[86c\86c2f] Wszystko o: SWAP silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

szybicej przezuci sie silnik razem ze skrzynia
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: toudi19w »

[quote=""bruczyk""]toudi19w
w wyścigach i rajdach jest bardzo prosta zasada 10kg masy mniej to darmowe 1km.

a 30 kg dodatkowej wagi to większa masa bezwładności[/quote]
nie no spoko :rotfl: wieksza bezwladnosc. 30kg :rotfl:
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bruczyk""]szybicej przezuci sie silnik razem ze skrzynia[/quote]
ale poco ma chlopak robic sobie dodatkowe koszta????????????????? ja tez kupuje silnik ale skrzyni nie bo mam starą ktora jest identyczna
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

tak się składa ze to drugie polo tez należy do niego. a skąd wiesz czy tego 1.0 nie ma na 4 biegach??

mogę się założyć o flaszkę ze tym samym samochodem, tylko lżejszym o 30 kg przyśpieszę szybciej i szybciej zahamuję niż gdybym miał dodatkowe 30 kg
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bruczyk""]tak się składa ze to drugie polo tez należy do niego. a skąd wiesz czy tego 1.0 nie ma na 4 biegach??

mogę się założyć o flaszkę ze tym samym samochodem, tylko lżejszym o 30 kg przyśpieszę szybciej i szybciej zahamuję niż gdybym miał dodatkowe 30 kg[/quote]

nie nie. tu chodzilo dokladnie o to ze jest silnik wymieniony na duzo silniejszy a to ze wazy o 30kg wiecej to nie robi roznicy w tym przypadku. a pozatym sam chwaliles skrzynie 4 biegowa. i co?????????????????????????????????????.
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: byczynho »

Obydwa silniki pracują na 4 biegowej skrzyni biegów ;p
POLO ! i jedzie się lepiej
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Sorry za OT , ale czytając posty kol.Toudi dochodzę do wniosku że motoryzacyjne doświadczenia zdobywa za kierownicą ale komputera.
Pozdrawiam WP.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 23:50 przez leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

toudi19w
robi różnicę na prawdę. dociążenie jednej z osi zmienia charakterystykę pojazdu. a 30 kg więcej na przód to różnica ogromna. a poczujesz to na pierwszym zakręcie

chwalę i będę chwalił skrzynie 4 biegową z powodu przyśpieszenia.ale będę ją gańbić z powodu braku ekonomiki.

byczynho
ze oby dwa silniki mogą pracować na 4 biegowej skrzyni to wiem doskonale. a jakie Ty masz skrzynie nie wie nikt i to tylko było typowanie

sam osobiście nie bawił bym się w wyciąganie dwóch silników i przekładanie skrzyni, tym bardziej jeśli skrzynie są takie same. po co dokładać sobie roboty. no chyba ze kupił bym już silnik wyciągnięty z samochodu. A nawet jeśli wymieniasz silniki z jednego do drugiego i oba maja chodzić to tym bardziej bym się nie bawił w przekładkę skrzyni jak są te same

leszek
proszę przeczytaj co napisałeś i popraw to.
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""leszek""]Przepraszam Moda za OT , ale czytając posty kol.Toudi dochodzę do wniosku że motoryzacyjne doświadczenia zdobywa za kierokiem ale komputera.
Pozdrawiam WP.[/quote]
:shock: nie no stary rozwaliłes mi WĄTROBĘ. człowiek pracuje tyle lat na warsztacie a ty mu mówisz ze się uczy z kompa. dobry jesteś :thumbsup:
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""pili84""]a ja kolego posiadam polo z silnikiem 1.3 2g, na gaźniku, to muszę kupić cały silnik abu wraz z osprzętem, czy takie rzeczy jak alternator rozrusznik nada się, i jak z chłodnicą zdoła ochłodzić silnik.[/quote]
to zależy od ciebie na czym to będziesz chciał mieć. można mieć abu na gażniku, monowtrysku, jak i pełnej szprycy. chłodnice możesz starą zostawić. słyszałem że rozrusznik w abu posiada troszkę inną moc dlatego polecam kupno abu z rozrusznikiem i altkiem.
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""michall""]moze zeby zapobiec powstawaniu nowych i tych samych postow na temat swapa na mocniejszy silnik moze ktos napisze maly tutorial jak zrobic takiego swapa na 1.6 ABU z golfa 3. Mozna by bylo zebrac informacje od osob, ktore juz jezdza z takimi silnikami a potem to ladnie obrobic i w kleic w tutorialach. Tylko pytanie kto ma duzo checi zeby sie tego podjac i moze na to poswiecic troche czasu?[/quote]
hm mogę pomóc, jestem na etapie takiego swapu :-D
Awatar użytkownika
jackdaniel1125
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jackdaniel1125 »

Ojoj patrze że trzeba się wziąć za poważniejszego swapa bo tych abd i abu za dużo się robi:)
Sprzedam sterownik do polo 1.3AAV cena 50ziko + wysyłka
t
toudi19w
Raczkujący
Raczkujący

miałem wsadzać 1.4 16v lub 1.6 16v bo też pasują po delikatnych modach ale kosztują fortune i dlatego mam abu
Awatar użytkownika
jackdaniel1125
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jackdaniel1125 »

[quote=""bruczyk""]chwalę i będę chwalił skrzynie 4 biegową z powodu przyśpieszenia.ale będę ją gańbić z powodu braku ekonomiki. http://www.essay.republika.pl/ekonomia.html [/quote]
Zgodzę się z kolegą co do skrzyni czterobiegowej bo mam taką założoną u siebie.Economia jest jeżeli nie przekraczasz 3tyś obrotów
Ja na ABD i po paru modach moge spokojnie jeździć po mieście na ostatnim 4B :grin:
Ale trasa to 90km/h i 3tyś obrotów
Ostatnio zmieniony 06 maja 2014, 13:56 przez jackdaniel1125, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam sterownik do polo 1.3AAV cena 50ziko + wysyłka
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: byczynho »

Jest podejrzenie, że w tym 1.3 silniczku popsuł się rozrząd i prawdopodobnie tłoki zniszczyły zawory. Czy mógł bym przełożyć do swojego silniczka, same tłoki i wał? głowica jest chyba identyczna. Odpadnie też papranie z wyjmowaniem silnika no i elektronika. Jak ty wypadnie? ile zyskam koni? jeśli dobrze kojarzę to chyba 10(55km będzie) tak? Da się w ogóle to zrobić? czytałem na tym forum, że w tym 1.3 jest mniejszy skok tłoka większa komora spalania. Zgadza się?
POLO ! i jedzie się lepiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”