[6n2] Jakie kola?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

=
=Radziu=
Newbie
Newbie

[6n2] Jakie kola?

Post autor: =Radziu= »

Witam wszystkich...
Od razu mowie ze jestem nowy na forum dlatego nie wiem jak tu sie dokladnie poruszac i prosze o wyrozumialosc ;D
Mam problem bo teraz chcialem zmienic kola w swoim samochodzie z zimowek na letnie a nie wiem jaka wielkosc moge zastosowac... Tzn mysle konkretnie o kolach R15 195/50, niby w standardach jest maksymalna wielkosc R15 195/45 ale alufelgi z takimi oponami bardzo trudno znalesc, a na nowe opony mnie nie stac.
Dlatego chcialem zapytac wszystkich uzytkownikow Polo 6N2 czy mozna wcisnac takie koleczka, czy bedzie cos obcieralo, jaki ciezar bedzie dopuszczalny, czy trzeba utwardzac zawieszenie, zastosowac jakies dystanse itp.
Jezeli to ma znaczenie to jeszcze dokladnie opisze swoje autko:
Vw Polo 6N2 1.9 sdi, 2000 rok (edition)

Z gory dzieki za odp. ;] Pozdro ;]
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 13:53 przez =Radziu=, łącznie zmieniany 1 raz.
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Witam
Ja mam w tej chwili założone 195/50/15 na seryjnych zawiasach i jest ok:
Obrazek
Tyle, że nie powiem ci jak to jest na felgach z dużym ET, ponieważ jak widać mam felgi z rantem i ET jest u mnie mniejsze.
Obrazek
Resztę musisz już sam dopasować.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

Do działu technicznego z takimi pytaniami.

A jak nie wiesz jak się poruszać po forum, to zobacz na ogłoszenia na stronie głównej - tam znajdziesz link do przewodnika dla nowicjuszy.
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
Awatar użytkownika
jujor
Swój
Swój

Post autor: jujor »

przenosze.
dodatkowo prosze doprecyzowac temat, a nie problem...
Obrazek
CIVIC 1.6 VTEC
eks POLO

III miejsce Plac Manewrowy III Zlotu, Więcbork 08
II miejsce Polo IV Zlotu,
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

Ja mam 195/50/R15 na felgach 6,5J ET 35 i nic mi nie obciera ani nie haczy chociaż nie powiem żeby na koleinach jeździło się dobrze trzeba być czujnym do tego dosyć twardo ale to może tylko moje odczucia. Za to hamowanie i sama kontrola nad pojazdem bardzo dobra.Zawieszenie oczywiście seryjne. No i zawsze musisz wziąść pod uwagę że może trochę wzrosnąć zużycie paliwa ale to chyba raczej nie będzie bardzo odczuwalne.

Obrazek
s
shaddack
Newbie
Newbie

Post autor: shaddack »

podpinam sie pod temat. od kilku dni przegladam allegro, szukam felg aluminiowych i opon niestety nie moge znalezc tych o odpowiednich parametrach. Obecnie mam stalowe ET43 5Jx13H2. To moje pierwsze autko wiec nie mam wiekszego rozeznania w tym. w ksiazce "sam naprawiam auto" zalecane felgi to takie jak mam a opony 175/65 R13. widze tu rozne posty, wypisujecie rozne rozmiary felg i opon a ja nie wiem jakie u mnie moge zalozyc, jest jakas tolerancja ET i rozstawu srub?
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Pod klapką wlewu paliwa masz warianty jakie producent przewidział dla tego modelu.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

[quote=""underside2nd""]Pod klapką wlewu paliwa masz warianty jakie producent przewidział dla tego modelu.[/quote]

Tak jak napisał kolega "underside2nd" pod klapką masz wszystkie informacje ale mozesz zajrzeć też na tą stronę
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp wpisujesz rozmiar opony którą zaleca producent i wtedy wyskakuje ci masa zamienników które możesz zastosować do auta.
Awatar użytkownika
simson23
Newbie
Newbie

Post autor: simson23 »

Ja mam u siebie 195/45 R15 i śmiga jak marzenie. Trzyma się jak na szynach, ale musisz liczyć się z tym, że na takich oponach konieczna jest większa ostrożność podczas jazdy w deszczu. Pozatym koleiny będą jeszcze większym problemem niż dotychczas. Zakładasz i jedziesz. Żadnych obtarć, obniżania, dystansów itp. Oczywiście przestrzeń powiędzy nadkolem, a felgą jest większa co będzie spędzało ci sen z powiek i zamiast spać będziesz zastanawiał się skąd wziąść pieniądze i obniżyć auto :)
P
Przecinak
Newbie
Newbie

Post autor: Przecinak »

Witam. Powiem iż jeżdże na R15 195/50, owszem prowadzi sie super, ale koleiny psują całą radość. Poprostu trzeba być ostrożniejszym no i bardziej siebie oraz samochodu pilnować. I powiem że przy kręceniu trzeba włożyć troche więcej siły, ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia się i subiektywnego odczucia. Kółka pasują u mnie bez najmniejszego problemu.
Awatar użytkownika
Letty
Newbie
Newbie

Post autor: Letty »

witam. Tez zastanawiałam sie nad tym czy kupić 195/45 czy 195/50. VW zaleca 195/45 niestety wybor opon w tym rozmiarze jest niewielki a cena dość wysoka. Kupiłam TOYO PROXES T1R 195/50R15 82V i jestem max zadowolona. autko świetnie trzyma sie drogi, nic nie obciera, a koleiny jak koleiny na każdych oponach sie nieciekawie jeździ.
pozdrooo :)
...zakręt to nie koniec prostej, tylko jej początek... ;)
Awatar użytkownika
Kepad90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kepad90 »

Najlepiej będzie wybrać coś uniwersalnego czyli takie jak mam ja :D tj. 185/55/14 z oryginalnymi aluskami od VW :cool:
Obrazek
m
maly2001
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly2001 »

ja mam 195/45/14 wydatek na oponu sporawy....przeswit jest tez ale prowadzwenie super koleiny no takie sa nasze drogi
Awatar użytkownika
SilverBullet
Newbie
Newbie

Post autor: SilverBullet »

a ja mam pytanko dotyczące 6N2 czy wejdą koła o rozmiarze 195/45 R16 ?? czy ktoś może ma ?? lub próbował ktoś zakładać ?? zaznaczam ze bez modyfikacji w zawieszeniu (bez gwintu i innych podobnych)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""SilverBullet""]a ja mam pytanko dotyczące 6N2 czy wejdą koła o rozmiarze 195/45 R16 ?? czy ktoś może ma ?? lub próbował ktoś zakładać ?? zaznaczam ze bez modyfikacji w zawieszeniu (bez gwintu i innych podobnych)[/quote]

wejdą, ale na seryjnym zawieszeniu będzie wyglądać jak koza
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”