Dudnią koła powyżej 70 km/h

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Dudnią koła powyżej 70 km/h

Post autor: adamoos2004 »

Witajcie. Mam następujący problem. Otóż jadąc z prędkościami powyżej 70 zaczynają mi bardzo dudnieć, buczeć koła. Opony są w dobrym stanie, więc je wyeliminowałem, tym bardziej, że problem pojawił się jeszcze na zimówkach. Ale jeśli jadę po jakiejś drodze nierównej to przy lekkim "podskoku" z tą samą prędkością buczenie na chwilkę ustaje po czym jak "opadnę" to występuje znowu. Ciężko mi dojść do tego czy z przodu to czy z tyłu, ale chyba raczej przód. Objaw się potrafi nasilić na długich szybkich łukach przy większej prędkości. Proszę o poradę co to mogło by być.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Na 99% łożysko padło w którymś kole. Gdy zmniejsza się obciążenie koła (łuki, wyboje itd) huczenie ustaje, zgadza się?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Łuki szczególnie w prawo, powodują zwiększone dudnienie. Natomiast podskok na wyboju powoduje chwilowe uciszenie. Komplet na tył mam SKF, zakupione czekają w pudełeczku na chwilkę wolnego. A czy to nie będą przeguby albo amorki? Może na zbieżność podjadę?
Co do wymiany tylnych łożysk to manuale są, powinienem sobie poradzić, ale gorzej z przodem, tam już jest chyba więcej zabawy :/ A tak mi się coś widzi, że to jest przód :(
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Wjedź a podnośnik podnieś auto zakręć mocno kołami jak będzie buczeć to łożyska.
Co ma zbieżność do buczenia? No chyba że masz tak rozjechaną, że ci opony zdążyło w parę kilometrów wyząbkować, ale piszesz że opony są ok.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""adamoos2004""]Może na zbieżność podjadę?[/quote]
to na pewno, ale po wymianie łożysk :)

[quote=""adamoos2004""]A czy to nie będą przeguby albo amorki? [/quote]
o takim przypadku nie słyszałem
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
zany89
Początkujący
Początkujący

Post autor: zany89 »

czyli widze mnie tez czeka wymiana lozysk...
Hardstyle Is My Style

Obrazek
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Dobra, tylne łożyska wymienione, były chyba jeszcze całkiem całkiem.I dalej to samo. Jest takie basowe buczenie, teraz już czasem przy mniejszych prędkościach. Czasami na zakrętach ciszej, czasami głośniej, w zależności od obciążenia samochodu zakrętem. Jak przyhamowywuję to jest ciszej. Na luzie sytuacja taka sama, więc raczej skrzynia odpada. Na bank uważacie że to łożyska, a nie jakiś przegub, czy inne ustrojstwo?
Jeśli tak, to proszę o jakąś pomoc związaną z wymianą, manual, bądź opis co po kolei i jakie niezbędne narzędzia należy mieć. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""adamoos2004""]Dobra, tylne łożyska wymienione[/quote]
Może przód buczy ?
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

no właśnie podejrzewam, że przód, ale co dokładnie, czy łożyska, czy co innego, a jeśli łożyska to jak sie do tego zabrać?
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""Skfarek""]Wjedź a podnośnik podnieś auto zakręć mocno kołami jak będzie buczeć to łożyska.[/quote]

Jeszcze raz tak samo :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

moga to byc lozyska albo dziurawy tlumik albo skrzynia biegow ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: przemoRSL »

To i ja sie podłącze,ja powiem tak ze buczenie z tłumika byłoby nawet gdy auto stoi (wystarczy przegazowac powoli w górne obroty wchodzic),co do skrzyni to wrzucić na luz i obejrzeć przy różnej prędkości czy huczy buczy....
a I TAK OBSTAWIAM ZE TO ŁOŻYSKO ALBO OBA :p WIEC POTRZEBNE BĘDĄ :
1- klucz do kół
2-lewarek
3-klucz do półosi (nie pamietam jaki 30???)
4-19 oczkowo-płaskie (ew nasadka 19 plus palant albo inna przedłużka)
5-17 jw
AHA NIE MUSI ROBIC GEOMETRII JAK WYCIAGNIESZ Z MAKPHERSONEM CAŁA KOLUMNĘ
6-ściągacz do gałek (albo dobry młotek i "łyżka"ew łom)
7-imbus (porządny żeby odkręcić hamulec-docisk chyba 6tka )
8-klucz 10 plaski(zeby odkręcić osłona z hamuca-taka blacha zeby nie przeszkadzala w czasie wybijania łożyska i wprasowywania nowego)
9-imadło duże(do wprasowania łożyska nowego i wyciągniecia starego)
10- obcęgi
11- śrubokręt nie za duży
12- duzo siły i chęci oraz...wyobraźni żeby niczego nie schacharzyć :)
chyba nie zapomniałem o niczym???
JAK COS NIECH KTOS MNIE POPRAWI!!!
POWODZENIA :>
zawsze do przodu,ale czasami lepiej spojrzeć w wsteczne lusterko

Pławniovwice 2009
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Wejdź pod samochód i zobacz czy Ci silnik na poduszce wiszącej nie opadł. Istnieje szansa, że poduszka jest do wywalenia bo się zerwała i półoś wali o obudowę skrzyni biegów. Zwłaszcza jak pisałeś gdzieś wcześniej że tłuczenie nasila się przy skręcie w prawo...

Łożyska przednie możesz sprawdzić inaczej - podstawioasz kobyłkę pod wahacz, żeby jedno koło było w góre, odpalasz silnik i rozpędzasz się. Mechanizm różnicowy nie ucierpi, bo próba trwa tylko parę chwil. Rozpędzasz (patrząc na prędkościomierz) do prędkości powodującej problem i wciskasz sprzęgło. Druga osoba patrzy i nasłuchuje od spodu.
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Dobra, podniosłem koła i okazało się, że chrumi na lewym przednim. A co gorsze jest luz. Ten luz jest między tarczą a piastą. Tarcze nówki. Jak je wymieniałem to wyczyściłem dosyć dokładnie, więc nie sądzę, że to wina brudu pomiędzy piastą a tarczą. I tu moje pytanko, czy mogę stoczyć jakoś tą powierzcnię styku, żeby było równo do tarczy, czy tak się nie robi. Może szukać jakiejś używki. Jeśli tak, to ile może to kosztować? Z góry dzięki za odp.
Awatar użytkownika
adamoos2004
Raczkujący
Raczkujący

Oki, jestem w trakcie prac. Nie spodziewałem się, że po 15 latach wszystkie te zakichane śrubki tak się pozapiekają. Od wahacza odkręciłem, od końcówki drążka też, ale jak wybić tą je!@#$%^&aną końcówkę drążka ze zwrotnicy to już nie wiem.

Od dolnej części wahacza też odkręciłem tą jedną śrubkę idącą skośnie, ale nie wiem, czy te 3 malutkie śrubki też (nie wiem dokładnie jak się to nazywa)? Generalnie to masakra, jutro ciąg dalszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”