boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
michalfox
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: michalfox »

ja mam tą tube z manty 1600wat i daje rade. Bas jest dość dobry. Ja polecam i jest o małych gabarytać co jest plusem bo w polo jest mały bagażnik.
Moje POLO na PJ:
POLSKAJAZDA
Moje POLO na VWPOLO-KLUB]VWPOLO-KLUB[/url]
Spalanie:Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

najlepsze rozwiązanie na tą chwile, to zakup odseparowanego zestawu na przód (tweetery w podszybie, woofery w drzwi). pozwoli Ci to na dobrą jakość dźwięku już na tym poziomie oraz zapewni możliwość rozbudowy, bez konieczności wymiany sprzętu na lepszy. wśród forumowiczów, popularne są zestawy helix dark blue 62.1, pozytywne opinie zbierają też głośniki od włoskiego hertz'a. w tej kwestii, lepiej jest wydać te parę groszy więcej - poprawnie zamontowane głośniki odpłacą się dobrej jakości brzmieniem. jeśli chodzi o wzmacniacz, warto poszukać mocnej, 3 kanałowej jednostki - tak by w późniejszym czasie móc podpiąć do niej zarówno przednie głośniki, jak i subwoofer bez obaw o stratę mocy. tu polecałbym coś ze starych serii sony, które można wyrwać na allegro w przystępnej cenie.
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Witam
Jak najefektywniej wykonać nagłośnienie z tyłu?
Wyciąć otwory w półce? a może kupić boczki z kieszeniami na głośniki w drzwiach?(jak tak to może ma ktoś stronkę na allegro)
Którędy poprowadzić przewody?
Jak Wy macie ?
PozDrawiaM
N
NoFace
Newbie
Newbie

Post autor: NoFace »

Moim zdaniem nagłośnienie z tyłu nie ma sensu. Zainwestuj lepiej w dobry zestaw odseparowany + wzmacniacz :) Jeśli masz zamiar bardziej iść w stronę CA to wtedy zestaw odseparowany, wygłuszenie, wzmacniacz i subwoofer. Szkoda pieniędzy ładować w tył - lepiej dołóż do dobrego zestawu odseparowanego! :)
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Post autor: v-wej »

Witam.Napewno blaupunkta nie polecam.Jest to najwiekszy chłam,to nie gra to buczy!!Za te pieniądze można już naprawdę wyrwać niezły głośniczek w skrzyni np RF,hertza,nawet mac audio czy magnata ale nie blaupunkta,allegro jest pełne dobrych głosników wystarczy poszukać,wzmacniacz proponuje choćby magnata RX44 bedzie juz na przyszłość,cena może wysoka ale nie mozna narzekać na brak mocy 2x325rms na mostku zasili spokojnie jakiś dobry woofer choćby JBL gto 1202D,miałem go i mogę polecić w cenie do 200zł,posiadałem kilkadziesiąt głosników wzmacniaczy od właśnie 1202d,poprzez RF 3110power,kickera l7,do oriona hcca 15 włącznie także wiedze na temat głosników mam
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Witam.Nie polecam żadnych wynalazków firmy manta,voice craft tym bardziej blaupunkt,tani chwyt reklamowy i tyle,alphard tylko z serii yakuza reszta to chłam,akurat dobra seria z poshmana to alx także nad nimi mozna tez sie zastanowić,a moce 1000W,2000W sa bezpodstawne,liczy sie moc RMS i wytrzymałość mechaniczna głośnika,wiadomo ze najlepsze sprzęty robią amerykanie,JBL jest najnizszą półką w usa także z tych wszystkich brał bym JBLa,jeżeli stać cię na cos lepszego to MTX.JL,rockford,orion,kicker,mógłbvy byc też ground zero z serii spl,sprecyzuj ile masz funduszy a coś doradzę konkretnego
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

Czołg GT
no ja kupiłem nowe w zeszłym roku we włoszech za 75e i jeszcze nie znam jego możliwości :grin:
Panowie dzięki za porady czekam na jeszcze jakieś sugestie
Green dragon
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

kolega pisał że ma około 150zł..a wy mu z górnej półki ;)
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Witam.Nie będą robił sobie reklamy ani nic,podaje tylko przykład ze mam na sprzedaż skrzynie z głosnikiem RF xcl 25cm 200rms,za ta kwotę także chyba bardziej opłacało by sie tego RF niż jakiegoś blaupunkta z resztą firmy RF nie trzeba przedstawiać
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

sorki ale nic z tego nie kumam :) laik ze mnie :) ??? zestaw odseparowany???
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Rangers zestaw odseparowany - wszystkie głośniki osobno..hmm
masz aukcje zobacz
http://allegro.pl/gms-960xt-gms-25ct-ze ... 55744.html
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Rangers76""]sorki ale nic z tego nie kumam :) laik ze mnie :) ??? zestaw odseparowany???[/quote]

poczytaj FAQ podwieszony w tym dziale a wszystko ci się rozjaśni. Tak samo jak to, że głośników z tyłu/tub i innych wynalazków nie montujemy jeśli chcemy zbudować audio wedle prawidłowych zasad akustyki
Awatar użytkownika
Lazlo1990
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lazlo1990 »

Witajcie,

Niosę się z zamiarem kupna wzmacniacza wraz z subwooferem. Jestem osobą młodą, której głównie chodzi o wrażenia podczas słuchania muzyki, nie za bardzo słuchowe, a "czuciowe". Słucham rapu/hip hopu głównie z lat '90. Budżet jakim dysponuję wynosi ok.1000zł. Preferuję sprzęt nowy, który powędruje ze mną w przyszłości do kolejnego autka (prawdopodobnie sedan :grin: ). Niżej "podzespoły" którę rozważam przy kupnie, liczę na Waszą ocenę, jak sprzęt bedzie się sprawował przy generowaniu basu który poczuję, a nie usłyszę.

Kable:
DIETZ 23092 ZESTAW KABLI 5m - 35mm (obecnie mam przeprowadzone chińskie 10mm, po poprzednim właścicielu). Cena ok.160zł z wysyłką.
Wzmacniacz:
Crunch GTX-2400 - 400w rms w mostku. Cena ok.479zł (odbiór osobisty).
Skrzynia:
Clarion SW3013B - 350w rms. Cena od. 320zł - 369zł z wysyłką. Jest na alledrogo jedna firma, która oferuje tą skrzynkę za 299zł. Pisałem do nich, rzekomo sprzet nowy, ale cena podejżana, ostatnio wynosiła 320zł bez wysyłki (myślicie, że warto zaryzykować i wziąść za niższą cenę?).

Myślicie, że szersze kable które podałem wyżej (wg. FAQ Nazar'a powinno być 25mm) nie będą za grube !?. Przy tej grubości kabli myślę, że nie muszę nawet rozważać kupna kondka. Czy to istotnie niewiem, ale radio posiadam Kenwood KDC-4047UA.

Pozdro. :hello: :crazy:
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Witam.W sumie nowy nie zawsze znaczy lepszy,można na być urzywany sprzęt duzo lepszej klasy za mniejsze pieniadze a ten zestaw szału nie robi,szczegolnie głośnik-akurat głosników clarion nie robi zbyt dobrych.,ten crunch ma podane 400rms ale pewnie moc jest niższa niż podaje producent,kable z dietza mogą być choć moim zdaniem cena za wysoka,Jeżeli chcesz naprawdę masaż pleców mogę polecić kickera L7-12 ostatnio sprzedałem w świetnym stanie za 430zł ze skrzynią a moc 750RMS przy kwadratowym głosniku robi niezłe zamieszanie,wzmacniacz do tego śmiało mogę polecić emphasera mono EA 700 troche mało ale pod tego kickera starczy,poza tym niedawno był 2 kanałowy audio pipe amerykaniec o mocy ponad 700rms na mostku,jak już zainwestować to w coś porządnego na lata.W sumie nie mam firmy tylko sam od siebie inetresuje sie car audio i mogę wiele powiedzieć na ten temat także jeżeli chcesz abym CI doradził napisz do mnie na pv lub gg 11043657 napewno znajdziemy interesujący sprzet w tej cenie,bo jezeli masz do wydania 1000zł szkoda było by to znarnować na tego clariona i cruncha.pozdrawiam
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

[quote=""turzol""][quote=""Rangers76""]sorki ale nic z tego nie kumam :) laik ze mnie :) ??? zestaw odseparowany???[/quote]

poczytaj FAQ podwieszony w tym dziale a wszystko ci się rozjaśni. Tak samo jak to, że głośników z tyłu/tub i innych wynalazków nie montujemy jeśli chcemy zbudować audio wedle prawidłowych zasad akustyki[/quote]
Witam.Akurat z tym się nie zgodzę,ponieważ po 1;
Nie ma takiej rzeczy jak tuba tylko tube po ang walec po 2;
Jeżeli ''tub'' nie montujemy z tyłu to gdzie??
Po 3 nieprawda że głosników nie montujemy z tyłu ponieważ każde auto ma inną akustyke,przerabiałem to juz kilku krotnie,każde auto ma inny rezonans budy i dzwiek się w każdej budzie inaczej rozchodzi,zależy co maja zmienić głośniki z tyłu??Ja akurat mam polo clasic sedan i brak dżwięku z tylnej części bardzo mi doskwierał a chciałem zaznaczyć ze mam radio z Alpine 9887 z prockiem i brakowało mi tonów wysokich i średnich z tylnej części,orginalnie były w rogach 4x6 jajka które w żaden sposób nie spełniały swojego zadania ponieważ były za słabe i za małe.Zmiana głośników z tyłu na 2x20cm 3 drożne magnaty z serii power rozwiązały sprawę znakomicie!Teraz dzwięk dochodzi ze wszystkich stron i efekt końcowy jak dla mnie jest znakomity :cool2: ,oczywiście nie wspomne że w bagazniku mam potężny woofer oraz wzmacniacz który dopełnia reszty tonówniskich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”