[9n/9N3] tarcze + klocki co kupić?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mtom »

Ja kupiłem TEXTAR made in Germany.
99PLN - komplet na tył
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: rado_olsztyn »

tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie (szczegolnie wypowiedz uzytkownik smrn) http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=6831
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

Witam jestm nowym forumowiczem i chciałbym coś dodać. W polo 9N stosowano dwa typy zacisków hamulcowych.FsIIdla średnicy tarczy hamulcowej239 mm oraz FS III dla średnicy tarczy 256mmm. żeby kupić klocki trzeba znać typ zacisku bo mogą nie pasować Marka nie gra roli i zależy od upodobań.FsII grubość wkładki ciernej12mmm agrubość tarczy nowej18mmm. dla zacisku FS III grubość wkładki ciernej 14mm igrubość tarczy 22mm.Najlepiej by było zmierzyć średnićę tarczy by mieć odpowiedż jaki jest typ zacisku i kupować nowe klocki.
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: alex »

Raczej nikt przy zdrowych zmysłach raczej nie idzie do sklepu mówiąc "klocki do polo poproszę - te czerwone" ;).
Czy są dwa czy cztery to nie wiem, ale wiem co mam u siebie.

Obrazek

Poza tym teoria to nie problem. Jak napisał dziku06 problem żeby wybrać producenta, jak wiadomo jest ich kilku, a każdy użytkownik ma swoje typy.
S
Subarek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Subarek »

Witam

Mam pewien problem. Przy przebiegu 50 tys zostały wymienione klocki - nie wiem dokładnie na jakie ale piszczą niemiłosiernie podczas hamowania. W dodatku przy ostrym hamowaniu ze 140-150 już za pierwszym razem chyba się po prostu przegrzewają bo dobiega straszny huk,szum,buczenie z przedniej osi. Przy normalnym hamowaniu wystepuje tylko piszczenie. Nie wiem co za szajs mi mechanik wcisnął ale pominę ten wątek.

Mianowicie teraz przy przebiegu 65000 chciałbym zmienić znów klocki bo nie mogę tego wytrzymać i czy moglibyście mi coś polecić ?? Jakaś firmę ?? Jakieś oznaczenie i model ??

Polo 2006 9N3 1.4 TDI 70 PS 5 drzwiowe.

Dzięki za odpowiedż.
p
piotrl
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: piotrl »

Ja zawsze zmieniałem w swoich autach tracze i klocki TRW

lub poszukaj sobie wybór duży tańsze droższe :grin:
http://sklep.intercars.com.pl/
VW Polo 9n3 1.4 TDi BNV 59kW/80 KM 3 door Black SE LHD Comfortline
Obrazek
Moja strona -> http://www.polotdi.netau.net
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Ja polecam firmę ATE. Mam z tej firmy i tarcze i klocki i jestem pod wrażeniem tego jak auto teraz hamuje :D Żadnego piszczenia, skrzypienia itd. Testowałem przy dość dużych prędkościach i muszę powiedzieć że to naprawdę konkretne sprzęty.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
S
Sigard
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Sigard »

Mialem tarcze ATE z klockami i musze sie zgodzic samochod hamowal bardzo dobrze - problem w tym ze 1 tarcza po tej zimie sie wygiela. Nie jestem osoba ktora hamuje ostro z duzych predkosci wiec nie nagrzewam tarcz do jakis wysokich temperatur a jednak jedna z nich nie wytrzymala. Przyke bo jak sciagnalem ten zestaw to klocki mam prawie nowki moze maja ze 2 tys maks przejechane i tarcze tez sa w bardzo dobrym stanie jesli chodzi o kwestie zuzycia. Teraz lezy mi to w pudle bo szkoda mi tego wyrzucic.

Teraz mam zestaw Brembo - 09.7011.14 // Ferodo Premier - FDB 1398 i jestem zadowolony. Zestaw sie powoli dotarl ( mam dopiero 600 kilometrow na nim ) ale juz bardzo dobrze hamuje / zero piskow i male pylenie. Nie moge Ci powiedziec jak to bedzie wygladalo na dluzszy dystans jednak znam ludzi ktorzy na tych zestawach pojezdzili 4-5 lat i zjechali do zera tarcze bez zadnego wykrzywenia badz piskow.
S
Subarek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Subarek »

Hej

No właśnie sie zastanawiałem nad zestawem powyżej czyli Brembo plus Ferodo ... zobacze jeszcze jak cenowo ale z tego co sie orientowałem to bardzo spoko...
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Ja w seacie mialem ATE kiedys tzn klocki same. Miekkie skubanstwo ale sportowe tak maja i pyla:( Na poczatku niby ok. Ale jak z dwustu hamowalem ostro to nie wyrobily pod koniec hamowania:/ Tetraz wrocilem do TRW jak mialem kiedys i tarcze robia sie fioletowe a klocki rewelka. za jakis rok bede wymienial tarcze i tez trw kupie:) A ATE to uzywal smaru do tloczków hehe
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

polecam ofertę :

http://allegro.pl/sklep/12754978_vag-parts

Wybierze najlepsze tarcze i klocki do Twojej polówki w najniższych cenach... nawet najtaniej na allegro :D ma ATE, Brembo i wiele innych POLECAM!
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

to zalezy czy masz klocki z czujnikiem czy bez. Kontrolka moze byc wylaczona a klocki moga byc bez czujnika sprawdz organoleptycznie tzn. zajrzyj do nich a sie przekonasz
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miba »

A ja na przód założyłem EDC Green Stuff'y i gorąco je polecam, autko staje w miejscu! :bow:
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

ten czujnik zużycia okładzin to jest na dwóch klockach? Pytam bo dziś zmieniałem koła na zimowe i właśnie zobaczyłem że w lewym kole idzie jakiś kabelek do klocka, natomiast w prawym kole owego kabelka nie dostrzegłem :D Kiedy ta kontrolka powinna się załączyć? Jak okładziny się zużyją aż do tej "blachy" czy jak?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

Czujnik znajduje sie w jednym kpl klockow ( tj tylko p ojednej stronie) W klocki wtopiony jest czujnik. Jak klocki sie zuzywaja czujnik sie wylania i obciera o tarcze wted sposob sygnalizuje ze czas wymienic klocki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”