[9n] Wymina uszczelniaczy zaworów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
DANGER
Newbie
Newbie

[9n] Wymina uszczelniaczy zaworów

Post autor: DANGER »

Witam,

dzisiaj rano po przejechaniu ok 500m zapaliła mi się pomarańczowa kontrola oleju. Zatrzymałem samochód i sprawdziłem poziom oleju (jako że silnik był jeszcze zimny). Okazuje się, że poziom jest poniżej minimum.

Najdziwniejsze jest jednak to, że po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła.

Olej zmieniany był ok 5 tys km wcześniej. Niestety w zimę padła mi pompa cieczy chłodzącej i mogło dojść do przegrzania silnika.

Pytanie brzmi: Czy to wina uszczelniaczy zaworów, że olej znika ? Jaki jest ewentualny koszt i rozmiar napraw?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

kontrolka zgasła, ponieważ otworzyłeś maskę. Przy zamku maski jest czujnik od tego. Otworzyłeś maskę, samochód dostał informację, ze zobaczyłeś o co chodzi i zgasił kontrolkę... W końcu to "tylko" żółta kontrolka, ostrzegawcza, a nie czerwona. Jeżeli nie uzupełnisz oleju, za kilka km kontrolka znowu się zapali. Proponuję jak najszybciej uzupełnić poziom oleju, bo jego brak może skończyć się tragicznie dla silnika i Twojego portfela.

Co do przyczyny, to nie wiem co to może być.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

obserwuj co kilkaset km stan oleju sprawdzaj ewentualnie dolelwaj i oszacuj ile żre oleju,
prawdopodobnie uszczelniacze puszczają dlatego zjada nadmiernie olej.
Oleju trzymaj na środku bagnetu lub na max.
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
DANGER
Newbie
Newbie

Post autor: DANGER »

Wlałem wczoraj litr oleju i teraz jest już praktycznie na maksa. Ostatni raz sprawdzałem stan oleju w zimie ale nie pamiętam czy to był styczeń czy luty i wtedy było idealnie na środku bagnetu. Trochę to przerażające 1l na kilka miesięcy.
Szkoda, że ten czujnik tak późno wskazuje niską wartość. Da się to jakoś regulować ?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Trochę to przerażające 1l na kilka miesięcy.
zależy ile tyś km robisz w tych kilka miesięcy, w książce serwisowej są dopuszczalne wartości na 1000 km, z tego co pamiętam silniki vw nie należą do żłopiących olej, zwłaszcza jednostki benzynowe niewysilone, zazwyczaj japońce lubią olej, kuknij w instrukcję obsługi tam jest wyszczególnione ile może zjadać wg fabryki,
Normy zużycia oleju - Opel Astra Classic 1.6 16V do 1,6 l/tys. km - Mitsubishi Space Star GDI do 1,0 l/tys. km - Renault Scénic 1.6 16V do 0,5 l/tys. km - Volkswagen Touran 2.0 TDI do 1,0 l/tys. km
przeczytaj ten artykuł:
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Ile-ol ... 415,1.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”