Nawigacja w telefonie - co myślicie?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Przano
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Przano »

mam w nokii n95 nawigacje germina i chodzi naprawde dobrze, mam tylko mapy polski ale oczywiście dostepne są też calej europy
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: damian92 »

Sorry za odkopanie tematu, ale nie ma sensu nowego zakładać.

Rozumiem, że aby korzystać z nawigacji w telefonie potrzebne jest uruchomienie GPRS.
Czy za to się płaci? Mógłby powiedzieć ktoś jakie są stawki?

Wydaje mi się, że to będzie coś na kształt połączenia z WAP, gdzie w orange płacę dość dużo za odwiedzenie kilku stron..
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

damian92
No nie do końca. Otóż jeżeli telefon ma wbudowany moduł GPS (czy też A-GPS), to nie płacisz za to nic. Jedynie jak chcesz sobie zaktualizować mapki, ale to najlepiej robić z wykorzystaniem kompa.

A co do navi w telefonie, ja osobiście używam tylko wtedy kiedy muszę. Nokia E52 + Ovi to nie jst zbyt genialne rozwiązanie, ale przynajmniej mapy ma dość szczegółowe, co mi się czasem przydaje.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: damian92 »

Mój telefon nie ma wbudowanego modułu GPS. Można zastąpić to jakoś GPRS, EDGE itp ?
Mój telefon to nokia n85 :)
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote=""JuStIcE""]jeżeli telefon ma wbudowany moduł GPS (czy też A-GPS), to nie płacisz za to nic[/quote]
za korzystanie z GPS nie płaci się, jednak z A-GPS tak, ponieważ wykorzystuje on transmisję danych z/do telefonu ze stacji bazowych telefonii komórkowej - a za transmisję pakietów niestety się płaci.
A-GPS zwiększa dokładność wskazań mapy.
[quote=""damian92""]Mój telefon nie ma wbudowanego modułu GPS. Można zastąpić to jakoś GPRS, EDGE itp ? [/quote]
zastosuj odbiornik GPS sterowany przez Bluetooth
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
Saymon
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Saymon »

[quote=""damian92""]Mój telefon nie ma wbudowanego modułu GPS. Można zastąpić to jakoś GPRS, EDGE itp ?
Mój telefon to nokia n85 :)[/quote]
Twoja Nokia ma mapy Ovi wgrane, prawda? ;>
Jeśli tak to kupujesz moduł GPS działający przez Bluetooth i wszystko si ;) Koszt takiego modułu to grosze, w zależności jaki i gdzie kupujesz (50-150zł) ;p
Jeśli nie masz wgranych map/nawigacji w kome to sciągnij z neta jakiegoś Garmina lub podobnego i też będzie chodzić :) :oki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Witam
Używam navi Sygic w Nokii 5800XM. Wcześniej Garmin ale Sygic jest lepsza. Polecam
P
Pawlak
Newbie
Newbie

Post autor: Pawlak »

Ja używam Auto Mapę, aktualnie wersję 6.5. Jeśli chodzi o telefon to mam Gigabyte GSmart z Windows Mobile 6. Niestety ten telefon ma słabą antenę GPS ale antenka Motoroli (Bluetooth) załatwiła sprawę :) Auto Mapę porównywałem z Garminem i jak dla mnie Auto Mapa jest dużo lepsza i dokładniejsza.
Awatar użytkownika
klimens
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klimens »

[quote=""Rangers76""]Witam
Używam navi Sygic w Nokii 5800XM. Wcześniej Garmin ale Sygic jest lepsza. Polecam[/quote]

Tak jak Rangers76, ja rónież na tym samym zestawie korzystałem z Sygnica. Generalnie ok, ale do czasu. Po jakimś czasie zaczeła się wywalać bez powodu. Najgorsze jest to iż robiła mi zonki akurat jak dojeżdzałem do Norymbergi i bałem się że zjazdy pop.....lę :grin: Ciężko się jedzie uruchamiając co chwilę navi kiedy dookoła ciemno a ty się zgubiłeś :D Ale do tego czasu spoko. Często śmigam do Niemcowni i naprawdę sprawował się ten zestaw bez zarzutu.

Jeśli jednak miałbym coś doradzić to polecam oddzielną Navi. Od jakiegoś czasu mam SmartGPS z Automapą i jestem bardzo zadowolony. Navi w komórce tylko w ostateczności.
VW mym bogiem Polo nałogiem Mandaty obawą Prędkość podstawą.

I like my SDI
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kepinskidar »

Dla właścicieli/ bądź przyszłych posiadaczy telefonów z Androidem osobiście polecam iGO bądź Sygic Aura mają bardzo dobre pokrycie dróg i w niektórych wioskach gdzie AutoMapa nie widzi ulic one już je pokazują. Osobiście bardziej polecam mapy TeleAtlasu aniżeli NavTeq.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a ja napiszę tak :)

Zakupiłem sobie telefon NOKIE C6 kumpel już taki miał spodobał mi się dokupiłem do niego od razu kartę 8GB i wgrałem Garmina z całą mapą europy i nie narzekam hula jak ta lala ostatnio miałem zaszczyt jechać moją czerwoną szczałą do Belgi i garminek zdał egzamin co prawda walną się o jedną ulicę ale co tam ważne ze POLO zajechało i przyjechało a co do nawigacji to ma nam tylko pomóc a nie możemy wierzyć w to jak w boga pozdrawiam
Awatar użytkownika
condiczek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: condiczek »

Jesli chodzi o navi w telefonie, to przerobilem juz 3 pozycje. Korzystam z HTC Desire Z opartej na systemie Android.

Sygic Mobile Maps 10
Sygic Aura
Navigon Mobile Select

Sposrod tych trzech jak dla mnie wygrywa Navigon. Ma dodatkowo funkcje typu TrafficAlert, ostrzega o korkach, wypadkach, objazdach - sam modyfikuje jesli na wyznaczonej trasie sie cos 'wydarzy'. Prosty interfejs, nieprzebajerzony.

Ps. 10-y post :) Pozdrawiam moderatora akceptujacego posty :)

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wojtasek »

nokia 5230 wgrane ovi maps i sygic wszystko darmowe i hula :grin: polecam
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło
w
wariat666

Post autor: wariat666 »

Przez około 2 lata miałem Lark FreeBird 35.6 w aucie, który 4 razy lądował na gwarancji (za każdym razem wymieniali mi na nowy egzemplarz), w każdym z tych nawigacji pojawiał się problem np. łączenia z serwerem... niedziałający przycisk on/off itp... aż w końcu pękł mi wyświetlacz (sam z siebie w drzwiach - może z zimna nie wiem) w każdym bądź razie gwarancja tego nie obejmowała, zbliżała mi się wymiana tel i zdecydowałem się na Nokię E52, jak na razie korzystam z map w niej zawarte i nie narzekam, jasno podaje komunikaty, a dokładność też nie jest zła...
Awatar użytkownika
Darkast3r
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Darkast3r »

Ja mam nokie 5800 XM

Telefon ma wbudowana darmowa nawigacje Ovi Maps
Osobiscie nie korzystam duzo z navi ale wiadomo czasem sie przydaje ;)
Ogolnie jest w miare ok.. ale wiadomo ze jest to darmowa nawigacja wiec za duzo sie spodziewac po niej nie mozna

Najbardziej denerwuje ze mowi ciagle o przekroczeniu predkosci.... ale da sie to wylaczyc i dziwnie dobiera trasy(raz jechalem polna droga o ktorej w zyciu nawet nie mialem pojecia)
No ale dojechalem

A co do wyboru navi to juz zalezy od ciebie, mozliwosci jest wiele
np:

-Sygic mobile maps 10
-Garmin
-navigon mobile navigator 7
-Naviexpert

Osobiscie polecam dwie ostatnie oraz Ovi ze wzgledu na swą "darmowość"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”