Witam, po zmianie szczek, sprezynek i cylinderka prawy beben sie grzeje. Czy dobrze wnioskuje, ze jest to wna linki od recznego? Zrobilem tak: auto stalo na lewarku, zlozylem beben, wcisnalem hamulec nozny, szczeki ladnie chwycily i puscily, kolo poruszalo sie bez najmniejszych oporow. Nastepnie zaciagnalem reczny i spuscilem i kolo juz nie obracalo sie tak lekko, slychac bylo lekkie szuranie, jakby szczeki nie odpuyszczaly do konca, pozniej zrobilem 10 km auto na lewarek i w ogole nie mozna bylo prawie kola ruszyc, oczywiscie beben byl goracy. dzis jezdzilem i beben jest lekko cieply, a ten drugi calkiem zimny. mOze szczeki sie dopiero ulozyly, czy to wina linki ?
jeszcze jedno, wyjezdzajac z garazu przejechalem miske plastikowa i nagle wlaczyla sie kontrolka ABS, i ABS nie dziala. Patrzyelm , kabel caly nic nie widac, zebby sie urwalo, czujnik tez przeczyscilem szmatka z brudu, co to moze byc ? a moze taki zbieg okolicznosci, ze cos innego sie posypalo ?:)
Dobrze kombinujesz, że hamulce nie puszczają, ale co to może być konkretnego nikt Ci nie powie.
Ja bym przyczyny poszukiwał wśód linki. Jednak trzeba to sprawdzić organoleptycznie.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
zrób tak auto na lewarek koło w powietrzu sprawdz czy dobrze sie kręci jak taka zaciąg ręczny i puść następnie sprawdz znów czy koło sie kręcie , jak będzie ciezko sie kręcić lub nie będzie wcale rusz linką od ręcznego zaraz koło bębna poprostu 3 energiczne ruchy całym korpusem linki jak to zrobisz spróbuj znów przekręcić kołem jak bedzie sie dobrze kręcić to znasz przyczyne---linka
[quote=""bialy0666""]Tak klin sprawdz pierwsze linke jak pisze ghul177[/quote]
za bardzo po polsku to to nie jest
Ale spoko , dzieki problem tkwi w lince, tak jak myslalem. Wyjalem ja i probowalem troche nasmarowac, ale widze, ze to nie daje za duzego efektu. Co prawda jest lepiej , ale czasami linka troche przytrzyma kolo, kwalifikuje sie do wymiany.
Miałem podobnie, musiałem samoregulator cofnąć i odłączyłem ręczny, a gdy znalazłem chwilę rozebrałem wszystko, wyczyściłem i co trzeba nasmarowałem i jest idealnie.