[9N3] profil opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raval
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] profil opony

Post autor: raval »

Panowie, właśnie przymierzam się do kupna opon i szczerze powiedziawszy chciałem kupić jakieś w miarę dobre używki w rozmiarze 195/55/R15 ale jakoś na allegro nic ciekawego nie znalazłem, natomiast znalazłem w sklepie opony.com takie oponki Firestone TZ300 195/50R15 82 H w świetnej cenie bo już za 141 zł ! tylko zastanawia mnie ten profil, czy nie będzie zbyt niski, wiadomo każdą dziurę będzie czuć. wprawdzie do tej pory jeździłem na profilu 55 i może aż takiej różnicy nie będzie??
doradźcie Panowie bo chciałbym je kupić lada chwila. z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pablosky »

Fabryczne parametry to jak wiesz:

185/60/R14
195/55/R15
205/45/R16

Przy 195/50/R15 nie odczujesz różnicy pomiędzy 55 a 50 jednak stosując niższy profil niż fabryczny musisz się liczyć z delikatnymi przekłamaniami licznika.
Pablosky
obecnie - Seat Ibiza 1.2TSI DSG Sport 105KM 175Nm
dawniej - 9N3 1.9 TDI Sportline \'06 131KM 283Nm
Czerwone jest najszybsze - SEMPER FIDELIS
----------------------------------------------------------------------------------
[colo
r
raval
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: raval »

dzięki, już kupiłem oponki, w świetnej cenie TOYO, praktycznie nie czuć różnicy, a jakie przekłamania licznika masz na myśli??
chodzi Ci o prędkość, czy przebieg?
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Przy mniejszym profilu, będziesz miał mniejszy obwód koła, co za tym idzie licznik będzie zaniżał prędkość maksymalną natomiast powiększy przebieg. Oczywiście przy tak małej różnicy jak profil 50, a 55 nie będzie to tak odczuwalne, jedynie przy dłuuuugich przebiegach. Można to oczywiście obliczyć, pamiętając że wysokość profilu 50 lub 55 to nie rozmiar, a wartość procentowa w stosunku do średnicy koła. :buba:

Pozdrawiam

PS: Też się przymierzam do TOYO, tylko ja chcę założyć Toyo Proxes T1-R 205/45R16 tak jak fabryka przewiduje :hello:
Pablosky
----------------------------------------------------------------------------------
[colo
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""Pablosky""]ylko ja chcę założyć Toyo Proxes T1-R 205/45R16 tak jak fabryka przewiduje [/quote]

Rozejrzyj się za Yokohamą S-drive da się wyjąć taniej a opona moim zdaniem dużo lepsza w trzymaniu, zachowaniu na mokrym, hamowaniu i komforcie (wiem bo jeździłem na jednej i drugiej). Optycznie też wygląda na szerszą niż t1-r w tym samym rozmiarze.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

[quote=""Skfarek""]ozejrzyj się za Yokohamą S-drive da się wyjąć taniej[/quote]

Rzeczywiście ładna oponka, nie zastanawiałem się nad nią, spojrzałem teraz w necie, ale cena jest nieco wyższa niż za Toyo.
Pablosky
[colo
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Mnie udało się wyjąć nówki z gwarancją w dobrej cenie od gościa co ma sklep na allegro i nick opony_jaworzno z tego co pamiętam.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Pablosky""]licznik będzie zaniżał prędkość maksymalną natomiast powiększy przebieg[/quote]

Nie rozumiem o co chodzi z zanizaniem maks. predkosci. Jesli bedziemy jechac na rowni z autem przyjetym za wzorzec, ktory jedzie napewno np 50km/h i ma wyzszy obwod kola, to gdy zechcemy mu dorwnoac tempa, to nasze kola o nizszym profilu beda sie obracac szybiej, w gruncie rzeczy beda kola sie kroecic szybciej przy pokonywaniu tej samej drogi co nasz wzorezec z wiekszym obwodem. Zatem bedzie sie szybcie krecic kolo, to pokaze wiekszy dystans i wieksza predkosc.

Kiedys w licnzikach analogowych mozna bylo jakos kalibrowac liczniki, a w cyfrowych warto by sie dowiedziec czy czasem nie definiuje sie w komputerze poprzz interfejs jakis daignostyczny wymiarow kola, tak jak np robi sie to w licznikach dla rowerow.
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

cruz masz rację :oki: , mój błąd, :blush2: chodziło mi oczywiście o przekłamanie prędkości. Tzn licznik będzie tę prędkość zawyżał czyli faktyczna prędkość będzie niższa niż wskazanie licznika. Oto mi chodziło. :buba: Dzięki za poprawkę
Pablosky
[colo
A
Anonymous

[quote=""Pablosky""]Fabryczne parametry to jak wiesz:
185/60/R14
195/55/R15
205/45/R16
[/quote]

Myslalemz e tendencja jest 5mm na profilu 1 cal felgi, podczas, gdy widze tutaj 205/45, nie powinno byc na 50?
I takie pytanie, czy w przypadku zalozeia niestandardowej felgi robi sie jakos kaliborwanie licznika?
A
Anonymous

Powiedzieli mi w ASO ze jesli zastosuje kola takie, jakie sa podane na naklejce przy klapce wlewu paliwa, to komputer sobie poprzelicza dobrze i nie bedzie oszukiwal licznik.

W innym przypadku, gdy zalozymy kola spoza podanych wymiarow, to skaluje sie poprzez czujniki absu i nie wiem, czy ktokolwiek potrafi w aso to zrobic.
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Dokładnie, ja korzystając ze ściągawki na klapce założyłem do siebie właśnie 205/45/R16
Pablosky
[colo
A
Anonymous

:good:
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

A jeździł ktoś lub jeździ na oponach 195/60 R 15? Fabrycznie mam 195/55 R 15 ale chciałem założyć ciut wyższe opony bo są tańsze i lepiej autko resoruje nierówności, ale nie wiem jak to się będzie miało do ogólnego wyglądu auta (czy nie będzie dziwnie wyglądać) i do wskazań licznika.
Pozdro
s
simon11
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: simon11 »

Co do wskazań licznika to bedzie wskazywał tylko o 3.17% więcej :)
Serwis konsol Playstation i XBOX - www.serwiskonsol.com tel. 504 282 464
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”