[6n] Polo 1.0 - da się coś z tego więcej wycisnąć ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Polo 1.0 - da się coś z tego więcej wycisnąć ?

Post autor: maras2003 »

Witam.
Chciałbym jakoś podnieść moc mojej polo.
Bez przesady oczywiście, nie chce tam chiptuningu, turbiny i 100KM pod machą :P Ale pare koni więcej by się przydało, zamiast tych 50... Przy większej ilości osób w aucie nie ma mowy o wyprzedzaniu ;)
Co zrobić? Przerobić wydech, założyć stożek ? Swap nie wchodzi w gre.
Pytam na razie teoretycznie, jak mi sie coś spodoba, to może pomyśle bardziej praktycznie ;)
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

[quote=""maras2003""]Co zrobić? Przerobić wydech, założyć stożek ? Swap nie wchodzi w gre.[/quote]
sam sobie odpowiedziales :)

ta kasa ktora wydasz na stozki wydechy i strumienice bedzie wyrzucona w bloto, a jak masz 1.0 na wielopunkcie (zapewne tak skoro z 99 roku) to wstawiasz blok silnika ze skrzynia i kompem 1.4 albo i nawet 1.6 aee (wiazki te same) - jeden dzien roboty i 1000zł wydane ktore Ci sie wroca przy sprzedazy 1.0 i skrzyni z 1.0 - wiem bo juz robilem tak kiedys znajomemu a te 1.0 opchnalem nawet troszke drozej niz kupilem 1.6 :) - a dlaczego drozej sprzedałem ? - bo te jedynki czesto padaja - aluminium...
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: guesswhosback »

Moim zdaniem bez sensu ładować się w podkręcanie tak małego silnika. Najlepiej sprzedać i kupić z większym... No bo co? Władujesz w niego pieniądze a efektu za bardzo nie będzie widać...
http://www.myspace.com/mrtyno

"nie dla tych których guru to szef radia józef
a premier to tylko tusk kaczyński czy buzek"

Obrazek
m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maras2003 »

Przecież napisałem że nie chce swapa ;)
Inaczej - może ja chce, ale ja tym samochodem tylko jeżdze, nie jest on mój ;)

Wyciecie kata + stożek - ile mocy więcej ? :)

ps. ile pala te 1.4 albo 1.6 :D ?
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

1.4 pali mniej więcej tyle samo co 1.0. Mogę zagwarantować go właśnie przeszedłem z 1.0 na 1.4.

Obrazek
Awatar użytkownika
oberbas
Początkujący
Początkujący

Post autor: oberbas »

1.4 pali mniej więcej tyle samo co 1.0. Mogę zagwarantować go właśnie przeszedłem z 1.0 na 1.4.
mam teraz problem z silnikiem tzn dziura w bloku 1.0AER i mysle nad tym 1.4 AEX. czy moja skrzynia z 1.0 bedzie chodzić z 1.4 AEX? co trzeba jeszcze tam wymienić zeby wsadzić 1.4?
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Lepiej wymień silnik ze skrzynią. Też miałem dziurę w bloku. Pewnie Ci korbowód wyleciał? :P znam ten ból. poszukaj 1,4 ale z małym przebiegiem razem ze skrzynią. Z tego co mi wiadomo to osprzęt jest chyba ten sam. Ze swojego starego AERa możesz sprzedać skrzynię biegów, głowicę jeśli nie dostała po wałku i szklankach plus ewentualnie z bloku dolnego: misę, pompę olejową i wał jeśli jest cały ale w przypadku jeśli wyleciał Ci korbowód to mało prawdopodobne... Jak coś to pisz pomogę przeżyłem dokładnie taką samą przekładkę jaką planujesz także do usług :)

Obrazek
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rozek90 »

a orientujecie sie cy jesli mam 1.0 aer w gazie to jesli zrobie swapa na 1.4 czy 1.6 to instalacja gazowa podejdzie tez i mozna ja przelozyc? Bo tez sie przymierzam i wlasnie nie wiem jak z tym gazem. Mnie osobiscie sie wydaje ze do 1.4 to podejdzie ale nie jestem pewny wiec pytam was :D
Obrazek
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""TONY""][quote=""oberbas""]czy moja skrzynia z 1.0 bedzie chodzić z 1.4 [/quote]
chodzic bedzie. za krotka skrzynia.rozni sie przełozeniami.
temat juz wiele razy był opisywany na forum :grin:[/quote]
Ba. Nawet jest podklejony temat o swapach w 6N.
Obrazek
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Stary ale po co chcesz ładować gaz do 1,4 jak to pali 7 litrów? ;p Ja zalewam za 120 zł i robię 380 km Co do skrzyni to właśnie jak mówią koledzy wcześniej będziesz miał lepszy przyspieszenie i wyższe obroty tym samym wyższe spalanie ;) Nie ładuj się w to. Jak będziesz brał silnik to zapytaj czy skrzyni na wymianę nie wezmą :)

Obrazek
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

jak to po co? Po to aby jezdzic za polowe ceny. Jak wrzucisz dobra instalacje sekwencyjna to pali ci tyle co benzyny. No maks litr wiecej wiec chyba sie oplaca. Za 190zl zrobic 1000km to chyba roznica. A koszt instalacji zwroci sie po 9 miesiacach przy 15000km rocznie.
Obrazek
g
guesswhosback
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Nie chcę Cie obrażać ale ja mam swoje zdanie na temat gazu. Podobno mają coś zrobić z gazem nie? Jak teraz tez za diesla się wzięli :) Ciach temat. Nie zaśmiecajmy. Nie tego to dotyczy.

Obrazek
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

ok. Ale ja wiem ze gaz pojdzie w gore prawdopodobnie od 1 maja. Lecz nic pewnego ale zawsze minimum polowe bedzie tanszy niz benzyna. No ale masz racje. Nie zasmiecajmy.
Obrazek
h
horyzont
Newbie
Newbie

Post autor: horyzont »

Panowie pozwolę podpiąć się pod temat. Jakiś czas temu umarł mój motorek o marnej pojemności 1.0, długo się nie zastanawiając postanowiłem wykorzystać okazję i pod maską obecnie pracuje sobie silniczek o pojemności 1.4. Niestety skrzynia biegów, komputer, przewody zostały od starego silnika, czyli od 1.0. Obecnie silnik sprawuje się dobrze, jedyną jego wadą jest dziura w mocy na zimnym silniku w przedziale 2800-3000 na drugim biegu. Samochodzik jest teraz troszkę zrywniejszy, zastanawiam się jednak, czy wymiana skrzyni i komputera znacznie zwiększy jego moc?

Obecnie na piątym biegu, przy 4000 obrotów mam zaledwie 110 km/h, jak sprawa wygląda w waszych polóweczkach ? :niewiem:
Awatar użytkownika
Katoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Katoo »

[quote=""rozek90""]jak to po co? Po to aby jezdzic za polowe ceny. Jak wrzucisz dobra instalacje sekwencyjna to pali ci tyle co benzyny. No maks litr wiecej wiec chyba sie oplaca. Za 190zl zrobic 1000km to chyba roznica. A koszt instalacji zwroci sie po 9 miesiacach przy 15000km rocznie.[/quote]

Sorki ale nie zgodzę się z tobą co do gazu że będzie palić tyle samo... Troszkę chemii się kłania, wartość energetyczna gazu jest mniejsza od benzyny.Wiem że napisałeś że swap nie wchodzi w grę , zawsze możesz zmienić auto:) ,albo wymienić silnik na 1.0T 120km z Golfa GOL wersji brazylijskiej:P(ale to taki mały żarcik)

A co do kolegi maras2003 ,ja bym nie pchał bym się w podkręcanie. Zmień na inny i w wątku Swap 6N podziel się wrażeniami ze zmiany serca oraz kosztami:)

horyzont nie przejmuj się ja 100km/h też mam 4000 obrotów:) po prostu krótka skrznia.
[*Moje dwie miłości:
I miejsce- Moje Kochanie]
II miejsce- PolO GReeN LInE
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/5ms9c.gif/][img]http://img823.imag
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”