Witam wszystkich bardzo serdecznie!!
Zakupiłem kpl rozrządu a moje pytanie dotyczy rolki napinacza byłem pewny że jest to ruville a okazało się że jest to jakiś hubber na rolce widnieją następujące oznaczenia NSK 6006du i pytanie dotyczy czy zakładać tę rolkę czy kupić coś innego?
z góry dzięki za odpowiedz.
Witam nie chce zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum dlatego zapytam w tym temacie posiadam vw polo 6N (rok 1997) silnik 1.0 i moje pytanie jest tego typu co wchodzi w skład rozrządu pasek, rolka i ... (napinaczem jest pompa wody czy ma oddzielny) jakiej firmy montować te rzeczy ?? dziękuje za pomoc i pozdrawiam
różnie zależnie od silnika, zazwyczaj co 60-70 tyś lub 4 lata powinno się wymieniać rozrząd, szukaj naklejki pod maską czasami jest takowa i na niej jest napisane "Change toothed belt every 60 000 km", uzupełnij swój profil kod silnika i rocznik to może coś powie się więcej na ten temat.
Tak w silniku 1.0 pompa wody jest na pasku rozrządu. Po co wymieniać pompę? Otóż pompa zwykle wytrzymuje podobny przebieg co rozrząd, dlatego przy wymianie rozrządu wymienia się też pompę (tak dla świętego spokoju). Nie ma później przykrych niespodzianek w stylu że rozrząd wymieniony, a miesiąc później trzeba to samo rozbierać bo cieknie pompa. Z tego co się orientuję warsztat nie da gwarancji na wymianę rozrządu gdy nie została przy tym wymieniona pompa. Pół biedy gdy pompa zacznie ciec, gorzej gdy rozpadnie się łożysko wtedy istnieje ryzyko że pasek może przeskoczyć (zmieni się naciąg paska rozrządu).
unas w aso opla wymieniamy nie jeden rozrzad dziennie i pompa jak jest dobra( nie cieknie i nie ma luzów) to ostaje. Nie mozna powiedziec ze pompa wytrzyma 100 czy 150 tys km. Moze odmuwc posluszenstawa jak w meganie ktora kiedys mialem przy 64 tys km albo rownie dobrze przy 150 czy 200 tys km. Ostatnio wymieniale na gwarancji w asterce ktora miala najechane 6500 km pompe wody bo luz wynosil na osi okolo 2 mm i straszny odglos dawala.
Panowie ja do was znów z takim pytaniem kupiłem sobie ten pasek oraz rolkę napinającą http://allegro.pl/item1064607333_rozrza ... _kxmk.html
szukam teraz pompy wody i mógłby ktoś doradzić jaką ?? tak wiem że to SKF najlepsza ale auto przez 2 lata zrobiło 5000 km (auto ojca) poprosiłbym bym o rady aha i tez mam pytanie do rolki i paska mogą być ?? przypomnę tylko żę polo 6N silnik 1.0 45KW pozdrawiam