[quote=""elja""][quote=""wrotek_poz""]radio ma 4x60W (maksimum)
a te głośniki pionka mają nominalnej 60W , maksymalnej 200W[/quote]
sam sobie odpowiedziales na pytanie, kolega nizej uzupelnil info o radiu[/quote]
No ale co to ma do rzeczy?? Że radio jest za słabe a co może się przez to stać?chyba nie powiesz że radio się spali? Jeżeli tak to dlaczego??
tył ma tyle co Twoja moc znamionowa, tak napisales, blad polega na tym, ze tyl ma moc znamieniowa taka jaka radio muzyczna (znamieniowa=rms muzyczna=maksymalna)
dochodzi zjawisko takie jak przesterowanie wzmacniacza, nie wiem czy moze ono spowodowac spalenie przekaznika, zachodzi wtedy gdy wzmacniacz ma mniejsza moc niz przetwornik
Dominico
wszystko normanie podlaczysz i bedzie gralo
[quote=""elja""]tył ma tyle co Twoja moc znamionowa, tak napisales, blad polega na tym, ze tyl ma moc znamieniowa taka jaka radio muzyczna (znamieniowa=rms muzyczna=maksymalna)
dochodzi zjawisko takie jak przesterowanie wzmacniacza, nie wiem czy moze ono spowodowac spalenie przekaznika, zachodzi wtedy gdy wzmacniacz ma mniejsza moc niz przetwornik
Dominico
wszystko normanie podlaczysz i bedzie gralo[/quote]
No jest takie zjawisko jak przester ale nie dotyczy on raczej wzmacniacza a głośnika,powstaje ptedy gdy wzmacniacz dostaje za mało prądu lub gdy głośniki graja na 100% swoich możliwośći wtedy powstaje przester,spali sie wtedy szybciej głośnik niż wzmacniacz a w takim razie jaki przekażnik może spalić?bo nie zrozumiałem tego?
Dokładnie o to chodziło
Teraz pojawił się pomysł żeby zamontować te głośniki w bagażniku po bokach bo mam wrażenie że półka nie wytrzyma obciążenia tych głośników Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Raczej kiepski pomysł.Nic nie zyskasz,to tak jakbyś zamknął drzwi w aucie,wyszedł na zewnątrz i myślał czemu gra cicho nie będzie własciwie icvh słychac a chyba montujesz po to aby trochę podreperować scenę w aucie tak??także wzmocnić tylna półkę jakąś choćby 12mm płytą mdf lyb inna,moze być nawet cieńsza,ja tak miałem w ibizie i bylo ok.Napewno odradzam wsadzać tych głośników do bagaznika w boczki,bo nic nie zyskasz
a jak ją dokładnie wzmocniłeś? na całej powierzchni czy po prostu jakimiś belkami? Półka nie będzie wtedy za ciężka? Dojdą głośniki, płyta... klapa nie będzie mi opadać? :glare: sorry za takie pytania ale nie robiłem takich operacji nigdy wcześniej