Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

enten znów nie doczytałeś co napisałem dalej w innym poście dlatego test na czytanie oblałeś znowu :D :piwo: :
także strzykawa lekarstwem do odsysania jak wlejesz ponad stan.
civic r18a2/407 1,6 HDi
M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Miłek »

Witam,

Planuję przed tegoroczną zimą wymianę całego oleju w silniku i w związku z tym mam pytanie - jaki olej wlać do mojej polóweczki?

Polo 6N, 1996r., 1.4 AEX, przebieg 144500km, mam 'lekką' nogę, zależy mi głównie na niezawodności, także rozsądnej cenie.

Nie wiem, co jest teraz wlane, ale myślę, że mógłbym wlać tam półsyntetyk. Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że pasowałby olej marki Mobil, tylko który - Super 2000 X1 czy Super S 2000?

P.S. Rozumiem, że 4l wystarczą?
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

[quote=""Miłek""]Witam,

Planuję przed tegoroczną zimą wymianę całego oleju w silniku i w związku z tym mam pytanie - jaki olej wlać do mojej polóweczki?

Polo 6N, 1996r., 1.4 AEX, przebieg 144500km, mam 'lekką' nogę, zależy mi głównie na niezawodności, także rozsądnej cenie.

Nie wiem, co jest teraz wlane, ale myślę, że mógłbym wlać tam półsyntetyk. Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że pasowałby olej marki Mobil, tylko który - Super 2000 X1 czy Super S 2000?

P.S. Rozumiem, że 4l wystarczą?[/quote]

w sklepach sprzedają najczęściej bańki po 4l. do Polo to spokojnie starczy, mi wchodzi +/- 3,5l.

Ja mam ten sam silniczek i od kilku lat bujam na Castrol Edge, tylko, że to Full Syntetyk...( i dałem 150zł za 4litry;p)

A na oleju lepiej nie oszczędzaj, auto się odwdzięczy :crazy:
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Borek""]Tylko co zrobić ze zużytym olejem?[/quote]
Ja wymieniam u wujka, on sobie to gdzies skladuje, potem uzywa chociazby do zrobienia mieszanki ze smarem do konserwacji podwozia w ciezarowkach.
Ewentualnie, mozna wymieszac z trocinami i na podpalke do pieca jak sasiedzi nie sa jakimis ekoterrorystami, ktorzy beda sie rzucac o to, ze przez chwile leci czarny dym z komina ;]
Awatar użytkownika
miki96
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: miki96 »

ale też taki zużyty olej idealnie nadaję się do konserwacji desek :crazy:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

do AEX wchodzi 3,2 L do miski olejowej, jak byś się uparł to by 3 litry scyknęły spokojnie ale taniej jest kupić olej w większej bańce, ja kupuję 5L i co trzecią wymianę mam już ponad 4 litry tego co zostało wcześniej hehe:D
ten mobil to jeden pies nazwa inna scyknie na pewno, dziś marek olejów jest masakrycznie dużo, patrz bardziej na klasę oleju niż na markę: 10W40 najlepiej jak ma klasę API:SM, spełniający normę VW 501.01 jak znajdziesz taki to bierz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

do polowki wlej pol syntetyk, a najlepiej wlej taki jak miales poprzednio :)

[quote=""miki96""]ale też taki zużyty olej idealnie nadaję się do konserwacji desek :crazy:[/quote]
jak czytam Twoje posty to aż mnie coś zalewa....
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

m911 nie denerwuj się, to norma
wiele ludzi tak robi, np płot czy jakaś altana właśnie tak się żużywa ten przepalony olej i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Lepsze to niż wylanie go gdzieś czy spalanie chyba najbardziej ekologiczne rozwiązanie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

[quote=""rat4""]m911 nie denerwuj się, to norma
wiele ludzi tak robi, np płot czy jakaś altana właśnie tak się żużywa ten przepalony olej i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Lepsze to niż wylanie go gdzieś czy spalanie chyba najbardziej ekologiczne rozwiązanie.[/quote]

oh myślałem że w polo :grin: znam takich paru co olejem oponki smarują i zderzaki... a tutaj jeszcze deski... (zrozumiałem deskę w polo xD)

sry :lol:
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
A
Ania7107
Newbie
Newbie

Post autor: Ania7107 »

Mam pytanie od niedawna jestem posiadaczką VW Polo 1.7 SDI, wcześniej miałam samochód z silnikiem benzynowym, zaraz po zakupie polówki okazało się że trzeba wymienić olej silnikowy, poprzednia właścicielka zostawiła mi Castrol Magnatec 10W40. Codzi o to że na bańce z olejem nie było napisu Diesel czyli był to olej do silników benzynowych, nie wiem czy zaszła pomyłka czy takim olejem zalewali silnik. Ja nieświadomie wlałam ten olej a resztę uzupełniłam olejem do diesla, czy musze spuścić ten olej , czy grozi to uszkodzeniem silnika ? Proszę o poradę.
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

A jak dużo było tego złego oleju? Czy kolejny olej który zakupiłaś był już proprawnym Magnatec'iem z dopiskiem "Diesel"?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

najlepiej wymień cały olej bo szkoda diesla. JA wlasnie kupilem 5 l mobila 10w40 diesel za niecale 90 zł bo u nas do silnika wchodzi 4.2l
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

taki mały off topic może ktoś widział,ale inni nie widzieli, wyniki zaskakujące :crazy: http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
A
Ania7107
Newbie
Newbie

Post autor: Ania7107 »

Właśnie dowiedziałam się dziś w serwisie że olej castrola do silników benzynowych mozna wlać do diesla z wyjatkiem aut które posiadają filtr cząstkowy.
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

Tak dla ciekawości przeczytajcie sobie normy wg. SAE dla castrola 10/40 oraz tego castrola 10/40 diesel. Żeby Wam oszczędzić trudu to podpowiem, że spełniają te same normy dla silników diesla. Nie spuszczajmy się zatem, że jakaś bańka ma nalepkę diesel i nie siejmy z tego powodu paniki, że zniszczymy sobie silnik bo bańka nie miała nalepki 'for diesel'....

Pozdro dla nieświadomych.... karik712, suhhar.... :shock:

Ania7107, jeździj dalej na tym oleju, którym jest zalany. Jedyne co się stało to dałaś sobie popsuć samopoczucie. Głowa do góry :) Przy następnej zmianie oleju też lej ten olej (castrol), nie zmieniaj na inne marki. Castrol tak ma, że jeśli silnik na nim dłużej jeździł to lepiej nie zmieniać na inne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”