tylna wycieraczka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
macgaw
Raczkujący
Raczkujący

tylna wycieraczka

Post autor: macgaw »

czy mieliscie podobny problem.
od jakiegos czasu jakby przekrecil mi sie spryskiwac w tylnej wycieraczce... teraz jak pryskam to nie pryska na szybe lecz pryska razem z pracą pióra wycieraczki....
do tego po tygodniu przestala mi dzialac wycieraczka.... tzn działa ale np wyciera po 5 cm szyby i staje... musze znowu nacisnac przycisk zeby ruszyla.... jakby cos sie zacinało

czy padł silniczek od wycieraczki?? czy moze cos go zalało??
chcialbym go wymienic na nowy, ale moze ktos mial podobny problem wiec sie wstrzymuje z kupnem

pozdrawiam
POLO VARIANT 1.9 TDI 110 KM
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""macgaw""]od jakiegos czasu jakby przekrecil mi sie spryskiwac w tylnej wycieraczce... teraz jak pryskam to nie pryska na szybe lecz pryska razem z pracą pióra wycieraczki....[/quote]
nie rozumiem ale powiem jak u mnie jest - razem z piórem chodzi spryskiwacz ktory u mnie leje przed wycieraczke miej wiecej w polowie jej dlugosci - tak sobie ustawilem.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
m
macgaw
Raczkujący
Raczkujący

od momentu jak go kupilem bylo tak ze wycieraczka zamiata normalnie, a spryskiwacz pryska na srodek szyby w jedno miejsce... a teraz on dziala na lewo i prawo.... wczesniej stal w miejscu
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

podnieś tą plastikową osłone zrob foteczke i zobaczymy ale to chyba lepiej jak chodzi a nie jak stoi w miejscu. Moze ktos za bardzo dokrecil jak wymienial klape i takie tego efekty :>
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
m
macgaw
Raczkujący
Raczkujący

jutro robie fotke i zamieszcze
Awatar użytkownika
kozik
Początkujący
Początkujący

Post autor: kozik »

[quote=""kolosensei""]razem z piórem chodzi spryskiwacz ktory u mnie leje przed wycieraczke miej wiecej w polowie jej dlugosci[/quote]

Dokładnie tak jest. Spryskiwacz "chodzi" razem z wycieraczką.
Co do tego, że wycieraczka się zatrzymuje... Sprawdź sobie wiązkę, która wchodzi do klapy (czy kable masz całe). To częsty problem w Variantach.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Czy na tylnej wycieraczce jest jakaś zaślepka na nakrętce? Jeśli tak to może ktoś wrzucić foto jak to wygląda i gdzie to można ewentualnie dostać.
R
Rothgnaar
Newbie
Newbie

Post autor: Rothgnaar »

witam,właśnie jestem po naprawie takiej usterki jak Twoja. komplet naprawczy tylnego spryskiwacza w ASO kosztuje 38 i składa się z wężyka, plastikowej rurki przechodzącej przez klapę i dyszy. Dyszę wyciągasz z wycieraczki, od wewnętrznej strony wyciągasz tą plastikową rurkę (sprawdź czy w otworze przez który przechodzi ta rurka nie ma rdzy, jak jest to ja usuń i przesmaruj czymś tłustym, żeby woda nie powodowała nadmiernej korozji) wkładasz nową rurkę z zestawu, podłączasz wężyk tak jak był poprzedni, składasz wszystko do kupy a na końcu od zewnątrz montujesz dysze (uważaj, żeby jej nie połamać, przesmaruj ją czymś żeby łatwiej dała się wcisnąć) i wuala, spryskiwacz jak nowy ;). Swoją drogą nie powinien się on kręcić bo to oznacza że się ułamał i woda może ściekać do środka klapy podczas używania, a to z kolei może spowodować zwarcie w silniczku albo uszkodzenie zamka klapy ( w ekstremalnym przypadku jak go zaleje)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Rothgnaar""]przez który przechodzi ta rurka nie ma rdzy, jak jest to ja usuń i przesmaruj czymś tłustym, żeby woda nie powodowała nadmiernej korozji)[/quote]
Czy masz jakiś patent czym to dobrze wyczyścić?? bo i ja się do tego przymierzam.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Witam. Mam pytanie,ostatnio wymieniałem kawałek rurki plastikowej przy tylnym spryskiwaczu (załamał się i pękł więc połączyłem wężykiem gumowym) i od tej pory nie dział mi wycieraczka ??? przekaźnik tyka przy bezpiecznikach,a na kostce wpiętej do silniczka z trzema kabelkami jest plus na jednym. Czy to możliwe że tak nagle uszkodził się silniczek??? Czy pozostałe dwa kabelki to masy ??? Z góry dziękuje za info
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Odpowiedzi brak ale po długich poszukiwaniach sam doszedłem...może komuś sie przyda na przyszłość. Otóż dwa pozostałe kabelki to jedna masa a drugi plus pulsacyjny wysyłany od przekaźnika,,, do mnie niestety nie dochodził bo na łączeniu instalacji pod boczną tapicerką jest kostka a obok niej fabrycznie łączony wężyk spryskiwacza który mi zalał całą kostkę i wszystko zaśniedziało. Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”