opis..
jak kazdy wie w 2f , nie ma miejsca na dobre glosniki ,ale mozna temu zaradzic nie duzym kosztem

funkcjonalnie

co potrzeba:
narzedzia
- jakiś mały kąt z dostepem do prądu
-szablon by alienek
-śróbokręt krzyzakowy
-wyrzynarka + brzeszczoty do drewna oraj do matelu
-papier scierny + klocek ( ja uzywalem szlifierki z kamieniem

-odkurzacz
-ołowek
-wiertarko-wkretarka + nasadki i male wiertelko
-przymiar zwijany
-sciski stolarskie badz cos ciezkiego
materialy
-2 kawalki np.płyty wiórowej ,hdf ,mdf o wielkosci 300x400mm gr 10mm
-boczki z kieszeniami
-2 garscie wkretow do drewna różniej długosci
-klej typu wikol ( ja uzywalem Patexa )
- material do wykonczenia ( ja narazie nie wykanczalem .. ale w niedlugiej przyszlosci

przebieg prac
1. sciagamy nasze ladne panele z auta
najpierw sciagamy plasticzek korbki szyb i odkrecamy srobke .. sciagamy korbke
odkrecamy 2 srobki z boku drzwi ( od strony kasety zamka )
sciagamy plastik na rękojeści drzwi i odkręcamy 2 śróby ,nastepnie sciagamy caly ten plastik
boczek jest juz prawie wolny .. unosimy go lekko do gory by wyszedl z zaczepow dolnych oraz lekko w strone zamka by wyszedl z
zaczepow srodkowych
2. gdy mamy juz boczek przenosimy go do naszego kącika

odwracamy go i odkrecamy 5 srobek które czymaja kieszeń boczną , podwazamy kieszen do gory by wyszla z zaczepow dolnych i
wyciagamy
ja

zaznaczamy miejsce tuz za 3 sróba i przecinamy te
miejsce

bierzemy nasze wczesniej spreparowane kawalki "drewna"

..

nastepnie z resztek docinamy kawalki "drewna" o szerokosci 1cm , oraz zaokrąglenie ... ladnie wszystko dopasowywujemy ( ja
swoje kawalki numerowalem by sie nie pogubic ) jesli wszystko gra , to sklejamy ramke do panela i wzmacniamy wkrętami i wsadzamy w
sciski i pozwalamy wyschnać

gdy wszystko ladnie sie skleilo pasujem razem i sprawdzamy jak wyglada

zaczynamy wszystko obrabiac .. gladzimy wszelkie niedoskonalosci ,nadajemy zaokraglenia oraz robimy dziurki na nasze glosniki

teraz mamy 2 wyjscia
robimy BR w boczkach badz nie
ja nie robilem

teraz nadchodzi czas na wykonczenie panel .. ( manual za jakis czas

jesli wszystko jesl doskonalem to skręcamy wszystko do kupy .. tzn nasze nowe ladne panele do boczkow .. oraz kieszenie

,montujemy glosniki i maskownice oraz przewlekamy kabelki sygnalowe przez dziurke ktora pozostala po mocowaniu kieszeni..

podlaczamy glosniki ,zakladamy boczki na drzwi i cieszymy sie efektem naszej pracy

Powodzenia w modowaniu Alienek

zamierzony efekt ?
pomijajac iz moje boczki sa w fazie dojrzewania ,jestem bardzo zadowolony z efektu ,i mysle ze wygladaja ( a raczej beda ) na fabryczne

More Power
glosnik trzyma sie na tapicerce i moze ona wpasc w wibracje przy duuuuuzym basie.. idzie temu zaradzi wystarczy przykręcić boczki dobrze do dzrzwi np wkrętami

dla poprawienia efektu dzwiekowego nalezy wygluszyc drzwi !!
PS: szablon zamieszcze jutro badz pojutrze bo musze go zeskanowac

PS2: panele przystosowane sa pod wersje z elektrycznymi szybami

pomniejszyc by moc korbka krecic ;p