tarcie w któryms kole

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Marcino25
Newbie
Newbie

tarcie w któryms kole

Post autor: Marcino25 »

Mam mały problem ,podczas jazdy na wprost i przy skręcaniu w prawo(obojętnie z jaką prędkością) słyszę jak coś trze prawdopodobnie w którymś kole.Jednak przy skręcaniu w lewo nie ma już tego tarcia.Co to może być?
(vw polo coupe 1992 r 1.0 Kat)
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

A auto równo hamuje? szybka próba podnieś auto do góry albo każde z kół po kolei i kręć kołami zobaczysz które koło trzyma.
Awatar użytkownika
maluszek
Początkujący
Początkujący

Post autor: maluszek »

Pewnie trze Ci raczej tył wiem z doswiadczenia. Chociaz na przodzie tez moze byc cos nie tak :)
Jak mi z przodu tarło to był to dzwiek obcierania tej blachy osłaniajacej zacisk o... i tutaj nie pamietam ale tarła mi ta blacha osłosaniajaca zacisk :) A jezeli tyl to albo cos Ci sie poluzowały okladziny w bebnie albo moze juz lozysko pada i daje o sobie znac. Ale tak jak napisał kolunio21 to jest najlepszy i najszybysz sposob diagnostyczny :)
Historia pewnego mojego polo <!-- s]

http]
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Ew. możesz pomacać felgi po jeździe, jak będzie któreś gorące to znasz już odp.
Obrazek
j
jimi-hendrix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jimi-hendrix »

[quote=""maluszek""]Pewnie trze Ci raczej tył wiem z doswiadczenia.[/quote]
też mi coś "obciera", trze z tyłu. Ale jak skręcam w prawo to przestaje. dotykałem tej kopułki od łożyska i jest zimne, więc "po mojemu" łożysko odpada. Ale tu wyczytałem że coś w bębnie hamulca. Na co zwrócić uwagę? Co tam może obcierać? Autko jest tak wygłuszone, że słychać tylko jak cichutko pracuje pompa w baku no i to "ocieranie" mnie denerwuje sit fak :scratch:
Moje marzenie
[url=http://www.classiccarsglobal.com/ad.asp?ad=001719]czeka na mnie za wielką wodą]
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

[quote=""jimi-hendrix""]coś w bębnie hamulca.(...)Co tam może obcierać[/quote]
okładziny szczęk mogą trzeć. możliwe że linka pordzewiała albo ten cały mechanizm szczęk i nie odbija do końca.
f
filuś
Początkujący
Początkujący

Post autor: filuś »

ja bym stawiał raczej na łożyska
S
Slawek-ch
Początkujący
Początkujący

Post autor: Slawek-ch »

Mi trze we wszystkich kołach bo auto które kupiłem stało ponad pół roku na dworze i wszystko jest zardzewiałe.A u Ciebie może być podobnie że zapiekł się jakiś cylinderek.
VW Polo
f
filuś
Początkujący
Początkujący

Post autor: filuś »

zanim wezmiesz sie za wymiane czegokolwiek, zdejmij każde kolo po kolei poczyść wszystko i zobacz czy nic nie jest pozaginane czy cos, postaraj się sam znaleźć przyczynę, może akurat się uda :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”