po wymianie termostatu temperatura 70 stopni

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
psutek
Newbie
Newbie

po wymianie termostatu temperatura 70 stopni

Post autor: psutek »

Witam,

Mam następujący problem, podczas jazdy w polo utrzymywała się cały czas temperatura 70 stopni, po zatrzymaniu dochodzila do 90, przy dalszej jezdzie spadla znow do 70. Postanowilem wymienic termostat i problem nadal pozostal.
Dodam jeszcze ze krociec jest wporzadku a wentylator nie uruchamia sie.

Co jeszcze moze byc przyczyna temperatury 70 stopni ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A płyn chłodniczy?? Jaki masz zalany?? U mnie wiem że to jest problemem, gdyż mam więcej wody niż płynu. Woda ma inne właściwości. Szybciej się grzeje i szybciej stygnie.
Jaki termostat kupiłeś? To też ważny element. Czy sprawdziłeś termostat zanim go zamontowałeś?? Takie dane nam potrzebne do rozwiania wątpliwości
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

wyciągnij termostat, zmierz na zimno ile ma mm, następnie wrzuc do gotującej się wody sprawdź rozmiar na zagotowanej ile ma mm, jeśli słabo się otwiera to znaczy że termostat wadliwy i do wymiany.
civic r18a2/407 1,6 HDi
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Z doświadczenia wiem... wymieniać kompletem termostat + króciec bo ten niby dobry króciec ze starego jest do niczego.
Obrazek
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

Najważniejsze ! Termostat oryginalny lub b. dobrej firmy np. Wahler
[size=12px]
Awatar użytkownika
martin
Newbie
Newbie

Post autor: martin »

Podłącze się pod temat.W moim polo dzieje się to samo ,choc w mieście raczej mnie to nie spotyka , to już na trasie temperatura potrafi spadać do 70 stopni,na autostradzie nawet do 60 , i nie mowa to o zimie i ujemnych temperaturach, gdzie jeszcze mogło by to byc zrozumiałe do pewnego stopnia. Myślałem że to może czujnik temperatury,ale widzę ze tak jak u kolegi wina będzie leżała po stronie termostatu.Przy kupnie auta poprzedni właściciel twierdził że niedawno go wymieniał. Wymienić sam termostat ? czy w komplecie razem z czujnikiem ?
Mein erste Deutschewagen VW Polo.
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

Jeżeli temp. spada na trasie a na np. postoju jest ok. to na 99% termostat. Czujnik byłby do wymiany np. jeżeli wskaźnik temp. by wariował tzn. raz pokazywał dobrą temperaturę innym razem nie lub całkowicie by leżał. Bez żadnych zależności to wtedy tak.
I najważniejsze oryginał z ASo lub dobry zamiennik. Zmień również obudowę termostatu ponieważ często się psuje a nie jest to duży koszt.
[size=12px]
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

Panowie u mnie to samo...Doszedł ktoś czego to wina.Podczas jazdy temp 70/80stopni według wskaźnika w samochodzie.Na postoju czujnik pokazuje mniej więcej to samo.Mierząc temperaturę termometrem wkładając go do zbiorniczka wyrównawczego pokazuje po jakimś czasie w końcu 90 i wtedy załącza mi się wentylator.I teraz tego tez nie rozumiem czy czujnik w chłodnicy nawalił czy po prostu w chłodnicy jest większa temp jak w zbiorniczku.Ktoś zna jakieś rozwiązanie.Wymieniłem pompę wody i termostat WAHLER, zalałem również K2 kuler na zime.Termostat już sprawdzałem po wyjęciu i niby działa.Otwiera i zamyka jak powinien.POMOCY
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

Ja dzisiaj wymieniałem termostat przy swojej Polówce bo temp podczas jazdy oscylowała mi w granicach 70 po wymianie termostatu na termostat firmy WAHLER wszystko wróciło do normy, takze moze polecic ten termostat w 100 % !
c
carlos2
Newbie
Newbie

Post autor: carlos2 »

tylko i wyłącznie termostat firmy WAHLER ! pierwsza wymiana była na jakiś kiepski, 3 dni dobrze potem to samo temp spadała na trasie a w mieście ok było. kupiłem króciec oraz termostat WAHLER wszystko śmiga jak powinno, a układ zalany koncentratem G12.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

a układ zalany koncentratem G12.
a rozcieńczyłeś? :eek:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""rat4""]a rozcieńczyłeś?[/quote]
Jak nie rozcieńczył to może na antaktyde jechać :grin: I tak nie zamarznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”