym miejscu jest wtedy jajo z opony.Piszą że pod vaga go zapiąć i to jest najleprza rada.Nie dawno sam wymieniałem czujnik przód prawy 39zł objawy takie że jak świeciła sie kontrolka to hamulce były ok tyle że abs nie działał ale to sprawdzałem na mokrej nawierzchni ale jak lampka zgasła to przy toczeniu sie auta do skrzyżowania na suchej nawierzchni i lekkim nacisku na pedał hamulca działał abs co było niebezpieczne bo sucha droga a nie można zahamować auta bo cały czas pulsował pedał.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ciekawe ile za tylni czujnik ABSu oczywiście zamiennik bo ori kosztują jakieś 7x więcej.
Dziadek13 o co chodzi z tym że zetrze oponę w tym samym miejscu nie rozumiem możesz jakoś jaśniej?
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
przemek6189
Raczkujący
Raczkujący

dzięki za radę :) będę musiał go podpiąć VAGa i wymienić jak coś czujnik :)

Do Rat4: jak hamulec zachamuje opone to opona trze po asfalcie i masz wytartą ją w jednym miejscu i nie będzie za dobrze pracować później i będzie rzucać autem ;)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, 18:43 przez przemek6189, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”