boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

obecnie kombinuje w bi-amping, aktywną zwrotnicą rozdzielam sygnał z tego soniacza. z moich doznań :D z dnia wczorajszego wynika że zestaw przedni lepiej i przyjemniej gra bez mostka na czystym kanale. próbwałem dać nawet mostek ze standardową zwrotnicą helixa i jakoś nie było rewelacji, dopiero jak woofer i tweeter dostały po 45rmsu bezpośrednio na głośnik i zwiekszyłem odcięcie do 7tys Hz to usłyszałem sporą różnice.
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
B
Bolec
Newbie
Newbie

Post autor: Bolec »

Tak sobie pomyślałem aby seryjne głośniczki po zainstalowaniu nowych dać w tylne drzwi, czy to dobry pomysł?
g
grzesiek1990
Newbie
Newbie

Post autor: grzesiek1990 »

w aucie mam jedno radio to chyba wiadomo, tylko mam dwa radia i pytam które lepsze. obecnie mam zamontowanego soniaka a lenco jest lekko uszkodzony (wyświetlacz nie działa) ale płyty i czyta dobrze.
C
Czarny 1300
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Czarny 1300 »

Witam przeglądałem ten dział i nie znalazłem odp na moje pytanie więc założyłem ten temat.Chodzi mi o to ze koleś chce mi niedrogo sprzedać taki zestawik 2 głośniki http://allegro.pl/item1055026355_magnat ... _k_ce.html
sa to
MAGNAT RACER 320
- TYP: 3-DROŻNE
- ŚREDNICA: 200 mm
- Moc Max 400 W
- Moc RMS 100 W
- Impedancja [Ohm]: 4
- Pasmo 22 Hz - 34 000 kHz
- Częstotliwość 1200 - 3700 Hz
- Skuteczność 92 dB

Do tego taką tube http://allegro.pl/item1066845034_blaupu ... _700w.html

BLAUPUNKT GTt 1200 Mystic Series
Maksymalna
nominalna moc ciągła (Watt): 200
maksymalna moc ciągła (Watt): 700
pasmo przenoszenia (Hz) -10 dB: 35 - 500
wydajność (dB / Watt / 1m): 88
wydajność (dB / 2,83 V / 1m): 91
nominalna impedancja (Ohm): 4

i gościu twierdzi że wystarczy ze podłącze to do np takiego wzmaka i będzie mi to ładnie grać
http://allegro.pl/item1064325796_magnat ... c_360.html
tam na nim jest napisane między innymi 2*90w 4 ohm + 180w 4ohm
moje pytanie jest takie czy to był by dobry zestaw? ewentualnie na co zwracać uwagę w takich sprawach? Thx za odp sry za nowy temat :)
aha i pytanie czy te parametry z tego magnata to jest RMS czy MAX moc
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""Czarny 1300""]i gościu twierdzi że wystarczy ze podłącze to do np takiego wzmaka i będzie mi to ładnie grać[/quote]ma rację, wzmak sobie poradzi z głośnikami i tubą bo ma możliwość mostkowania na trzy kanały
[quote=""Czarny 1300""]moje pytanie jest takie czy to był by dobry zestaw?[/quote]tak, choć zamiast tuby, lepiej zainwestować w skrzynkę
[quote=""Czarny 1300""]ewentualnie na co zwracać uwagę w takich sprawach?[/quote]najważniejsze przy wyborze sprzętu car audio jest moc podana w RMS. głośniki mają 100W a tuba 200W więc spoko
[quote=""Czarny 1300""]czy te parametry z tego magnata to jest RMS czy MAX moc[/quote]parametry wzmaka są w RMS
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Lenco sobie odpuść to tania chińszczyzna. Co do głośników to kup wzmacniacz używany 4 kanałowy i do tego zestaw odseparowany na przód. Sprzedaj Lenco i za te pieniądze kup zestaw kabli potrzebnych do podłączenia i zacznij zbierać na maty tłumiące na przednie drzwi (nawet te najtańsze jeśli nie masz za dużo pieniędzy po 5PLN za sztukę przy czym potrzebujesz około 20 mat) i skrzynkę basową a nie głośnik w obudowie walcowej (popularnie nazywanej tubą).
C
Czarny 1300
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Czarny 1300 »

Dzięki za odpowiedź :grin: Kiedys czytałem troche na temat związany z nagłośnieniem niby też mi sie zdawało że da to radę ale wolałem zapytać kogoś kto sie na tym zna :-D A jeszcze ten Magnacik nieduży taki niepozorny
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

a nie lepiej Ci troche dolozyc, kupic zestaw odseparowany i skrzynie zamiast tej tuby?/
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""krzyDOLAR""]
[quote=""Czarny 1300""]czy te parametry z tego magnata to jest RMS czy MAX moc[/quote]parametry wzmaka są w RMS[/quote]

Niestety kolego pomyliłeś sie to jest moc max. czyli muzyczna jak kto woli.
A RMS (20-20.000Hz, THD<1%) 4x60 / 2x120 @4ohm.
Pozdro.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
g
grzesiek1990
Newbie
Newbie

Post autor: grzesiek1990 »

a wzmacniacz jaki polecacie kupić może jakieś linki na allegro, tak samo skrzynkę jaką??
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

szukaj sony xm-4045, alpine z serii v12 na allegro czasami się pojawiają i znikają jak ciepłe bułeczki :-)
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""Gaary""]Niestety kolego pomyliłeś sie to jest moc max. czyli muzyczna jak kto woli.[/quote]mój błąd, zasugerowałem się błędnym opisem TEJ aukcji, tutaj dokładne parametry:

Kod: Zaznacz cały

Supply Music Power 4x90 / 2x180 @4ohm
RMS (DIN 45324, 14,4V) 4x70 / 2x140 @4ohm
RMS (20-20.000Hz, THD<1%) 4x60 / 2x120 @4ohm
Supply Music Power 4x140 @2ohm
RMS (DIN 45324, 14,4V) 4x90 @2ohm
RMS (20-20.000Hz, THD<1%) 4x75 @2ohm
THD 0,02%
Signal-to-noise > 105dB
Channel separation > 60dB
Input sensitivity low 400mV-4V
Variable low&high pass filter (40Hz-300Hz) 12dB/oct
Bass Boost at 45Hz +6dB. 
Awatar użytkownika
Fresh1972
GERIATRIA KLUBOWO-ZLOTOWA

Post autor: Fresh1972 »

Nie no, musze sie odezwac bo nie wytrzymam...

ja polecam wzmacniacz sprawny i taki na ktory Cie stac - podobnie z tuba ....

a tak troszke rozwijajac temat
1. nikt nie poda gotowej recepty na dobre granie gdyz "sa gusta i gusciki" i ludzie czasem preferuja rozne brzmienia i maja rozne zasoby finansowe
2. sprzet jest tak dobry jak jego najslabszy "klocek" czyli patrzac na poziom zrodel ktorymi dysponujesz wystarczy Ci alphard
3. sprawdz swoja zdolnosc sluchowa i zobacz czy slyszysz roznice grania miedzy czyms za 100 zl a czyms za 1000 zl - wtedy bedziesz wiedzial czy warto inwestowac w audio
4. pytajac sie na forum jaki sprzet polecamy odnosze wrazenie grzegorz ze skladasz sprzet dla forumowiczow a nie dla siebie - ma grac chyba tak jak sie Tobie podoba
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'07 I CA-SQ, II dB
Kozienice\'10 III BestPolo
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Fresh1972""]Nie no, musze sie odezwac bo nie wytrzymam...

ja polecam wzmacniacz sprawny i taki na ktory Cie stac - podobnie z tuba ....

a tak troszke rozwijajac temat
1. nikt nie poda gotowej recepty na dobre granie gdyz "sa gusta i gusciki" i ludzie czasem preferuja rozne brzmienia i maja rozne zasoby finansowe
2. sprzet jest tak dobry jak jego najslabszy "klocek" czyli patrzac na poziom zrodel ktorymi dysponujesz wystarczy Ci alphard
3. sprawdz swoja zdolnosc sluchowa i zobacz czy slyszysz roznice grania miedzy czyms za 100 zl a czyms za 1000 zl - wtedy bedziesz wiedzial czy warto inwestowac w audio
4. pytajac sie na forum jaki sprzet polecamy odnosze wrazenie grzegorz ze skladasz sprzet dla forumowiczow a nie dla siebie - ma grac chyba tak jak sie Tobie podoba[/quote]

No lepiej tego nie można było ująć.Choć przesłuchałem juz niejeden zestaw muszę stwierdzić że różnica między klockiem za 100 a za 1000 jest.To strwierdzam nawet ja ,człowiek o nie najlepszym słuchu.I jeśli ktoś jest melomanem i ma dobrze wygłuszone auto to naprawdę warto zainwestować w dobry sprzęt.A jeśli chodzi o doradzanie komuś w wyborze sprzętu ,zawsze pytam sie o jego stan finansowy i preferencje muzyczne.No ale to tylko porady "po omacku".A jeśli ktos złapie bakcyla CA ten będzie juz zawsze uganiał sie za królikiem. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

[quote=""Fresh1972""]Nie no, musze sie odezwac bo nie wytrzymam...[/quote]

co takiego Cię obużyło? :-D :piwo:

[quote=""Gaary""]No ale to tylko porady "po omacku".A jeśli ktos złapie bakcyla CA ten będzie juz zawsze uganiał sie za królikiem. [/quote]

hehe, po tym co słyszałem na ogólnopolskim stwierdzam, że Freszu w końcu złapał jednego. teraz pewnie przyjdzie kolej na następnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”