witam . Ostatnio zauważyłem że buczy / wyje w kabinie od 80 km/h i ustaje przy jakiś 100 . dźwięk dochodzi wg mnie z prawego przedniego koła . pomyślałem że to coś od opony / felgi więc zamieniłem koła , ale to nic nie dało. Ostatnio zauważyłem że przy skręcie w lewo buczenie ustaje . Chyba żadnej zmiany nie widzę przy różnicy ilości pasażerów .
Czy ktoś miał może coś podobnego i mógłby się podzielić informacjami bo ten dźwięk jest uciążliwy :/
Wymiana przedniego łożyska kosztuje [robocizna] od 40-60 zł.Samemu można je wymienić ale pod warunkiem ze ma się prasę do wciskania bo inaczej zamontowane łożyska będą miały krótką żywotność.
A jako ciekawostke podam moj przepadek z Polo
Wylo mi lozysko w przednim lewym kole, kupilem wtedy bodajze Optimal za okolo 50 zeta.
Pojechalem na warsztat, mechanik dobre pol godziny meczyl sie prasa zeby wybic lozysko z piasty tak było zapieczone.
W końcu nie wyrzymał nerwowo, wsadził piaste w imadło, wziął trzpień i młot, pare szybkich i łożyska nie było
A co do jazdy na uszkodzonym lozysku to nie polecam, jak sie kolo zablokuje powiedzmy przy 110kmh to moze byc nieciekawie
Wydaje mi się że wszystkie pasują . A czy byłby ktoś tak dobry i powiedział mi które będzie najlepsze w stosunku cena/jakość ?;> Bo wiecie że z kasą coraz kruszej
[quote=""poly1977""]hmm, a po co ustawiac zbieżność/geometrię po wymianie łożyska? nic sie nie zmienia w geometrii, chyba, że sie coś przekombinuje..[/quote]
I tutaj się z Tobą nie zgodzę, dwie śruby mocujące wachacz z kolumną musisz odkręcić a wystarczy, że o milimetr przesuniesz co do pierwotnego ustawienia i gotowe... Trzeba to bardzo dokładnie odrysować i tak samo dokładnie założyć.
[quote=""lotos 66""]Samemu można je wymienić ale pod warunkiem ze ma się prasę do wciskania bo inaczej zamontowane łożyska będą miały krótką żywotność.
[/quote]
Dokładnie jak piszę kolega! Można to zrobić oczywiście samemu ale jest to nie takie proste, Czasami wydaje Ci się, że dobrze nabiłeś ale po krótkim czasie wyjdą wszystkie niedociągnięcia, dlatego nie ma manuala. Przy nabijaniu można uszkodzić nowe łożysko. Każdy przypadek wymaga improwizacji i kreatywności. Ja robiłem sam w garażu przód, lewą i prawą stronę, ale miałem wsparcie! Jedna osoba będzie miała ciężko, bakoma320 jeżeli masz trochę pojęcia i będziesz bardzo dokładny i ostrożny to powinieneś dać sobie radę :bb: bakoma320 Tylko łożysko SKF, nie warto oszczędzać tutaj. Za dużo zachodu, żebyś za kilka miesięcy powtarzał zabieg bo z tymi tanimi często tak bywa
[quote=""bakoma320""]Ale wtedy by chyba buczało przy skręcie ?[/quote] Nie, jak jest źle wyważone koło to najczęściej w pewnych przedziałach prędkości będzie Ci drgało, np. od 100 do 120, czyli u Ciebie na pewno nie to. Natomiast niektóre opony mają taki bieżnik, że zawsze będę wyły. Jeżeli masz dwie pary opon to zamień z tyłu na przód.Co do łożyska najpierw się upewnij, najprościej podnieść auto i zakręcić kółkiem