Ja do swojego wlewam Castrol EDGE 5W/40, jest to olej zalecany do sliników wyposażonych w pompowtryskiwacze, w które są właśnie wyposażone te silniki, ale wybór oleju należy zawsze do użytkownika. Wchodzi 3,8 L.
a moze ktoś wie jak sprawdzić jaki jaki jest olej zalany chodzi mi głównie o gęstość bo mam zamiar wymienić plyny a mam autko od 2 tyg. wiem ze nie powinien być rzadszy? chyba
ja mam Valvoline Longlife 10W40 ale do benzyniaka.
Jeśli chodzi o olej to nie martw się o jego gęstość, jeśli to autko dosyć nowe to pewnie jest syntetyk 5W40, lej jakiś sprawdzony i dobry olej.
Tutaj masz kompedium wiedzy co do olejów, przeczytaj bardzo ciekawe :!: http://www.speedyshare.com/396454168.html
Mam Polo z 2005 roku, model 9N, 1,4 TDI, 55kW.
Czy orientujecie się może jaką specyfikację powinien mieć olej silnikowy?
Niektórzy piszą, że 505.01, a np. instrukcja podaje 501.01, czy to jakaś różnica?
Rozbieżność jest również jeżeli chodzi o kwestię jego ilości, niektórzy podają 3,8 l., inny 4,2 l.
ja miałem zalany mobil super s 10w40 a dwa tyg temu zmieniłem na castrola edge 5w40 505.01 i jest git mniej trzęsie silnikiem albo tamten był lipny albo ten jest taki dobry, a zauważyłem po tym ze środkowy panel mi latał i skrzypiał na wolnych a po wymianie jest cicho i czuć że równiej chodzi