Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

p
piotrl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: piotrl »

[quote=""Aoox""]Panowie mam dylemat. Moje Polo w salonie dostało dość szerokie kapcie, tj. 215/45/16. Powoli trzeba myśleć nad zimówkami i zastanawiam się nad rozmiarem opon zimowych. Które wybrać 195/55/15 czy 185/60/15 - wszystkie te wartości są zalecane do mojego auta. Nie wiem czy przejście z 215 na 185 nie będzie zbytnio zauważalne (chodzi mi o prowadzenia z zakrętach itp.) wiem że w śniegu będą lepsze zimowe, ale ile też po nim się jeździ.[/quote]

No nie wiem mi się wydaje ze ten rozmiar będzie dobry 185/60/15

Ja u siebie w nowym aucie z rozmiaru lato 225/40R18 do rozmiaru 205/55R16 zimówki zchodze zawsze to trochę oszczędzasz na zakupie opon i większa tym droższa :) ;)
VW Polo 9n3 1.4 TDi BNV 59kW/80 KM 3 door Black SE LHD Comfortline
Obrazek
Moja strona -> http://www.polotdi.netau.net
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ok, zdecydowałem na 185/60/15, bo na stalówce 195 byłby za duży balon. Panowie teraz jaką opone wybrać? Zastanawiam się między Fulda KRISTALL MONTERO 3 ,a Goodyear Ultra Grip 7+. Rok temu w poprzedniej Polówce miałem Montero 2 i były całkiem, całkiem. Ale to co kolega wyczyniał na Goodyearch UG 5 (czyli 2 modele niżej) Golfem III na śniegu i lodzie to nie byłem w stanie uwierzyć.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

To co ja wyczyniałem na Ultragripach na śniegu Mercedesem 190 też koledzy nie byli w stanie uwierzyć :D
Jak najbardziej polecam te oponki.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

[quote=""woolfik""]Dostałem Continental ContiWinterContact Ts800. Nie miałem okazji przetestować na śniegu, ale na suchym mają podstawową zaletę - trudno je odróżnić w prowadzeniu od letnich, nie buczą. Dobre wyniki w ADAC. Tylko wyglądają, jakby bieżnik ktoś im wyrżnął siekierą :P[/quote]

Heh, ten post pisałem w błogiej nieświadomości ekstremów zimy 2009/2010 :grin: ale nie mogę złego słowa o tych oponkach powiedzieć. Na śniegu naprawdę trzeba się postarać, by samochód zaczął tracić przyczepność (np. na jakimś pustym parkingu można się nieźle zabawić). Bez problemów z ruszaniem z miejsca. Na suchej drodze, jak pisałem, brak hałasu i odczucia niedopompowanych opon częstego w zimówkach.
Obrazek
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

akurat hałas w moim przypadku to bez znaczenia, ze względu na open air, 16v i przelotowy wydech to mam większe źródła hałasu :D poczytałem trochę różne testy i opinie wygrzebane z googli i... chyba zdecyduję się na opisane nieco wyżej Goodyear Ultra Grip 7+ - są najczęściej polecane, bardzo dobre wyniki ADAC oraz opinie użytkowników kuszą bardziej niż wszystkie reklamy :D ride snowboards na masce zobowiązuje.. haha :grin:
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No właśnie wg ADAC Fulda Kristall Montero 3 jest lepsza i też ogólnie jest polecana ;).
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ja w tym roku testuję Firestone ;) Używał ktoś coś tej marki?
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Nie wiem, w jakich testach, bo w tym Fuldy, Conti i Goodyear mają takie same oceny końcowe: (chociaż gdybym opon gratis nie dostał to bym się na goodyear zdecydował)
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

@up, niestety Firestone wypada na polską dwóję, choć odstaje "jedynie" w kategorii śnieg i komfort ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Zdecydowałem się jednak na Fuldy, miałem rok temu Montero 2, sprawdzały się wyśmienicie. Znajomy wulkanizator mówi że Montero 3 to już całkiem inna bajka jak Montero 2, więc przekonał mnie jeszcze bardziej do Fuldy.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Powiedzcie mi znacie produkty tej firmy?? jeździł ktoś z was na tego typu oponach ?? jest to coś warte jeśli używać tylko w miejskim ruchu??

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/motoryz ... 13327.html
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote=""Tomek001""]Ja w tym roku testuję Firestone ;) Używał ktoś coś tej marki?[/quote]
Latałem swego czasu na letniakach z Firestone'a i trochę się zawiodłem, bo wcześniej jeździłem na całkowitej egzotyce Maloya Futura Primato i powiem tak, w życiu nie jeździłem na lepszej letniej oponie. Dwie zimy polówką spędziłem na Nokianach W, średnia półka, ale w dobrej kasie, nie narzekałem, ale mogłyby być cichsze. Do Passiora jednak poszukam czegoś lepszego (Conti albo Dunlopy).
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

2x Semperit MASTER-GRIP 175/65 R13
2x Continental ContiWinterContact TS800 175/65 R13

2 rozne pary ale <bezradny> nie bylo 4x Semperit (uzywki) zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

do mnie dotarły nówki goodyearki, zapowiada się zacnie! :) w dodatku ładniej wyglądają niż moje uniroyal rainsport 2 :) jeszcze tylko alusy muszę dobrać, ale na allegro coś słabo ostatnimi czasy :<
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""dumle""]do mnie dotarły nówki goodyearki, zapowiada się zacnie! :) w dodatku ładniej wyglądają niż moje uniroyal rainsport 2 :) jeszcze tylko alusy muszę dobrać, ale na allegro coś słabo ostatnimi czasy :<[/quote]

Z Goodyearków będziesz zadowolony.

Ja jeszcze jeździłem na egzotycznie brzmiących w Polsce DEXTERO. O dziwo opona bardzo dobra. Kupione w Niemczech, więc widocznie wiedzieli co tam sprzedają do auta RWD.
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

[quote=""Tomek001""]Ja w tym roku testuję Firestone ;) Używał ktoś coś tej marki?[/quote]
Ojciec w nowej astrze (10 lat temu) dostał w standardzie Firestone F 580 ( letnie). Po 4 latach i 60-70tyś km. na liczniku z 5 opon 3 nie nadawały się do użytku - poszczelało zbrojenie i opony miały bicie i częściowe przemieszczenie bieżnika względem osi. Od tej pory ta marka dla mnie nie istnieje :butcher:
Ja bym już wolał kupić Dębice- w razie czego nie będzie kłopotów z reklamacją :]
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”