witam. ja w zasadzie nie zgłaszam żadnej usterki. chciałem jednak tylko powiedzieć iz miałem podobny problem w przełącznikiem od elektrycznych szyb polo 3 6n 3 drzwiowy. po zakupie myślalem że uszkodzone są obydwa przełączniki, okazało się jednak że jeden z nich owszem nie działał a drugi czasami się zacinał. wg mnie były jak to się mówi zastane lub inaczej zaśniedziałe. po prostu chyba nikt ich długo nie używał i przestały dzialac z powodu dostania się jakiegoś syfu do środka. jak sie okazało jeden z nich od strony pasażera zacząl sam dzialać. kilka razy otwierałem i zamykałem szyby i w końcu zaczął działać normalnie. przemieniłem go na stronę od kierowcy ponieważ uzywa się częsciej tej szyby niż od strony pasażera. postanowilem ze może spróbuję na własną ręke naprawić ten popsuty. jak się okazało wystarczyło go rozebrać i przeczyścić styki pod 2-ma blaszkami i same blaszki, również dogiąłem je troszke ponieważ mogły być albo za bardzo dogięte do środka przez co mogly powodować zwarcie albo były za bardzo odgięte tak ze przełącznik nie mógl zamknąc obwodu przez co nie działal i nie otwierał ani nie zamykal szyby, nawet nie było słychac żadnego cykania przy przełączaniu czy przypadkiem nie było problemu z silnikiem od szyb. jak sie okazało podoginalem te blaszki tak że po zlożeniu wszystko dziala jak trzeba (odginałem je na oko - metoda odegnij i sprawdź jeśli nie pomoże powtórz operacje jeszcze raz i tak do skutku) jak sie okazało u mnie pomogło więc może warto przed zakupem nowych przełączników popróbowac pokombinowac samemu

troche wysiłku nie zaszkodzi

jak człowiek pomyśli i ma chęci to się uda:) wyznaję metodę polak potrafi

elektryk by mnie zjadł ok 30 zł jak nie wiecej + możliwy ewentualny zakup nowego przełącznika a tak mam tą kase na coś innego do autka

prawdopodobnie jak dobrze pójdzie będe myślał nad zmianą kolory tych diód przy desce rozdzielczej i predkościomierzu. ale to powoli z czasem. jak ktoś mial by jakiś ciekawy pomysł to prosze pisac może popróbuję i coś fajnego i nowego stworzę

jeśli chodzi o diody jeszcze to przy tym pojedyńczym przelączniku nie świecil wogóle teraz gdy są zrobione obydwa przełaczniki świecą obydwa nie wiem jak tam one sa połączone czy szeregowo czy równolegle ze sobą czy sa jakoś zespolone. elektrykiem nie jestem

ważne że działa i jest zrobione jak trzeba. podpowiem samochód mam dopiero od poniedzialku a już kilka rzeczy przy nim zrobilęm tzn takich drobnych usterek jak własnie te elektryczne szyby ( niedziałające) udało mi się również wymienić seryjne kasetowe radio na radio z cd

jak na razie ogólnie rzecz biorac jestem zadowolony z autka

jesli inne rzeczy przy nim są równie proste to samochodzik jest super

i podejżewam ze wiekszość z mechanicznych rzeczy zwykły zjadacz chleba jest w stanie zrobić lub wymienić

pozzdawiam wszystkich. proszę o jakiś komentarzyk do mojego postu co o tym wszystkim sądzicie

będzie mi miło jeśli przeczytam coś milego. lub jesli ktoś również wypowie sie na temat jakiś swoich problemów badź usterek w tym samochodzie. moze razem jakos uda sie cos doradzić i jakoś wspólnie z innymi pomóc