[6n] uszkodzony zamek w klapie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

A czy ktoś się orientuje jaki jest numer lub gdzie kupić gumową uszczelkę wchodzącą pomiędzy wkładkę a klapę bagażnika? Pewnie przydałoby się ją wymienić przy całej operacji regenerowania wkładki...
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

ETKA podaje niby jakąś podkładkę zabezpieczającą o numerze N012 435 7. W ASO kosztuje ok. 1,5zł Ale czy to na pewno to, to nie dam sobie głowy uciąć.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""twister""]A czy ktoś się orientuje jaki jest numer lub gdzie kupić gumową uszczelkę wchodzącą pomiędzy wkładkę a klapę bagażnika? Pewnie przydałoby się ją wymienić przy całej operacji regenerowania wkładki...[/quote]

to chyba jakiś oring jest, może od jakiegoś kranu podpasujesz coś, byś musiał do jakiegoś sklepu z takimi rzeczami się przejść i wziąć na wzór
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]to chyba jakiś oring jest, może od jakiegoś kranu podpasujesz coś, byś musiał do jakiegoś sklepu z takimi rzeczami się przejść i wziąć na wzór[/quote]
No nie mogę. Nie róbmy druvarstwa. Sam będę zakładał "nowy" używany zamek i pojadę kupić tą podkładkę. Ale to dopiero w tygodniu zakupię. I dam znać czy to to.
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

[quote=""twister""]A czy ktoś się orientuje jaki jest numer lub gdzie kupić gumową uszczelkę wchodzącą pomiędzy wkładkę a klapę bagażnika? Pewnie przydałoby się ją wymienić przy całej operacji regenerowania wkładki...[/quote]
ja taką uszczelkę wyciąłem z kawałka gumy :-D
Manual dodany w odpowiednim dziale-sorki za słabe fotki i kiepskie oznaczenia-ale chyba każdy załapie co i jak..jeszcze się poduczę.Życzę miłego dłubania :piwo:
Green dragon
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""tommy76""]Manual dodany w odpowiednim dziale[/quote]
Takie małe uwagi co do manuala:
- zrób go zgodnie ze schematem (jest on na samej górze w dziale manuale)
- dodaj opis jak wymontować zamek z klapy (uprzedzi to takie pytania)
- warto dodać że jest to wkładka i obudowa na wąski klucz (bo są 2 rodzaje wkładek)
- zmienić tytuł manuala - to nie jest zamek tylko wkładka (bębenek) z obudową
:)
A tak to manual bardzo dobry. Gratuluje.
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

[quote=""czaja""]Takie małe uwagi co do manuala:- zrób go zgodnie ze schematem (jest on na samej górze w dziale manuale)- dodaj opis jak wymontować zamek z klapy (uprzedzi to takie pytania)- warto dodać że jest to wkładka i obudowa na wąski klucz (bo są 2 rodzaje wkładek)- zmienić tytuł manuala - to nie jest zamek tylko wkładka (bębenek) z obudową A tak to manual bardzo dobry. Gratuluje.[/quote]
Uwagi wcale nie takie małe ale jak najbardziej trafne :) poprawię to wieczorem po pracy
Green dragon
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

[quote=""czaja""]bo są 2 rodzaje wkładek[/quote]

Skoro są różne rodzaje wkładek, czy rozbiera się je w taki sam sposób? Sorki za być może przedszkolne pytanie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""tommy76""]Uwagi wcale nie takie małe ale jak najbardziej trafne [/quote]
Nie pali sie z tym. Takze looz.

Schemat rozłożenia będzie podobny. Akurat mam rozłożony na części ten drugi typ to zrobie zdjęcia i podeślę do autora manuala to się uzupełni.
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

[quote=""czaja""]Schemat rozłożenia będzie podobny. Akurat mam rozłożony na części ten drugi typ to zrobie zdjęcia i podeślę do autora manuala to się uzupełni.[/quote]
To ja wstrzymam się z poprawkami i czekam na fotki..a może kolega czaja wykorzysta moje fotki i zrobi uniwersalny manualik..? :grin:
Green dragon
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

O co to to nie... :grin: Hehe.
m
momidor
Newbie
Newbie

Post autor: momidor »

[quote=""qwertypol""]wczoraj zabrałem się za wskrzeszenie zamka i udało się (4h pracy).

moje uwagi to:
1. Do wybicia zamka idealnie pasuje nasadka nr 13
2. Zawleczkę najlepiej zamontować na zamkniętej klapie od środka[/quote]

Ok ale w co mam uderzać ? Rozebrałem już zawleczkę i te małe przeguby ale wkładka mi nie wypadła. Mam walić w tą aluminiowy odlew obudowy wkładki ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""momidor""]Ok ale w co mam uderzać ? Rozebrałem już zawleczkę i te małe przeguby ale wkładka mi nie wypadła. Mam walić w tą aluminiowy odlew obudowy wkładki ?[/quote]
Masz uderzać we wkładkę od strony zewnętrznej czyli od strony klamki.
m
momidor
Newbie
Newbie

Post autor: momidor »

Dzięki Czaja
Wszystko poszło jak z płatka. Mycie wkładki , blaszek i sprężynek polecam ciepła wodą z ludwikiem. Mycie szczelin po blaszkach w bloku wkładki tylko strzykawką z gorącą wodą z ludwikiem. Oczywiście same blaszki trzeba myć oddzielnie by ich nie pomylić a sprężynki tylko grubą igłą. Całość po umyciu wrzuciłem na noc do piekarnika na 60C i rano resztki wykruszyły się pięknie same. Po złożeniu zamek jest jak nowy. Masz u mnie :piwo:
Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”