co musze kupic aby to zalozyc do 6n i jakie najlepiej opony kupic??
wiem ze 195 ale 50, 55??
od razu mowie ze autko w dol nie pojdzie bo nie ujade w miescie ani 100 metrow
Problem jest tez taki ze na wiekszych kolach( wiekszych srednica) hamulce maja slabsza efektywnosc. w swojej 6N mam coprawda 14" kola ale opone 185/65 wiec ledwo co weszla w nadkole. Hamulce nie sa zbytnio mocne wiec sie nie wyrabiaja. Bede jeszcze zmienial tarcze i klocki na nowe ale nie wiem czy to cos da. Wieksze kola sprawiaja ze łatwiej jest masie auta pokonac sile hamujaca. Musisz wybadac czy przy 195 profil 40 wejdzie w nadkole. Jaka masz szerokosc felg? Opony w rozmiarze 195/40/15 sa juz dosc nietypowe ( niskoprofilowe) i beda duzo drozsze jak 195/60 czy 65/15" ale takie napewno nie wejda.
według rozmiarówki VW ogrinalnym rozmiarem dla 6n i 6n2 przy 15" feldze i 195 szerokiej oponie jest profil 45. Można jeździć na 50 ale autko na 45 jest dużo zwinniejsze. Jeździłem na obu rozmiarach
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW
195/45. Takie oponki są dosyć drogie, i używkach w jakiejś wulkanizacji raczej zapomnij. Ja szukałem używek, objeździłem z 20 wulkanizacji i nie znalazłem. No ale może Tobie się uda
[quote=""Tofik""]podejdzie to czy nie?? (et45 przypominam)
[/quote]
opony 195/50 jak najbardziej, a z tym ET 45 to proponuje przymierzyć, bo z przodu może czasem przycierać przy skrętach, lub o kielich amortyzatora
Tofikz przodu 195/50 z tułu 195/45 bo jak załadujesz bagażnik lub kogoś wsadzisz na tył będzie tarło
z przodu przy profilu 50 nic nie obciera
dobrze się jeźdźi na 185/55
przetestowane wszystkie te rozmiary i 185/55 wychodzi najlepiej zwłaszcza jeżeli auto nie pójdzie w dół, bo przy 195/45 to już nie za bardzo wygląda
To ja z mojej strony polecam 185/45 R15. Wyglądają bdb i są wymiarowo w 100% identyczne z zalecanymi 155/70r13 więc nie tracisz nic z przyspieszenia i nie zwiększa się spalanie, jedynie robi się twardo trochę.
Witam
W swojej polówce mam założone: tył- 195/50/15, a na przodzie 185/55/15
tak jak z tyłu nic się nie dzieje to z przodu słuchać obcieranie przy skręcie kół.
Zastanawiam się czy na przód nie kupić 185/50.
Co doradzicie? zaznaczam że mam wersję Variant.
witam, zastanawiam się czy przy ET43 felga 14'' 6J z oponą 185/55 nic nie będzie tarło. Zamierzać założyć cały komplet taki właśnie kółek.
I jak z efektywnością hamowania? Czy przy tym rozmiarze felgi i opony jest to już mocno odczuwalne?
Ja mam wlasnie w polo 185/60/14 z ET chyba 38 i pieknie pasuje. Roznica w et nieznaczan wiec nie powinno byc problemow zreszta wieksze Et to nawet lepiej bo zawsze mozesz sobie dokupic pierscienie i dzieki temu zmniejszysz ET.
[quote=""jq_""]To ja z mojej strony polecam 185/45 R15. Wyglądają bdb i są wymiarowo w 100% identyczne z zalecanymi 155/70r13 więc nie tracisz nic z przyspieszenia i nie zwiększa się spalanie, jedynie robi się twardo trochę.
Tak wyglądają ma 15" BBSach
[/quote]
I to jest najrozsądniejszy wybór na dość wąskie felgi.
[quote=""turzol""][quote=""jq_""]To ja z mojej strony polecam 185/45 R15. Wyglądają bdb i są wymiarowo w 100% identyczne z zalecanymi 155/70r13 więc nie tracisz nic z przyspieszenia i nie zwiększa się spalanie, jedynie robi się twardo trochę.
Tak wyglądają ma 15" BBSach
[/quote]
I to jest najrozsądniejszy wybór na dość wąskie felgi.[/quote]
to jeszcze jedno pytanie ... czy sa latwiejsze do zakupu uzywki 195/45 czy moze 185/45