Za każdym razem jak ruszam z 1go biegu i jak puszczam sprzęgło na 2-gim biegu czuje jak szarpie autem - dwa krótkie szarpnięcia trwające łącznie 1 sekundę. Zawsze tak jest na 1-ce a zadziej na 2-ce. Czy jest to problem z skrzynia biegów albo sprzęgłem?
Ja osobiście miałem tak na początku jak się przesiadłem z diesla do benzyny. Właściwie nie ma pewnie znaczenia samo paliwo, tylko charakterystyka sprzęgła która w polo jest dość specyficzna. Poprzednio jeździłem oplem i sprzęgło łapało od samej podłogi co pozwalało na mniej więcej symetryczne dodawanie gazu i puszczanie sprzęgła. W przypadku polówki sprzęgło trzeba popuścić dość znacznie natomiast z gazem trzeba uważać bo szarpnie. Nie wiem jak u ciebie jest bo masz diesla i duży moment to pewnie nie musisz nawet gazu tykać bo i tak pojedzie;)
Pewnie dwumas. Czesci z robocizna okolo 3 tysiace(Intercars).
Jest jeszcze mozliwosc zalozenia twardego kola zamachowego - koszt okolo 2 tysiace. Mowia ze rozwiazanie lepsze, niezawodniejsze ale nie powinno sie katowac auta bo sprzeglo dostaje w dupe.
Mogę to naprawić za dużo mniejszą kwotę niż kolega tutaj napisal.Można śmialo zakladać sztywne kolo. Trzeba tylko zdiagnozować czy to napewno jest dwumas. Przy gaszeniu nie slychać lekkiego tak jakby brzęczenia z okolic skrzyni?
kolego sprawdź najpierw zanim będziesz pchał się w wymianę sprzęgła - wszelkie połączenia gumowe, mianowicie poduszki silnika i skrzyni. To też może być przyczyna i niekoniecznie droga w usunięciu.
Generalnie jest tak że w małych dieslach różnych marek producenci tak robią że silnik mocny a reszta nie koniecznie. Mam slużbową Tojkę Yaris 1.4 D4D, od nowości miałem stuki i póki jak gwałtownie ruszałem, byłem w kilku serwisach, u kilku niezależnych macherów - ten typ tak ma i trzeba sie nauczyć delikatnie jeździć. Wiem że takie tłumaczenie to głupota ale faktem jest ze jak się delikatnie w miare rusza, zmienia biegi itd to stuki sa niezauwazalne
Wydaje mi sie ze to jest raczej dwumas poniewaz jesli szybko popuszczam sprzeglo to szarpie samochodem ale jesli robie to powoli wszystko jest OK. Niestety przedtem tak nie bylo i swobodnie moglem poszczać sprzęgło dynamicznie ruszając z skrzyzowania - niestety juz tak więcej robić nie mogę.
Nie wiem jak to wyjaśnić ale objawy szarpania całkowicie ustały. Najpierw zaczęło się od tego ze szarpało na 1 i 2 biegu, później zawsze na 1-szym, następnie 1-ce ale tylko na zimnym silniku a teraz w ogóle nie ma żadnych objawów!!
Czy macie jakieś pomysły co było przyczyną tej chwilowej (1,5 miesięcznej) dolegliwości? Może alergia wiosenna