Przekładka silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
romanekdj
Raczkujący
Raczkujący

Przekładka silnika

Post autor: romanekdj »

Witam!!
Znając życie pewnie już ktoś poruszył ten temat, ale ja zaryzykuję i poruszę go jeszcze raz.
Mam polo 1.9 D i moc silnika jest mi mało wystarczająca i posiadam golfa III rozbitego z silnikiem 1.9 tdi 110. Moje pytanie jest następujące. Czy da się silnik od golfika wrzucić do polóweczki? Czy są jakieś większe przeróbki? Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Da się wrzucić, ale to wiąże się z dość dużymi kosztami... Nie pasuje plug and play jeśli o to Ci chodzi.
Awatar użytkownika
romanekdj
Raczkujący
Raczkujący

A kolego mógłbyś powiedzieć co trzeba przerobić? I jakie to są koszta?
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""romanekdj""]A kolego mógłbyś powiedzieć co trzeba przerobić? I jakie to są koszta?[/quote]
Trzeba będzie dorobić łapy silnika o w golfie 3 tdi silnik mocowany jest do belki ( wózka) w 2 miejscach + dodatkowo w 1 miejscu do belki przed silnikiem której w polo niema a silnik mocowany jest do karoserii. Kolejny problem razem z silnikiem trzeba by zamontować skrzynie od tego AFN-a i znów problem bo w golfie sprzęgło hydrauliczne a w polo na linkę. Pół osie pewnie by trzeba przerobić.Trzeba by jeszcze zamontować większe hamulce z przodu + tarcze na tył. Pewnie parę różnic by się jeszcze znalazło. Ale jak masz całego dawcę to powinno ułatwić sprawę. Moim zdaniem rób swapa bo takie 110 km + chip w polo już by ładnie jeździło.
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dragon172005 »

jeszcze będzie pewnie mały kłopot z biegami ale jak przełożysz całą dźwignie z golfa to też powinno boć ok

a co do pół osi to powinno się zgrać bo z tego co wiem rozstaw kół różni się minimalnie między polo a golfem
a co do kosztów to jeśli masz garaż to powinieneś sam to z kumplem ogarnąć ewentualnie mała pomoc jakiegoś mechaniora

tak jak michał88 napisał problemem będzie zamocowanie silnika bo golfie jest troszeczkę inaczej będzie trzeba dorobić te mocowania bez spawania się nie obejdzie :)

co do elektryki to też troszkę dłubania będzie, podłączenie licznika itp chyba że całą wiązkę przełożysz

ale jak mówisz że masz dawce to działaj śmiało napewno dasz rade
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

pogadaj z katheriną z polo squadu, ona robiła takiego swapa.
Awatar użytkownika
romanekdj
Raczkujący
Raczkujący

A gdzie mam jej szukać? Bo ja tu nowy jestem i jeszcze nie wiem co i jak;/ A ktoś jeszcze oprócz jej robił takiego swapa? Bo chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć, żeby później nie było jakiejś wpadki.
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

VW Polo Katheriny z mocniejszym silnikiem (wyjściowo 130 KM na pompowtryskiwaczach) jest wystawiony na sprzedaż:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13594066
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Katherina sama nie swapowała silnika, tylko jakiś jej kolega to robił, może Ci dać na niego namiar :) I nie jestem pewny, ale chyba trzeba podciąć podłużnice.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”