VAG, nie moge sie podlaczyc

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

może masz coś źle ustawione albo problem ze sterami, z początku zdarzają się takie niespodzianki. Jakie komunikaty masz? Sterowniki skąd masz? Ja osobiście od VCDS wolę VAG-COM, sprawdzone i pewne. Dostałem kiedyś od czaja taki pakiecik ze sterami, programami itp. polecam. Jak ładnie zagadasz to pewnie Ci podeśle :grin:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Volterius »

Sorki, że się podepnę, mimo że mam 6n2 może pomożecie.
Mam straszne problemy z połączeniem się z kompem w moim samochodzie. Kupiłem na tej aukcji kabelek z płytką: http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-usb ... 26938.html .
Jedyny program który mi zadziałał (udało się połączyć z silnikiem, TYLKO) był VAG_pl v 1.55. Udało mi się odczytać błąd i go skasować, ale po którymś tam podejściu... Czy powinny się pojawić informacje w każdym z okien tutaj:
Obrazek
W programie VAG-COM Wyskakują mi po kolei dwa błędy:
1.
Obrazek
2.
Obrazek

Ustawienia w windzie (seven):
Obrazek

Jakieś rady?
[quote=""bialas313""] Dostałem kiedyś od czaja taki pakiecik ze sterami, programami itp. polecam. Jak ładnie zagadasz to pewnie Ci podeśle :grin:[/quote]
Może się po to zgłoszę...?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Jeśli chodzi o baud rate to trzeba zmieniać ustawienie szybkości - czyli liczba bitow na sekunde (to co jest wartość 9600) i testowac na różnych prędkościach. Można tez spróbwac na VAG-COM 311.2
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Volterius »

[quote=""czaja""]Jeśli chodzi o baud rate to trzeba zmieniać ustawienie szybkości - czyli liczba bitow na sekunde (to co jest wartość 9600) i testowac na różnych prędkościach.[/quote]
Mam skakać z każdej wartości po kolei tak oO ? Aż do uzyskania połączenia? Próbowałem na 1024 i 9600. Na 1024 polski VAG pokazał mi, że błędów brak, a na 9600 pokazał jeden... :P VAG-COM nie zadziałał wogóle.
[quote=""czaja""]Można tez spróbwac na VAG-COM 311.2[/quote]
W 311.2 ten sam błąd.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

U mnie podczas łączenia jest napisane próba 1 pozniej próba 2 a nastepniue pokazuje sie informacja ze nie mozna połączyc sie ze sterownikiem. Jest to na przyrządzie diagnostycznym z licencja. Sprawdzana na innych autach chodzi, również na innym polo.
Obrazek
w
whiz_max
Newbie
Newbie

Post autor: whiz_max »

[quote=""bialas313""]na moje potrzeby wystarcza w zupełności :grin: http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-usb ... 25250.html ja mam z tej firmy i polecić Ci go mogę.[/quote]

na aukcjach piszą ze jest to kompatybilne z vista również, czy to prawda czy bzdury??
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""whiz_max""]na aukcjach piszą ze jest to kompatybilne z vista również, czy to prawda czy bzdury??[/quote]
A czemu miałoby byc inaczej?? Ja uruchamiałem kabelek na każdym systemie: XP, Vista, win7. Z tym że 32-bit. Na 64-bitowych nie próbowałem
b
binio822
Newbie
Newbie

Post autor: binio822 »

Siema a ja mam taki problem w moim Polo we wtyczce na kabel widać tylko 2 piny jak podłączę kabel to nic zero nic się nie dzieje??
Jakiego programu mam użyć na laptopie mam system WIN7 jak zrobić żeby działało moje Polo to 1.9D Silnik AEF 96r poradźcie mi bo straciłem wenę :(
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""binio822""]jak podłączę kabel to nic zero nic się nie dzieje??[/quote]
Sprecyzuj trochę to stwierdzenie. Podłączasz kabel do kompa i do auta, uruchamiasz VAG-COM'a i w ustawieniach masz test portu. zy w systemie jest ustawiony taki sam nr portu COM co w programie??
k
kylo86
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kylo86 »

Witam, zakupiłem sobie kabel od viakena vag kkl usb i nie mogę się połączyć w ogóle, ustawione wszystko dobrze bo test COM przechodzi lecz jak próbuję połączyć z silnikiem lub z czymś innym to się nie da, polo 95r, silnik AEA, w lato byłem u gościa kasować błąd poduszki to się podpiął więc gniazdo raczej sprawne, z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""kylo86""]Witam, zakupiłem sobie kabel od viakena vag kkl usb i nie mogę się połączyć w ogóle, ustawione wszystko dobrze bo test COM przechodzi lecz jak próbuję połączyć z silnikiem lub z czymś innym to się nie da, polo 95r, silnik AEA, w lato byłem u gościa kasować błąd poduszki to się podpiął więc gniazdo raczej sprawne, z góry dziękuję za pomoc[/quote]
A masz możliwość podłączenia jakieś inne Polo lub coś z grupy VW?? Ja bym stawiał na uszkodzony kabel, źle zainstalowane sterowniki. no nie wiem co jeszcze. Czy twój komp i oprogramowanie widzi wogóle kabel??
k
kylo86
Raczkujący
Raczkujący

Tak widzi go normalnie, mam win xp sp3, sterowniki zainstalowane wydaje mi się poprawnie, co do podłączenia, sprawdzę jak będę mógł u kumpla w golfie 3 wtedy dam znać, proszę o inne wskazówki.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""kylo86""]sprawdzę jak będę mógł u kumpla w golfie 3 wtedy dam znać, proszę o inne wskazówki.[/quote]
a program widzi ten kabel? Jakiego programu uzywasz??
k
kylo86
Raczkujący
Raczkujący

Mam Vag com 3.11-2 i 4.09 aktywowane czyli niby wersje full, w opcjach jest test COM i połączenie mam ok, w takim razie wydaję mi się, że widzi kabel.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Powiem tak - uzywaj 311.2. wersja 409.1 niby jest aktywowana, ale po pierwszym teście robi się z niej wersja niezarejestrowana. jezeli VAG-COM widzi kabel to cos musi byc w gniezdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”