Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kalenji84 »

A powiedzcie mi szczerze lepiej samemu wymienić olej w garażu czy jechać do mechanika i mu zapłacić i ile może taka usługa kosztować plus olej i filtr. I ile oleju należy kupić jeżeli bym chciał samemu wymienić.Pozdrawiam
To moje Polo by kalenji84 viewtopic.php?f=29&t=22027&start=0
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

do miski wchodzi 3,2 Litra także opakowanie 4 litry spokojnie starczy, takie coś samemu można zrobić bardzo łatwo trochę zabawy jest żeby to zlać, jest jeden dobry patent, odsysanie oleju przez bagnet strzykawką, a resztę przez korek spustowy,
Niektóre warsztaty nie biorą nic za wymianę, jak kupisz u nich olej także popytaj.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""rat4""]jest jeden dobry patent, odsysanie oleju przez bagnet strzykawką[/quote]
chyba masz na mysli taka litrową od lewatywy, normalną to troche czasochłonna zabawa :crazy:
Mnie ostatnio w norauto skasowali prawie 40zł za wymianę, także chyba podziękuje i będe robił to sam. Tylko co zrobić ze zużytym olejem?
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

[quote=""marcinnn""]u mnie zalany byl Shell półsyntetyk wymienilem za Castrola bo mechanik zachwalal i ...silnik zaczal pracowac jakby gorzej. Miałem zmienic ponownie na Shell z ciekawosci zmienilem na Mobil taki jak Kubrick, przez wielu polecany i sam z czystym sumieniem moge polecic :) silnik lepiej pracuje. Kolega dumle mial lac Motul ale nie wiem jak sie to skonczylo bo mial dac znac ale sie nie odezwal :acute:[/quote]

:) zalałem Motula 10w40 6100 (wczesniej ciągle był castrol magnatec 10w40) i póki co jest ok, nie widzę jakieś diametralnej różnicy, aczkolwiek zobaczymy na wymianie jak będzie wyglądał, generalnie Motula polecał mi kolega do 16v zajmując się sprzedażą olejów, gdyż nie wiem jak Ty, ale ja śmigam w nieco wyższych obrotach niż zwykłe 8v (3000-4000) i ponoć ten olej jest o wiele lepszy (ma lepsze właściwości bardziej zbliżone do wymaganych przez VW)

Borek: jest dużo firm w których przy kupnie oleju wymieniają Ci gratis, ale ja generalnie jeszcze nigdy tego nie sprawdzałem bo sam wymieniam ;)
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""Borek""][quote=""rat4""]jest jeden dobry patent, odsysanie oleju przez bagnet strzykawką[/quote]
chyba masz na mysli taka litrową od lewatywy, normalną to troche czasochłonna zabawa :crazy:
Mnie ostatnio w norauto skasowali prawie 40zł za wymianę, także chyba podziękuje i będe robił to sam. Tylko co zrobić ze zużytym olejem?[/quote]

Borek, na kostrogaju jest taka firma która handluje olejami itd. Jak kupisz u nich olej to za darmo wymieniają, a ceny oleju mają niższe niż w sklepach :)
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

o jest dumle :grin:
[quote=""dumle""]nie wiem jak Ty, ale ja śmigam w nieco wyższych obrotach niż zwykłe 8v (3000-4000)[/quote] jezdzic tym silnikiem na niskich obrotach to grzech :jester:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

chyba masz na mysli taka litrową od lewatywy
lewatywy jeszcze nie miałem, także nie mam porównania :D ale mniej więcej o taką chodzi, ważny jest dziubek strzykawki aby był lekko stożkowy wtedy pięknie pociągnie olej bagnetem
Obrazek
Tylko co zrobić ze zużytym olejem?
niektóre warsztaty przyjmą taki olej za free nie będziesz musiał dopłacać tylko zapytać trzeba,
Tutaj kilka sugestii co do tego problemu:
http://www.motofakty.pl/artykul/co_robi ... lejem.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
maxsis
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maxsis »

ja również chętnie przyjmę taki olej :) ale pewnie mieszkam zbyt daleko by opłacało się go dostarczyć :P
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

a powiedzcie gdzie znajdę ten korek do wylania starego?

a taką meeegaaa strzykawkę da się kupić w aptece, czy gdzie?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tak kupisz w aptece (jakieś 7-8 zł), ale i tak na maksa nie wyssiesz oleju z miski, już próbowałem zeszło lekko ponad litr także strzykawa lekarstwem do odsysania jak wlejesz ponad stan.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

nom, to raczej będę korkiem wypuszczał...
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

[quote=""rat4""]
chyba masz na mysli taka litrową od lewatywy
lewatywy jeszcze nie miałem, także nie mam porównania :D ale mniej więcej o taką chodzi, ważny jest dziubek strzykawki aby był lekko stożkowy wtedy pięknie pociągnie olej bagnetem
Obrazek
Tylko co zrobić ze zużytym olejem?
niektóre warsztaty przyjmą taki olej za free nie będziesz musiał dopłacać tylko zapytać trzeba,
Tutaj kilka sugestii co do tego problemu:
http://www.motofakty.pl/artykul/co_robi ... lejem.html[/quote]

stary, równie dobrze możesz mu poradzić żeby wyciągnął olej z miski przez rurę wydechową... :shock:

Nie wiem po co ludzie kombinują. Jest korek spustowy w misce olejowej a wyciągają strzykawką... LOL
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

enten po co się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia nawet nie doczytałeś że napisałem że strzykawka nadaje się do odsysania nadmiaru jak niechcący przelejemy ponad stan he? :glare: :acute:

oj czytanie ze zrozumieniem u ciebie leży... :grin: :buziak:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

[quote=""rat4""]enten po co się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia nawet nie doczytałeś że napisałem że strzykawka nadaje się do odsysania nadmiaru jak niechcący przelejemy ponad stan he? :glare: :acute:[/quote]

i czytamy dalej...

[quote=""rat4""]do miski wchodzi 3,2 Litra także opakowanie 4 litry spokojnie starczy, takie coś samemu można zrobić bardzo łatwo trochę zabawy jest żeby to zlać, jest jeden dobry patent, odsysanie oleju przez bagnet strzykawką, a resztę przez korek spustowy,
Niektóre warsztaty nie biorą nic za wymianę, jak kupisz u nich olej także popytaj.[/quote]
oj czytanie ze zrozumieniem u ciebie leży... :grin: :buziak:
pozdro
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

wracając do kwestii wyboru oleju wcześniej miałem petro canada 10w40, teraz zalałem motul synergie + 6100 również 10w40 i ten olej naprawdę polecam, dziś rano przy przymrozku kiedy musiałem już skrobać szyby silnik chodził ciszej, szklanek nie było słychać
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”