Witam , mam takie pytanie co moze byc powodem ze z lewej strony z przodu wystaje kolo bardziej niz z zprawej ??
a drugie , ze gdy krece kierownica w prawo to mam 1,5 obortu do pelnego skretu a w lewo mam 2,5 obrotu do pelnego skretu;/ co jest tego powodem ?? Z góry dzieki za odpowiedz
jedz najlepiej na stacje diagnostyczna i sprawdz pełną geometrię samochodu... Prawdopodobnie masz zle ustawioną lub auto jest po wypadku i jest przesunięty przód...
Są różne długości drążka kierowniczego lewego, może masz założony dłuższy, jest on stały nie regulowany jego nadmierna długość została zrekompensowana wkręceniem prawej gałki i stąd ta różnica, przy sprawdzaniu zbieżności wszystko będzie OK. Co do wystającego koła zobacz, czy masz jednakowe obręcze kół, jeśli się różnią, to mogą mieć różne ET - odsadzenie od piasty.
[quote=""Bodziok2""]Są różne długości drążka kierowniczego lewego, może masz założony dłuższy, jest on stały nie regulowany jego nadmierna długość została zrekompensowana wkręceniem prawej gałki i stąd ta różnica, przy sprawdzaniu zbieżności wszystko będzie OK. Co do wystającego koła zobacz, czy masz jednakowe obręcze kół, jeśli się różnią, to mogą mieć różne ET - odsadzenie od piasty.[/quote]
dość ciekawa teoria z tymi "gałkami" ja raczej bym obstawiał ze ktoś wyciągał przekładnie i nie wsadził jej tak jak była i zbieżność raczej nie wiele tutaj pomoże. co do ET to może faktycznie jest to powód.
A może była maglownica regenerowa? miałem kiedyś coś takiego w busie:/ po regeneracji było 1.5 obrotu w lewo musiałem zawieść spowrotem żeby to ustawili.
Jak ja miałem wymieniane drążki kierownicze to przestawiła mi się tylko kierownica, nie miało to żadnego wpływu na wystające koło. Tak samo mam mój tata w Mercedesie, miał wymieniany drążek i przestawiła się tylko kiera.
Tak wiec, wymienialem cale zawieszenie nowe wachacze , drazki , lozyska i ustawiana byla zbierznosc nawet mcpersony byly inne wkladane i dalej kolo wystaje i obroty kierownica sa po staremu;/ Et jest takie same. Maglownica niewiem czy byla robiona w kazdym razie ja jej nieruszalem. Juz niewiem co moze byc powodem
[quote=""bodos88""]Tak wiec, wymienialem cale zawieszenie nowe wachacze , drazki , lozyska i ustawiana byla zbierznosc nawet mcpersony byly inne wkladane i dalej kolo wystaje i obroty kierownica sa po staremu;/ Et jest takie same. Maglownica niewiem czy byla robiona w kazdym razie ja jej nieruszalem. Juz niewiem co moze byc powodem[/quote]
tak jak pisalem cos z przekladnia musialo byc robione. a z tym kolem hmmm byles na komputerowej zbieznosci? jak tak to powinni Ci powiedziec czy geometria calosci jest ok, a wystaje Ci cale kolo czy jest np przechylone ze gora jest glebiej a dol bardziej do zewnatrz?
zauwarzylem to dopiero niedawno jak obnizylem auto i zaczelo mi obcierac z jedej strony kolo o nadkole;/ i tez zauwazylem ze z tej wlasnie strony co obciera auto stoi nizej o jakis 1cm ;/
[quote=""kolunio21""]Ja bym przebadał jak wygląda sprawa maglownicy[/quote]
luudzie...od kiedy to maglownica ma wpływ na wystawanie całego koła...jeśli ktoś ją źle poskładał to zbieżności się nie będzie dało ustawić bo może gwintu na końcówce drążka braknąć. Dlaczego koło wystaje bardziej z jednej strony? Pewnie dłuższy wahacz masz założony...ciekawe tylko z czego. Powinny być z obu stron jednakowej długości. A jak tam sprawa z półośką wygląda? Nie jest jakaś "modzona"? Znaczy dłuższa niż powinna być? Tarcze hamulcowe z obu stron identyczne? Piasty takie same? Łożyska dobrze zamontowane? Przyjrzyj się stabilizatorowi...czy jest symetrycznie umocowany. Może zahaczyłeś o jakieś coś na drodze i się mocowanie wahacza przesunęło? Byłeś pod autem? Są jakieś ślady? Wrzuć jakieś foto jak to wygląda od przodu z jednej i drugiej strony. Podwozia może też (jak masz taką możliwość).
Sory, ale zestresowany jestem trochę :agresyw: , dlatego tyle pytań :oki: ...
Tak apropo tego wystawania...Za wystawanie odpowiada tylko i wyłącznie mocowania z dwóch stron (jeśli reszta jest poprawnie zmontowana): z jednej jest mocowanie amortyzatora, a z drugiej wahacz...i nie wiem jak bardzo by się trzeba namęczyć żeby wyciągnąć koło bardziej niż pozwalają na to te dwa elementy przy użyciu drążków kierowniczych.
Witam. Domyślam się, że koło wystaje inaczej po pełnym skręcie. Jak skręcisz w prawo to wystaje bardziej o jakieś 3-4 cm od nadkola a jak w lewo to jest równo z nadkolem. Mam tak samo. Nic strasznego i nie jest to chyba wada techniczna. Koledzy myślą chyba w kierunku " jak masz koła na prosto ustawione to z lewej i prawej inaczej koła chowają się pod nadkolami". Więc nie masz się co martwić. U kolegi w nissanie primerze i renault clio jest tak samo. Myślę, że niemiecka myśl techniczna przewidziała i ułatwiła skręcanie w prawo np. na wąskim skrzyżowaniu bo w lewo tak dużego skrętu nie musi być. Pozdrawiam