Dziwna praca silnika,gaśnie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Stojeden
Newbie
Newbie

Dziwna praca silnika,gaśnie.

Post autor: Stojeden »

Problem klaruje się tak:
Z faktu iż obecnie wysiadła mi pompa paliwa,odpalam pole na lpg, i jak wiadomo silnik winien się nagrzać do odpowiedniej temp. ażeby dobre pracował.
Zatem i tak działałem,odpalałem i chwile motor działał sobie na luzie i wszystko było w porządku,można było ruszać bez najmniejszych komplikacji.
Natomiast od poniedziałku zaistniała dziwna anomalia,dokładniej: po odpaleniu silnika, przez chwile obroty są na odpowiednim poziome,lecz chwile później obroty spadają i silnik gaśnie, nie pomaga nawet dodawanie gazu,nic(sprawa także wygląda identycznie nawet solidnym rozgrzaniu silnika,to jest po jakimś tam przejechanym dystansie;problem pojawia się za każdym razem przy próbie odpalenia).
Nie wiem czy to istotne,ale pękła mi ta rura aluminiowa,która prowadzi od kolektora do filtru powietrza.
Poratuje ktoś jakąś sugestią?
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Kolego, z rozwaloną przepustnicą nie bardzo pojeździsz... Dla mnie to chore, żeby nie zrobić walniętek pompy paliwa, tym bardziej że to nie jest aż taki ogromny koszt. Odpalając i jeżdżąc tylo na gazie załatwisz silnik kilka razy szybciej niż na benzynie i guzik z oszczędności jakie daje instalacja gazowa.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
S
Stojeden
Newbie
Newbie

Nie w tym meritum iż robiłem to umyślnie mówiąc o oszczędnościach, po prostu chwilowo finansowo nie było za dobrze.

Zatem,przepustnica padła?
r
relay
Newbie
Newbie

Post autor: relay »

sprawdź, wyczyść krokowiec i przepustnice , sprawdź szczelność przewodów powietrznych. btw nie zatankowałeś może gazu na jakiejś innej stacji niż zwykle? czasem trafi się na jakiś dziwny wynalazek i silnik głupieje.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""Stojeden""]Nie wiem czy to istotne,ale pękła mi ta rura aluminiowa,która prowadzi od kolektora do filtru powietrza.[/quote]
No pisząc to opierałem się na tym co napisałeś.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
S
Stojeden
Newbie
Newbie

Przy jeździe na benzynie problem znika.
Może regulacja lpg?Wymiana filtrów od lpg?
I swoją drogą udało mi się znaleźć taką rurę,a koszt to 14 pln ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”