buczenie z przodu auta...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
thomsonik
Newbie
Newbie

buczenie z przodu auta...

Post autor: thomsonik »

witam,
od niedawana słyszę gdy jadę takie buczenie z przodu auta chyba w okolicach kół, nawet przy wyłączonym silniku, jadąc tak z 60-80 km/h, co lepsze buczenie to znika skręcając, a raczej wjeżdżając w łuk, w prawo, natomiast zawsze przy łuku w lewo, a czasem jadąc prosto jest słyszalne.

Druga sprawa to nie wiem czy to normalne, ale usłyszałem dziwne piszczenie po przekręceniu stacyjki jakby jakiś silniczek chodził, przez jakieś 20 sekund, robi pyk i już cisza, dźwięk słychać najlepiej gdzieś koło silnika w jego centralnej części nie wiem czy to normalne ? wcześniej może po prostu nie zwracałem na to uwagi, chociaż mam to autko już ze 2 lata :) macie tak samo ?

autko polo 1,4 benzyna APQ rocznik 99'.
Awatar użytkownika
Xeadas
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Xeadas »

[quote=""thomsonik""]takie buczenie z przodu auta[/quote]

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 20&t=19126
..Obrazek..
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

od niedawana słyszę gdy jadę takie buczenie z przodu auta chyba w okolicach kół
jedno z łożysk do wymiany, bierz łożyska z górnej półki jak nie chcesz wymieniać dwa razy...
1.Podnieść na podnośniku samochód podeprzeć tylne koła, wrzucić na luz i zakręcić i posłuchać, jak rzęzi i jest odgłos piasku w łożysku to to, to samo z drugą stroną zakręć kołem i posłuchaj.
skręcając, a raczej wjeżdżając w łuk, w prawo, natomiast zawsze przy łuku w lewo, a czasem jadąc prosto jest słyszalne.
Typowy objaw nie dokręconego łożyska koła tylnego, podczas jazdy na łuku np. w prawo siła odśrodkowa przenosi ciężar samochodu na lewą stronę i przez to je słychać przy takim manewrze, w tym przypadku oba łożyska niedokręcone zwłaszcza prawe od strony pasażera, rób to samo co w pkt. 1 obadaj jeszcze szarpiąc kołem czy nie ma luzów,
ewentualnie ściągnij bęben wybij osłonkę wybij zawleczkę i dokręć łożysko, testdrive i potem znów powtórz operację,
jeśli bęben się grzeje to za mocno dokręciłeś.
ale usłyszałem dziwne piszczenie po przekręceniu stacyjki jakby jakiś silniczek chodził,
zapłon odpala na kilka sekund pompę paliwa która robi ciśnienie na listwie wtrysków to właśnie te dźwięki.
civic r18a2/407 1,6 HDi
t
thomsonik
Newbie
Newbie

Post autor: thomsonik »

dzięki za odpowiedź, faktycznie to było łożysko koła przód prawe. Jakby co mechanior mi wymienił za 80 zeta, na dobrą firmę łożyska FAG. Pozdro chłopaki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”