Dziwny problem po zapaleniu...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
M4teusz
Newbie
Newbie

Dziwny problem po zapaleniu...

Post autor: M4teusz »

Witam !
Chłopaki coś dziwnego się porobiło wczoraj przy mojej 6N 1.9d 94r.
Do rzeczy: Autko do wczoraj śmigało bez najmniejszych problemów czy dziwnych objawów, zajechałem do pracy , zgasiłem i ok ale jak przyszło rano zapalić to po pierwsze nie zapaliła się kontrolka akumulatora (reszta kontrolek się świeci normalnie) zapalam i nie działa obrotomierz i mruga kontrolka oleju, ale co dziwne wszystko wraca do normy jak tylko dam gazu do 2 tys. i później wszystko już działa jak należy do momentu zgaszenia i za każdym zapalaniem silnika musze zaraz po zapaleniu dac gazu zeby wszystko było ok... :| Zobaczcie sami na moim filmiku w linku:
http://www.youtube.com/watch?v=gZx6qNNEEM4
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Mój wujek mial podobny problem passacie b4 diesel. U niego sygnał na obrotomierz idize z alternatora. Robi tak samo jak Ty i wszystko hula :)
Awatar użytkownika
M4teusz
Newbie
Newbie

Tak u mnie też sygnał na obrotomierz idzie z alternatora ale mimo wszystko trzeba coś z tym zrobić ale nie bardzo wiem czego to przyczyna... Może sprzęgiełko w alternatorze siadło?? Mierzyłem miernikiem i zaraz po zapaleniu nie ma ładowania a po przegazowaniu jest ładowanie, działa obrotomierz i jest ciśnienie oleju i wszystko gra dopóki znowu go nie zgasze... :banghead:
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

kolego mam podobny problem tylko że u mnie zalało ropą pół elektryki(strzelił węzyk na przepływkach) i raczej problem w tym tkwi mianowicie obrotomierz sobie faluje około500-110 mimo iż mocno gazuje albo jest na wolnych obrotach poprostu świruje. nie wiem co z tym zrobić
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Bardzo podobny problem
viewtopic.php?f=20&t=23663
I rozwiązanie możliwe że też podobne,chociaż kolega M4teusz pewnie już sobie poradził
Awatar użytkownika
M4teusz
Newbie
Newbie

Tak zgadza się już po problemie. Rozkopałem wszystko co było możliwe, okazało się że jeden z przewodów alternatora który jest na kostce (u mnie kostka obok rozrusznika) był przetarty, problem zniknął od razu ;)
p
pirus983
Newbie
Newbie

Post autor: pirus983 »

witam mam takie pytanie niedawno kupilem vw polo 1.6 8v 1995r i teraz od niedawna mam taki problem ze kiedy go odpale jak jest zimny silnik to sobie chodzi,jednak gdy chce ruszyc i mu przygazuje zaczyna mi trzasc karoseria i wyglada tak jakby mial zaraz zgasnac.natomiast gdy polo jest rozgrzane to nie ma zadnego problemu .to gdzie szukac przyczyny ???dodam z ejest zalozona nowa sonda lambda.nie wiem co sie dzieje
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”